понедељак, 20. август 2018.

III Zemunski otvoreni festival

Filmske projekcije na Velikom trgu u Zemunu
Zemunski otvoreni festival i ove godine u srcu Zemuna na Velikom trgu (Zemunska pijaca). Od 23-26.avgusta vidimo se na dve lokacije, Veliki i Magistratski trg! Očekuju vas besplatne projekcije filmova, predstave, koncert, likovne radionice za najmladje, turnir u basketu “3na3”.



Tokom četiri festivalska dana publika će imati priliku da vidi značajna prošlogodišnja i ovogodišnja filmska ostvarenja, kao i pobednike i učesnike brojnih filmskih festivala u zemlji i inostranstvu.

 

"Zaista nikad nisam bio ovde", "Dovlatov","Banditi u potrazi za mamom" i  "Udaj se muški" samo su neka od ostvarenja koje će prisutni moći da pogledaju na Velikom trgu. U posebnom delu programa biće prikazan čuveni film reditelja Živojina Palvovića "Kad budem mrtav i beo" u kojem je debitovao legendarni Dragan Nikolić.




Deo ovogodišnjeg bogatog programa, kako najavljuju organizatori, biće i predstave, koncerti, slikarske radionice za najmlađe i sportske aktivnosti.

 


Ceremonija otvaranja festivala je u četvrtak od 20 sati, a sat kasnije program će otvoriti film "Izvan granica realnosti" sa Milošem Bikovićem u glavnoj ulozi, nagrađen na 46. Festivalu u Kanu.


Ulaz na sve projekcije je besplatan


 U petak, 24. avgusta, u 20 časova, biće prikazana američka drama-triler iz 2017. godine “Zaista, nikada nisi bio ovde”, za koji je Hoakin Finiks na 46. Kanskom festivalu dobio nagradu za najboljeg glumca, a film nagradu za najbolji scenario.

 


Korupcija, osveta i najmračniji unutrašnji demoni glavne su teme filma.



Iste večeri, od 22, biće prikazana hrvatska drama “Agape”, reditelja Branka Šmita, u kome glavne uloge tumače Goran Bogdan i Ivo Gregurević.

“Najiščekivaniji hrvatski film prošle godine”, kako su ga najavljivali hrvatski mediji, ruši tabue i dotiče se pedofilije i homoseksualizma u katoličkoj crkvi, ali progovara i o opasnom etiketiranju bez dokaza i pravo na različitost.





Publiku u subotu od 20 časova očekuje ruska biografska drama “Dovlatov”, o jedinstvenom ruskom piscu, novinaru i disidentu Sergeju Dovlatovu. 


Film je dobitnik Srebrnog medveda za najbolju kostimografiju i scenografiju na 68. fesivalu u Berlinu, a glavnu ulogu tumači naš glumac Milan Marić. 


Nakon ovog filma, u 22:10, biće prikazano domaće debitantsko delo mladog i talentovanog reditelja i scenarista Koste Ristića “Banditi u potrazi za mamom”, uzbudljiva socijalna drama o odrastanju i slobodi.



U nedelju, 26. avgusta, u 20 časova biće odigrana hit predstava “Udaj se muški” sa Snežanom Savić u glavnoj ulozi. Okosnicu ove predstave rediteljke Marije Lipovski čini organizacija jedne svadbe prilikom koje dolazi do različitih peripetija tipičnih za domaći mentalitet. 


Za kraj glavnog programa, od 22, održaće se projekcija filma kultnog filma crnog talasa “Kad budem mrtav i beo”, ovoga puta remasterizovana verzija filma Živojina Pavlovića iz 1967. godine, sa Draganom Nikolićem u glavnoj ulozi.



Na Maloj sceni, na Magistratskom trgu, u četvrtak u 20 časova će biti prikazana višestruko nagrađivana kiparska drama “Dečak na mostu”, iz 2017. godine. 

U 22 časova će biti prikazana španska istorijska drama “Prodaće i kišu”, sa Gaelom Garsijom Benalom u glavnoj ulozi. Film prati filmsku ekipu koja u Boliviji snima film o španskom osvajanju ove zemlje zarad eksploatacije zlata, a koju, paralelno, ugrožavaju protesti zbog privatizacije resursa pijaće vode.


U petak, u 20, na programu je predstava “Možda sanjati” autorke Dijane Milošević, koja istražuje temu migracija umetnika iz zemlje. 

U 21 čas sledi prikazivanje holandske drame “Tonio”, u kojoj se, nakon saobraćajne nesreće u kojoj gine dvadesetogodišnji Tonio, njegovi roditelji, suočavaju sa tugom i žaljenjem.




Publika će u subotu (20h) uživati u predstavi “Odlazni terminal” autorke Tee Puharić, u kojoj se kroz priču o troje studenata koji se nose sa problemima i nedoumicama većine mladih u Srbiji iznova nameće pitanje – da li je odlazak jedino moguće rešenje? 


U 22 časa biće prikazana češka drama Fer plej”, koji je nominovan za Oskara za najbolji strani film 2014. godine. Film govori o mladoj sprinterki koja je bila deo olimpijskog tima, ali koja mora da bira između ljubavi, politike i sporta. 


Nedelja, 26. avgust, je rezervisana za studentske filmove, koji će se prikazivati od 20 do 23 časa, po sledećim naslovima: “Kružno”, “Obeleženi”, “Februar”, “Bright future my love”, “Soba smrti”, “Jedna noć”, “Koga boli”.

Takođe, kreiran je i sadržaj za najmlađe posetioce u vidu  slikarske radionice koju vode mladi beogradski umetnici. Radionica će se održati 23. avgusta od 18 časova.

Osim kulturnih sadržaja, organizator je predvideo i sportske u vidu turnira u basketu “3 na 3”. Turnir će se održati na terenima OŠ “Lazar Savatić”, a za učešće je neophodno izvršiti prijavu putem telefona 0603937990 ili zvanične instagram i facebook stranice “Zemunski otvoreni festival”. Nagradni fond je 100 hiljada dinara.

Zemunski otvoreni festival, u zajedničkoj organizaciji Udruženja građana „Klub mladih Zemuna“ i „Zemunfest“, je finansiran sredstvima gradske Opštine Zemun, Kancelarije za mlade Beograda, Sekretarijata za kulturu i Sekretarijata za sport i omladinu grada Beograda, kao i uz podršku JP „Skijališta Srbije“ i drugih. Imajući u vidu teško stanje u kulturi naše države, želja organizatora je da ovom manifestacijom obogate kulturnu ponudu Zemuna i Beograda, okupe mlade i umetnike, poboljšaju imidž filmske umetnosti i stvaralaštvo mladih, kao i da motivišu mlade da preuzmu aktivniju ulogu u organizaciji sličnih manifestacija.


Нема коментара:

Постави коментар