четвртак, 12. јул 2018.

Žitni trg- Ko je zapalio žito?




Izvor: Večenje novosti 

Arheološki lokalitet u Sremskoj Mitrovici, Žitni trg, dobio je sasvim novi izgled posle obnove,  56 godina posle otkrića. Međutim,  nisu svi oduševljeni načinom na koji je ovaj deo starorimskog Sirmijuma revitalizovan. Najviše promedbi stavlja se na račun upotreljenih materijala: , beli kreč, crvena cigla, čime je narušen način graditeljstvo iz antičkog vremena.


„Rimljani su bili dobri graditelji, njihove građevine imale su svoje ravne ivice ali su najviše radili sa krečom, koji čim izgubi vlagu, počinje da se suši, ljušti i otpada sa opeke. Mi smo samo prema skicama koje imamo iz tog vremena vratili opeku onako kako je bila, pa građanima deluje kao da smo nešto dograđivali“, pojašnjava Ivan Filipović, arhitekta, konzervator u Zavodu za zaštitu spomenika kulture u Sremskoj Mitrovici i član Nadzornog odbora u ovom projektu.

Projekat rekonstrukcije lokaliteta koji je radio Zavod za zaštitu spomenika kulture Sremska Mitrovica, imao je cilj da oživi trg i vrati posetioce, objasnio je Ljubiša Šulaja, direktor ove kulturne institucije.

Ostaci grada u prvom delu lokaliteta su konzervirani, objašnjava Šulaja, odnosno, ostali su pod zemljom da se čuvaju od daljeg propadanja. Već polovinom avgusta građani će imati priliku da uživaju u kulturnom letu koje će se održavati na obnovljenom Žitnom trgu.



Žitni trg sa okolnim ulicama predstavlja najstariji deo grada, koji je obrazovan još u tursko vreme (XVII vek). Trg i danas nosi odlike turskog urbanizma - trougaoni oblik, nepravilne strane i postepen prelazak u ulice koje se ugaono stiču u njega. Takođe, i okolne ulice sa orijentalnim osobenostima - krivudave su i uske, sa brojnim slepim sokacima i prolazima.

Do pre 50 godina trg je bio poznat kao Žitna pijaca, budući da je kroz istoriju to bila glavna namena trga. Tada je trg raskopan, čime su otkriveni ostaci starorimskog Sirmijuma

Sredinom avgusta 2017. godine započeti su radovi na rekonstrukciji Žitnog trga.

Нема коментара:

Постави коментар