среда, 18. јул 2018.

XVIII Zelenkovac (šumski) Jazz festival


Punoletstvo festivala pokazuje da ipak nije baš sve u novcu, već da ima nešto i u entuzijazmu, sjajnom prirodnom ambijentu, dobroj muzici i pozitivnoj energiji istinskog misonara Borislava Jankovića, alijas Bore Zelenkovca. Izgleda da taj neobični miks čini čuda.  


"Život je raj i svi smo mi u raju, ali mi to nećemo da znamo. A kad bismo hteli da znamo, odmah bi sutra na celom svetu nastao raj..."

"Braća Karamazovi" Fjodora Dostojevskog, kojim bi se jezgrovito mogla opisati životna priča junaka naše priče, ispunjena silnim zgodama, nezgodama, porazima i pobedama.


Borislav Janković slikar je i zaljubljenik u ljude i prirodu iz Podrašnice kod Mrkonjić Grada. Njegovo ime i delo sigurno nisu nepoznati u njegovom kraju, ali je Boro čuven i šire, najviše zato što je jedan od retkih koji su uspeo da ostvari svoj san - ostane u zavičaju i tu stvori svoj, u pravom smislu raj, koji velikodušno deli sa svima koji to žele.

Znači priroda, čist vazduh i dobra muzika i sjajan provod = XVIII Zelenkovac Jazz 


Kulturnik neće da vam obeća da će njegov izvštač biti na licu mesta i da će vas potanko informisati o festivalu.


PROGRAM:




Četvrtak 26. juli 2018.


JAYUS JAZZ (rock funk jazz fusion, Srbija)
KUHN FU (etno jazz fusion, Holandija)
DIVJE JEZERO (instrumentalni progressiv rock blues jazz fusion, Slovenija)

Bend Jayus Jazz nastao je 2013. godine kao trio u sastavu: Zlatko Ilić (bubnjevi), Lazar Petrović (gitara) i Čedomir Ilić (bas gitara). U početku, trio je inspiraciju pronalazio u džez temama i fank standardima, ali su se ubrzo javile originalne ideje koje su vremenom izrasle u autorske instrumentalne kompozicije.



Muzika je u osnovi fuzija roka, fanka i džeza šarolikih aranžmana i melodičnih tema, ali uz energične ritmove i raznovrsne efekte na gitari i basu. Pored brojnih nastupa u klubovima širom zemlje, tokom 2016. i 2017. godine bend je nastupao i na festivalima Nišville, Jazz in Albania, Petrovac Jazz Fest.

Bend “Kuhn Fu” je multikulturalni kvartet koji svira glazbu na granici etnojazzrock fuzije sa elementima bluza, psihodelije i free jazz-a. Osnova pulsirajuće muzike Kuhn Fu pažljivo je izgrađena sa jakim gruvom i velikim dinamičnim rasponom melodija. 


Njihova intenzivna muzika takođe se temelji na rock i jazz avangardi. Bend želi da obiđe svet svirajući tako da su veoma često na turnejama. Donedavno je u ovom bendu bubnjeve svirao Lav Kovač, sin Borisa Kovača.

Divje Jezero čine petorica momaka iz živopisnog planinskog gradića Idrija u Sloveniji.

Okupili 2008. godine sa eksplicitnom idejom da sviraju autorsku muziku koja kombinuje njihove omiljene stilove i žanrove. 2009. godine snimili su demo album u formaciji kvarteta, a kasnije se njihovom polifoničnom zvuku pridružio i saksofonista, pa objavili svoj debi album “Mestni vrvež” (2015). Prošle godine su izdali i svoj drugi album “Pobeg iz blodnjaka”, koji predstavljaju nizom koncerata, uglavnom u Sloveniji i Hrvatskoj.


Muzika Divjeg Jezera je u potpunosti instrumentalna sa elegantnom kombinacijom uticaja jazz-a, klasičnog progresiv roka iz 70-tih, fuzije i bluz, začinjujući sve prstohvatom balkanske senzualnosti i duše. Među nekim od njihovih najvećih inspiracija su imena poput Pink Floyd-a, Dream Theater, Yes, Rush, Billy Cobham, Bill Evans, Dixie Dregs, Chick Corea, kao i predstavnici snažne slovenske progresivne scene iz 1970-ih i 80-ih godina kao što je Predmestje, Izvir i Sončna Pot.



