уторак, 17. јул 2018.

XXVII БЕЛЕФ- Концерт Tout Moreau (Песме слободне жене)




Еленор Бовон и Брижит Серла уз пратњу челисткиље  Турнмули  су у Башти Студенског центра  у Београду 14. јула перформанс "Tout Moreau -  Песме слободне жене у оквиру овогодишљег Белефа.  На дан који Французима пуно значи, на Дан заузимања Бастиље 1789, који они славе као државни празник. 


А Културников извештач је баш пригодно пристигао са Фестивала пенушавих вина, који смо завршили како логика налаже у Шампањи, са истоименим искричавим вином.  Перформанс Tout Moreau је реситал који траје сат и петнаест минута и меша песме и текстове као поруке послате Жани Моро, Брижит Бардо, Франсоа Трифоу, пратећи каријеру великих уметника. Снимљен глас Жане Моро такође се повремено чује, истичући њене уметничке и љубавне изборе. Врцаво на француски начин. Petit follies a la francais. Quelle joie!


Елеонор Бовон и Брижит Серла, обе певачице, перформери и композитори, употребљавајући своју вештину и своју персоналност, одају почаст једној од најфасцинантнијих личности француског културног наслеђа: Жани Моро.  

Чело Мари Турнмули прати их док певају о томе како време протиче, о непоколебљивом смењивању годишњих доба, интензитету тренутка и епикурејској визији снажне и апсолутне љубави, ослобођене лицемерја и доктрине: управо као Жана Моро.  


Кроз своје најпознатије песме, као што je “Le tourbillon” (Вихор), која је постала бесмртна захваљујући филму Франсоа Трифоа Жил и Џим, и својим мање познатим  интерпретацијама, перформанс Tout Moreau открива пут и речи једне слободне жене, потврђене у својим уметничким изборима и личним обећањима.


Tout Moreau је настао уз подршку La Maison des Métallos и Lilas en Scène и већ је игран у Паризу, у Данској (фестивал Transit, Holstebro), и Марсељу. Tout Moreau се изводи у иностранству са титлом на енглеском, како за текстове тако и за песме.

Брижит Серла, после обуке на класичном клавиру, почела је каријеру као певачица и глумица. Њена страст како за песму а капела тако и за савремену композицију навела ју је да оснује Voix Polyphoniques 1991. и вокалну групу Les Dissonantes 1996. Са њима је истраживала Бартока, Кодалија и Лигетија и аутор је неколико перформанса музичког позоришта који су још увек на репертоару. Као наставник и диригент хора, одржала је бројне радионице за аматере и професионалце у Француској и Европи.

Маријан Сунер бави се савременом музиком, извођењем опера и композицијама за вокалне ансамбле. Студирала је музикологију на париском Универзитету VIII.

Тања Золти изучавала је музику, позориште и психологију. Студиралa је класичну музику на Париском конзерваторијуму.

Светло: Анжелик Бурсе

Нема коментара:

Постави коментар