уторак, 7. август 2018.

"Sara i januar za dve devojčice" Zorana Penevskog


„Sara i januar za dve devojčice“ je maštovit i inteligentan roman za školarce i tinejdžere. Prvi roman o devojčici Sari – „Sara i zaboravljeni trg“ – doživeo je već pet izdanja i bio je u najužem izboru za Nagradu „Politikinog zabavnika“. Posle čudesnih doživljaja na zaboravljenom trgu, Sara se ponovo otiskuje u nepoznato, vodeći čitaoca kroz nove, iznenađujuće avanture duha.

Ovo je priča o tome zašto je sve tako kako jeste. Posebnu vrednost romana čini izvanredan spoj teksta i slike. Za ilustracije, koje u pravom smislu obogaćuju roman, zaslužan je Dušan Pavlić.

Sara ide u sedmi razred, živi kod strica, danima razmišlja o tome da će uskoro biti devojka i jedva čeka taj trenutak. Pored toga,voli da čita Milenine postove. Njih dve se ne poznaju, ali obe čitaju strip „Crno-beli vrt“, koji je sastavni deo romana. Milena odlučuje da odabranim citatima reši probleme koji je tište, a Sara prihvata izazov birajući svoje rečenice. Posle novogodišnje žurke za njih dve će januar dobiti potpuno novo značenje. Zajedno sa junakinjom „Crno-belog vrta“ doći će do kraja potrage za odgovorom na pitanje koje je muči: zašto je ovaj svet baš ovakav?

Zoran Penevski je autor nekoliko romana, strip-scenarija, grafičkih romana (uključujući i prvi grafički roman u Srbiji, „Ljubazni leševi“), a njegova dela su prevedena na engleski, francuski, holandski i makedonski jezik. Urednik je izdanja za decu u izdavačkoj kući Laguna.

Dušan Pavlić radi kao dizajner i ilustrator. Dobitnik je „Zlatnog pera“, nagrade za najbolju ilustraciju u 1996. godini. Ilustracije za knjigu „S decom oko sveta 1“ objavljene su u velikom katalogu Bolonjskog sajma knjiga 1999.

Roman „Sara i januar za dve devojčice“ možete pronaći u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.

Нема коментара:

Постави коментар