уторак, 18. септембар 2018.

IZNENAĐENJE ZA SVE LJUBITELJE POZORIŠTA-BITEF POD VEDRIM NEBOM

 
52BITEF18 - Svet bez ljudi
od 13. do 22. septembra

 
U sklopu strategije prezentovanja svojih programa najširoj mogućoj publici i dalje demokratizacije festivala, Bitef i ove godine priprema iznenađenje za sve ljubitelje pozorišta koji iz nekog razloga ne mogu da prisustvuju festivalu.
 
Predstava Prljavština NO43 estonskog Teatra NO99 biće direktno prenošena na drugom programu Radio Televizije Srbije, u utorak 18. septembra od 20 časova. Takođe, svi zainteresovani će moći da gledaju prenos i pod vedrim nebom, na Trgu Nikole Pašića!  

Posetioci će moći da se tokom predstave pod vedrim nebom osveže uz Schweppes i kafu Kafeterije.

Ono što je zanimljivo u vezi sa ovom produkcijom je činjenica da je ovo prvo gostovanje jedne pozorišne trupe iz Estonije u bogatoj, više od pola veka dugoj istoriji festivala.

Teatar NO99 je osnovan 2005. godine, njegovi umetnički direktori su reditelji predstave Ene-Lis Semper i Tit Ojaso i predstavlja jedinstveni umetnički kolektiv iz Talina, dok se neke interesantne odlike njihovog rada naziru iz samog naziva trupe. 

Naime, nazivi svih njihovih predstava sadrže brojeve, počevši od broja 99, oni se ređaju naniže, sa idejom da kada dođu do nule, trupa prestane da postoji i nestane u ništavilu. Ova kompanija već je međunarodno poznata i priznata, posebno otkako je 2017. godine dobila prestižnu nagradu „Premio Evropa: Pozorišna realnost“.

Po rečima autora, ima onih koji savremeni svet smatraju jednim o najvećih dostignuća čovečanstva. Sa druge strane, postoje oni koji smatraju da se danas sve svodi na lično postojanje. Predstava Ene-Lis Semper i Tit Ojasona NO43 Prljavština predstavlja koreografsku simfoniju o trenutku raspada sveta, ispunjenu maksimalnom pažnjom i energetskim nabojem ljudi na sceni.

Нема коментара:

Постави коментар