уторак, 18. септембар 2018.

Dani izraelskog filma u Dvorani KCB





Ambasada Izraela ove godine, svoj tradicionalni festival Dani izraelskog filma, organizuje u saradnji sa Kulturnim centrom Beograda, od 20. do 23. septembra u Dvorani KCB-a. U godini kada se obeležava 70 godina postojanja države Izrael i kinematografije te zemlje, publiku očekuje sedam nagrađivanih i žanrovski različitih filmskih ostvarenja koja jedinstvenim stilom prikazuju multikulturalnost izraelskog društva.


Festival 20. septembra otvara film „Izraelska ljubavna priča“ iz 2017. godine, istorijska drama u čijem centru je ljubavna priča koja se dešava tokom burnog perioda rađanja države Izrael. Dan Volman, autor filma i istaknuti izraelski filmski reditelj, zahvaljujući saradanji sa Filmskim centrom Srbije, tim povodom dolazi u Beograd. 

On će nakon projekcije, kroz razgovor sa Miroljubom Stojanovićem, urednikom izdavačke delatnosti Filmskog centra Srbije, govoriti o svom bogatom stvaralačkom opusu, značaju savremene izraelske kinematografije i odgovarati na pitanja publike.

Tokom festivala, publika će biti u prilici da upozna i oseti Izrael kroz psihološke i porodične drame, ljubavne i priče o odrastanju, kroz likove koji tragaju za srećom i identitetom u okviru različitih životnih, istorijskih i društvenih okolnosti. Tako film „Spasavajući Netu“ poznatog reditelja Nira Bergmana govori o susretu četiri žene sa misterioznim strancem po imenu Neta koji ih navodi da preispitaju smisao svog životnog puta, u porodičnoj drami „Lične stvari“ glavni likovi rešavaju probleme koji ih tište u okviru specifičnog socio-političkog i kulturnog konteksta, „Nedelja i jedan dan” je tragikomedija u kojoj se roditelji suočavaju sa gubitkom sina, „Poslastičar” je ljubavna drama interesantnog zapleta, „Skele“ su film o odrastanju i ličnim afinitetima naspram roditeljskih očekivanja, dok „Zaveštanje“ za temu ima Holokaust i čoveka koji je spreman da zarad istine žrtvuje sve.

Svi filmovi koji će biti prikazani na festivalu imaće i srpski i engleski titl.

Karte će se od 13. septembra prodavati po ceni od 300 dinara na blagajni Dvorane KCB-a.

Radno vreme blagajne je svakoga dana od 16:00 do 21:00.


P R O G R A M   D A N A  I Z R A E L S K O G  F I L M A 


Četvrtak, 20. septembar 




20:00     - IZRAELSKA LJUBAVNA PRIČA

21:45     Razgovor sa rediteljem.  Moderator: Miroljub Stojanović, Filmski centar Srbije)

Godina je 1947, i 18-godišnja Margalit, koja živi u mošavu Nahalal na severu Izraela, sanja o pozorištu i glumačkoj karijeri. Jednoga dana upoznaje i zaljubljuje se u 24-godišnjeg Elija Ben Cvija iz kibuca Beit Kešet. Pokušava da mu se približi u nadi da će mu se dopasti, ali stvari ne idu tako lako. 

On već ima devojku i zauzet je dramatičnim događajima koji će prethoditi rađanju države Izrael. Polako, prepreke nestaju, Eli upoznaje  Margalit, a ona odlučuje da počne da živi s njim i i odustane od glumačkog sna. Ugovaraju datum venčanja, ali se suočavaju sa surovom izraelskom realnošću.
Izrael / 2017 / drama, istorijski /93’
Titlovi: srpski i engleski
Režija: Dan Wolman
Scenario: Pnina Gary (Monodrama), Dita Guery
Produkcija: Dan Wolman uz podršku Izraelskog filmskog fonda, Reshet – Noga Ltd.
Uloge: Adi Bielski, Aviv Alush, Maya Wertheim, Issac Hizkiyah, Alex Anski, Amir Mugrabi


Petak, 21. septembar 19:00   -  SPASAVAJUĆI NETU



Četiri žene u haotičnim životnim okolnostima sreću misterioznog stranca Neta, čija im iskrenost i ranjivost pomažu da učvrste svoje porodične veze. Kada Netin život odjednom krene u pogrešnom pravcu, on pokušava da se vrati na pravi put.

Njegova priča je ispričana kroz susrete sa ženama koje upoznaje tokom jedne godine u trenucima koji su ključni i za njega i za njih. Svaka ličnost predstavlja odraz one druge, a odgovor na pitanje koje se postavlja u jednoj priči često leži u drugoj.


Izrael 2016 / drama / 90’
Titlovi: srpski i englaski
Režija: Nir Bergman
Scenario: Eran Bar Gil, Nir Bergman
Produkcija: Chilik Michaeli, Tami Leon, Avraham Pirchi
Uloge: Benny Avni, Rotem Abuhav, Irit Kaplan, Naama Arlaky, Neta Riskin.



Petak, 21. septembar 21:00  - LIČNE STVAR


U Nazaretu, stariji bračni par živi sumornim, jednoličnim ritmom svakodnevice. Sa druge strane granice, u Ramali, njihov sin Tarek živi životom večitog neženje, a njihova ćerka, koja svakog časa treba da se porodi, živi sa suprugom koji iznenada dobija ulogu na filmu i sa njegovom senilnom majkom…

Između kontrolnih punktova i snova, frivolnosti i politike, neki žele da odu, drugi bi da ostanu, ali je na svima da reše lične probleme.




Izrael / 2016 / drama / 90’
Titlovi: srpski i englaski
Režija: Maha Haj
Scenario: Maha Haj
Produkcija: Baher Agbariya
Uloge: Sanaa Shawahdeh, Mahmoud Shawahdeh, Doraid Liddawi, Hanan Hillo, Ziad Bakri, Amer Hlehel


Subota, 22. septembar 19:00     -  NEDELJA I JEDAN DAN 



Kada se period žalosti nakon smrti njihovog sina okonča, za Viki se povratak životnoj rutini podrazumeva dok njen muž Ejal bira potpuno odustajanje od rutine – on uzima medicinsku marihuanu svog pokojnog sina i počinje da je konzumira sa svojim susedom. 

Kako svet nema razumevanja za osetiljivost Viki i Ejala dok žale za sinom, ovi roditelji počinju da se ponašaju neobično u pokušaju da povrate osećaj kontrole nad sopstvenim životima, postajući svesni da se uprkos najbolnijim gubicima svet ne zaustavlja ni za koga.


Izrael / 2016 / drama, komedija / 97’
Titlovi: srpski i englaski
Režija: Asaph Polonsky
Scenario: Asaph Polonsky
Produkcija: Saar Yogev, Naomi Levari
Uloge: Shai Avivi, Evgenia Dodina, Tomer Kapon


Subota, 22. septembar 21:00 - POSLASTIČAR 



Tomas, mladi i talentovani nemački poslastičar, ima aferu sa Orenom, oženjenim Izraelcem koji strada u saobraćajnoj nesreći. Tomas odlazi u Jerusalim u potrazi za odgovorima. Čuvajući svoju tajnu za sebe, on počinje da radi za Anat, udovicu njegovog ljubavnika, koja drži mali kafe. Njegovi ukusni kolači, iako nisu baš sasvim košer i nailaze na neodobravanje religioznih Jevreja, pretvaraju kafe u gradsku atrakciju. Postavši deo Anatinog života mnogo više nego što je očekivao, Tomas je prinuđen da nastavi s lažima do tačke sa koje nema povratka.






Izrael, Nemačka /2017 / drama / 109’
Titlovi: srpski i englaski
Režija / Director: Ofir Raul Graizer
Scenario / Writer: Ofir Raul Graizer
Produkcija / Production: Laila Films, Film Base Berlin
Uloge / Cast: Tim Kalkhof, Sarah Adler, Zohar Strauss, Sandra Sade, Roy Miller



Nedelja, 23. septembar 19:00     -   SKELE 



Sedamnaestogodišnji Ašer je oduvek bio problematičan momak u školi. Dok ga njegov strogi otac vidi kao prirodnog naslednika svog biznisa sa skelama, Ašer gradi poseban odnos sa svojim profesorom književnosti Ramijem i počinje da sagledava nove životne mogućnosti.



Izrael 2017 / drama / 90’
Titlovi: srpski i englaski
Režija: Matan Yair
Scenario: Matan Yair
Produkcija: Green Productions, Film Produkcja, United King Films
Uloge: Asher Lax, Ami Smolartchik, Yaacov Cohen


Nedelja, 23. septembar 21:00         -  ZAVEŠTANJE



Joel, pedantni istoričar koji vodi ozbiljnu debatu sa onima koji poriču Holokaust, saznaje da njegova majka ima lažan identitet. Misterija o čoveku koji je spreman da rizikuje sve kako bi otkrio istinu.



Izrael, Austrija / 2017 / drama / 88’
Titlovi: srpski i englaski
Režija: Amichai Greenberg
Scenario: Amichai Greenberg
Produkcija: Gum Films, Austrian Film Institute, FreibeuterFilm, Israeli Film Fund, Jerusalem Film &
Television Fund, Keshet Studios, Yes TV
Uloge: Ori Pfeffer, Rivka Gur, Hagit Dasberg, Ori Yaniv

Нема коментара:

Постави коментар