Petak 27. juli 2018.


IVAN KAPEC TRIO (jazz i electro autor i gitarist, Hrvatska)
CEDRIC HANRIOT TRIO (Grammyjem nagrađeni jazz fusion pijanista sa bendom, Francuska)
JAZZ APSTRAKCIJA (BiH, Banja Luka)

Gitarist i kompozitor Ivan Kapec aktivno se bavi jazzom i elektronskom muzikom od 90-ih. Svirao je u brojnim jazz ansamblima (Ten Directions, Mirokado Orchestra Quartet Groovie, Mediterranean Trio, etc..), a 2001. osniva vlastiti trio s kojim snima dva albuma, “Lancun” i “Bava”. Također je osnivač multimedijalne grupe “Trianguli Zona” s kojom nastupa na brojnim festivalima u zemlji i inostranstvu. 



Od 2009. vodi space jazz bend Capisconne Electro Unity, a zajedno s DJ Laboshom autor je projekta “Loop Chamber Music”. Njegove kompozicije, među ostalima, izvodili su Big Band HRT-a, multiinstrumentalist Ratko Vojtek i Varaždinski komorni orkestar. Ivan je nastupao u Hrvatskoj, Sloveniji, Njemačkoj, Švicarskoj, Bosni i Hercegovini, SAD, Češkoj, Turskoj i Italiji.

Drugu noć na festivalu će nastupiti ni manje ni više nego Grammyjem nagrađeni umetnik Cedric Hanriot.



Ovaj francuski jazz fusion pijanista (koji u svojim delima kombinuje najraznovrsnije žanrove, od hip-hopa, funka, electronice i latin jazza), jedan je od najvrsnijih jazz muzičara, a radio je s brojnim velikanima žanra, kao što su Herbie Hancock, Gregory Porter, Natalie Cole i Chaka Khan, dok je za rad na albumu ”Beautiful Life” (2014.) američke pevačice Diane Reeves dobio Grammy nagradu za najbolji vokalni jazz album. Njegov jedinstveni pristup improvizaciji i dovitljiva igra sa modernim muzičkim pravcima očaravaju svetske kritičare.

 


Subota 28. juli  2018.


NESESARI KAKALULU (afro beat, Slovenija)
POPEČITELJI (instrumentalni funk fusion, Srbija)
THE CYCLIST CONSPIRACY (psychedelic etno rock, Srbija)

Nesesari Kakalulu je devetočlanska grupa koja dolazi iz okolice Nove Gorice. Početna inspiracija im je bio Fela Kuti ali s vremenom grupa pronalazi svoj muzički izraz te počinje da radi na autorskim pesmama. 


Ove godine su nastupili na festivalu INMUSIC u Zagrebu a nedavno su odsvirali jednomjesečnu turneja po Sloveniji u okviru Klubskog Maratona koji organizuje Radio Študent.

Iz Kragujevca nam stižu Popečitelji sa stav koji svira „fusion funk“. Grupu Popečitelji su osnovali braća Saša i Goran Furunović 1994. godine u Prištini. Tadašnji petočlani sastav je imao nekoliko bučnih i eksplozivnih nastupa i predstavljao je specifičnu pojavu na tadašnjoj prištinskoj sceni svirajući bučnu mešavinu nespojivih pravaca (alter, etno, noise, hard core…) .

Godine 1999, po završetku bombardovanja, napustivši Prištinu, grad u kome se grupa već etablirala, Furunovići se sele u Kragujevac, koji tada postaje životna i stvaralačka baza ovog benda i gde Popečitelji nastavljaju sa istraživanjem i negovanjem svog originalnog muzičkog stila.


Posle jednog od koncerata u Beogradu 2003, dolazi i do saradnje sa Kojom (Disciplin A Kitschme), što rezultira snimanjem prvog albuma Popečitelja – “Ko radi?”, u studiju Music Factory u Košutnjaku, pod Kojinim producentskim vođstvom. Ploča, izdata na etiketi Mojo beat 2004. godine, predstavlja briljantnu kombinaciju slobodnog, sirovog folk-fank roka i aranžmanski svedene, moderne produkcije, uz primese trans i dram en bejs elemenata.

