уторак, 7. август 2018.

42. festival filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji



Festival filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji ove godine održaće se između 13. i 17. avgusta.


U konkurenciji za festivalske nagrade su sledeći filmovi: Ederlezi Rising scenariste Dimitrija Vojnova i reditelja Lazara Bodrože, Grande Punto scenariste i reditelja Vanje Hovana, O bubicama i herojima scenarista Nikole Pejakovića, Dimitrija Vojnova i Petra Pašića, u režiji Petra Pašića, Horizonti scenariste i reditelja Svetislava Dragomirovića, Meso scenariste Nikole Pejakovića i reditelja Saše Hajdukovića, Nigde scenariste i reditelja Predraga Velinovića, Izgrednici scenarista Đorđa Milosavljevića i Milana Konjevića i reditelja Dejana Zečevića, Prokleti pas scenariste i reditelja Dragana Pešikana, Banditi u potrazi za mamom Koste Ristića, i Patuljci sa naslovnih strana, scenariste i reditelja Milorada Milinkovića. 

Van konkurencije biće prikazane po dve prve epizode serija Koreni (scenariste Đorđa Milosavljevića, a u režiji Ivana Živkovića) i Senke nad Balkanom (po scenariju Danice Pajović, Dragana Bjelogrlića, Vladimira Kecmanovića i Dejana Stojiljkovića, a u režiji Dragana Bjelogrlića). 

Program preko plota započinje 18. avgusta, u oviru postfestivalskog programa i celine, a publika će moći da pogleda i dve srpske manjinske koprodukcije – filmove Žaba scenariste Pjera Žalice i reditelja Elmira Jukića i Godina majmuna scenariste i reditelja Vladimira Blaževskog. Osim toga, biće priređena i projekcija dokumentarnog filma Zarobljeno vreme autora Milana Nikodijevića.

Tokom festivala u konferencijskoj sali hotela Fontana biće održan stručni simpozijum na temu „TV film na filmskim festivalima“, dok će u biblioteci Vrnjačke Banje biti priređene promocije dve knjige: Kritičkog vodiča kroz srpski film 2000-2017 Đorđa Bajića, Zorana Jankovića i Ivana Velisavljevića, u izdanju Filmskog centra Srbije (14. avgusta, s početkom u 19 časova) i Više od istine – Kadijević o Kadijeviću Dejana Ognjanovića, u izdanju kuće Orfelin (16. avgusta, s početkom u 19 časova).

Nakon pomenutog simpozijuma, 16. avgusta od 15 časova u sali bioskopa počeće prikazivanje tri televizijske drame, nastale u koprodukciji Radio-televizije Srbije i Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu; u pitanju su TV adaptacije sledećih poznatih pozorišnih komada: Beogradska trilogija Biljane Srbljanović, Paviljoni Milene Marković i Ne igraj na Engleze Vladimira Đurđevića.

Po tradiciji, tokom trajanja festivala održavaće se i škola dramaturgije „Slobodan Stojanović“, a prvog dana festivala nakon ceremonije otvaranja uslediće koncert grupe „Kolja i Grobovlasnici“, dok će u sredu 15. avgusta za goste festivala biti organizanovan izlet do rodne kuće glumice Sonje Savić u Donjoj Gorevnici i Umetničke galerije „Nadežda Petrović“ u Čačku. Festival će biti zatvoren svečanom dodelom nagrada 17. avgusta, počev od 20:30.

Нема коментара:

Постави коментар