среда, 19. септембар 2018.

KRALJ LIR IZ HNK-a GOSTUJE NA SCENI JDP





Predstava Hrvatskog narodnog kazališta iz Zagreba Kralj Lir Vilijama Šekspira u režiji Januša Kice gostovaće na Sceni „Ljuba Tadić” 17. oktobra. Ovo je nastavak saradnje koja je 2015. godine,  posle skoro tri decenije, uspostavljena između HNK i JDP-a.

Šekspirov Kralj Lir izazov je za sve pozorišne umetnike, a problemi i pitanja koja tekst postavlja su večni. Šta se događa kada čovek poludi od izneverenih nada? Kada odustane jer je izgubio ne vlast, već sve iluzije? Kada umre slomljenog srca pošto shvata da su njegeve greške odvele nevine u smrt? Kicin Lir traga za onim unutra, za slomom i ludilom čoveka koji je ovde u prvom planu, više kao čovek nego kao kralj. Borba za vlast koje se svojevoljno odrekao tek je okvir za ličnu tragediju, starost, ludilo, slom. To je Lir zagledan u samog sebe.


Ulogu Kralja Lira tumači Miki Manojlović a pored njega u predstavi igraju: Ana Begić, Iva Mihalić, Jadranka Đokić, Milan Pleština, Mislav Čavajda, Bojan Navojec, Goran Grgić, Krešimir Mikić, Ivan Glowatzky, Silvio Vovk, Luka Dragić, Alen Šalinović, Damir Markovina, Ivan Jončić, Ivan Colarić i Ugo Korani.

Poljski reditelj Januš Kica je završio teatrologiju na Univerzitetu u Krakovu. Godine 1981, po završetku studija, odlazi u Zapadnu Nemačku. U Kelnu upisuje studije teatrologije i Istorije umetnosti. Godine 1990. prvi put režira u ZeKaeM-u u Zagrebu i tada počinje njegova kontinuirana saradnja sa pozorištima u glavnom gradu Hrvatske. Pored Nemačke i Hrvatske, režirao je u Austriji (Beč) i u Sloveniji (Celje, Maribor, Nova Gorica, Piran) a najviše u SNG-u u Ljubljani. Kica je u Zagrebačkom pozorištu mladih postavio komad Biljane Srbljanović Skakavci. Dobitnik je brojnih priznanja.

Scenografiju za predstavu Kralj Lir radili su Studio NUMEN i Ivana Jonke koji su JDP-u potpisali scenografije za predstave Metamorfoze, Hamlet i Ajnštajnovi snovi.

Ulaznice za predstavu Kralj Lir već su u prodaji.

Нема коментара:

Постави коментар