Popečitelji su kroz mnoge održane koncerte samo potvrdili epitet eksplozivnog benda. Takav status doveo je do toga da su, između ostalog, nastupali kao predgrupe Maceo Parkeru, legendarnom saksofonisti Džejmsa Brauna (2003), kao i bendu NoMeansNo (2005). Pored brojnih koncerata u Srbiji i zemljama u regionu, Popečitelji su nastupali na brojnim festivalima u Poljskoj (Varšava, Ćehanov, Vengoževo), Italiji (Milano, Rim), Francuskoj (Tuluz, Albi), Austriji (Beč) i Belgiji (Gent).

(Anti) world orkestar The Cyclist Conspiracy je muzička ispostava Male braće za Misterije poslednjeg doba. Svojevremeno začet kao neformalni projekat u okviru, sada već nepostojećeg, Društva za razvoj alhemijskih studija „Vasko Popa“, danas je dugosvirajuća trupa sastavljena od desetak muških i ženskih duša. 


Iako u sebi spaja muzičke uticaje iz najrazličitijih delova sveta, orkestar se trudi da izbegne površni, novodobni eklekticizam i da svu svoju kreativnu energiju usmeri ka sintezi pretpostavljenih elemenata. Bilo da su u pitanju Vizantijsko carstvo ili tajni nomadski putevi pustinje, čađava krčma prepuna mangasa i raskalašnih žena ili stepa sa nebom samo za šamana, psihodelični ili turcke rock, Bliski ili Daleki iistok, putovanja na koja biciklisti odlaze nikako ne predstavljaju potragu za svetlošću ovog sveta . Ponekad, ona se ukazuju kao simbolična potraga za Konstantinopoljem, srcem cikličnog carstva Vizantije, ali ona su uvek potraga za srcem jedine prave svetlosti – Agape.


Nedjelja 29. juli 2018.


VIBRA (prog-rock, Banja Luka)
KAJTEZ AND THE GANG (Banja Luka)
BABILONCI (kraut-rock, dub, psychedelic bend/projekt legendarnog Zdenka Franjića, Zagreb)

Kajtez and The Gang postoji već nekih godinu i po, bavi se iskjučivo autorskim radom.

Izdali su singl Evelyn koji je prikazan na MTV-u i bio je prvi na listi Jelen Music Show-a, u međuvremenu je snimljeno još tri pesme. Pesmu Into, koja će uskoro dobiti spot, prate Train Wheels i Give Me Time, te se nadaju da će uskoro snimiti album. Bend čine: Nikola Kotroman, Rade Vojvodić, Goran Božić, Damir Marjanović i Kajtez Boris.

Vibra je prog rok bend iz Banjaluke.

Babilonci su bend/projekt legendarnog Zdenka Franjića, vrsnog poznavaoca dobre muzike i osnivača nezavisne kuće “Slušaj najglasnije!”, pod čijom etiketom je u poslednjih 20 godina izdato više od 500 albuma iz celog sveta.

Zdenko Franjić, često nazivan i dobrim duhom undergrounda, poznat je kao prvi nezavisni izdavač s ovih prostora, zaslužan za objavljivanje albuma Majki, Overflowa, Bambi Molestersa, Satana Panonskog, Goribora, Damira Avdića i mnogih drugih bendova koji su u međuvremenu ostvarili status priznatih muzičara i oživeli domaću scenu.



U njegovom bendu Babilonci povremeni postavu čine i harizmatični vokal iz Goribora Aleksandar Stojković St, Hrvoje Stančina – Hrc, koji vodi glavnu produkcijsku reč u bendu te Robert Bušić – Buš, inače frontmen prve postave Kojota. Muzika koju sviraju može se opisati kao zanimljiva mešavina kraut-rocka, elektronike, duba, psihodelije, trip-hopa i regea.

Iz daleke Amerike stiže Mike Kindred blues trio. Mike Kindred je istinski teksaški piano master koji ima jednu od “najbržih i najsigurnijih levih ruku ikada viđenih”. Njegov boogie piano stil je neponovljiv, a njegov hrapavi vokal i smisao za humor dodatno će začiniti ovaj izvanredni događaj na Zelenkovcu! 



Svakako ne treba ni otpisati njegovog basistu Joe-a Fondu, jazz basistu iz New Yorka koji je najpoznatiji po tome što je bio desna ruka Antonija Brekstona, slavnog jazz kompozitora.



1 коментар: