уторак, 10. јул 2018.

Srpski filmovi na Pulskom filmskom festivalu


Izvor: Zoran Janković, Filmski centar Srbije 


Ovogodišnji Pulski filmski festival počeće 14. jula i trajaće sve do 22. jula, naravno, u Puli, a mi vam ovom prilkom skrećemo pažnju na srpske filmove i srpske manjinske koprodukcije koje su odabrane za  festivalske programe u slučaj ovog izdanja tog dugovečnog festivala.

„Aleksi“


Pulski filmski festival 2018. otvoriće otvoriti celovečernji igrani film „Aleksi“ scenaristkinje i rediteljke Barbare Vekarić; nastanak ovog filma podržao je i Filmski centar Srbije, ovdašnji koproducenti su Snežana Penev i Gordan Kičić, odnosno beogradska produkcijska kuća Filmkombajn.

Prizor iz filma Aleksi.


U sporednim ali značajnim ulogama gledaćemo i gledaćete i istaknute srpske glumce, Nedu Arnerić i Aljošu Vučkovića. Film je montirao srpski montažer Dragan fon Petrović, zapažen po radu na filmu Varvari Ivana Ikića. Ovde spominjemo da je u nacionalnoj/hrvatskoj selekciji Pulskog festivala ovog jula i Comic Sans, novi film Nevija Marasovića, film u kome glume i Miloš Timotijević i Ana Mandić.

Istrajnost

U program manjinskih koprodukcija uvrštene su i dve srpske manjinske koprodukcije, filmovi Žaba Elmira Jukića, u kom epizodnu ulogu tumači Vlasta Verlisavljević, i Istrajnost Mihe Knifica. Koproducent Žabe je beogradska kuća Living Pictures, a korpducent Istrajnosti je This and That Productions, odnosno, (ko)producentkinja Snežana Penev.

Tu je i film Ivan Janeza Burgera, film čiji su scenaristi i Melina Pota Koljević i Srđan Koljević. Van konkurencije u istoj kategoriji biće prikazani i filmovi Muškarci ne plaču Alena Drljevića, u kom značajne uloge tumače Boris Isaković i Jasna Đuričić, i Poslednja granica Jasmina Durakovića; koscenaristkinja Poslednje granice je Nataša Drakulić, inače, scenaristkinja aktuelne srpske serije Ubice mog oca, a glavnu žensku ulogu je odigrala Jelena Angelovski, srpska producentkinja i glumica.

Senkama nad Balkanom, foto: Aleksandar Letić


U dokumentarnom delu međunarodnog programa posaetioci će moći da pogledaju dugometražni dokumentarni film Botorići autora Srđana Kneževića, dok će među odabranim inostranim serijama biti prikazane prve dve epizode srpske serije Senke nad Balkanom kreatora i reditelja Dragana Bjelogrlića.

Sve što raste


Takođe u međunarodnoj selekciji, ali u celini koja se tiče kratkog filma biće prikazan i kratki igrani film reditelja Stefana Ivančića Kamen u ruci, dok je u selekciju studentskih filmova uvršten već višestruko nagrađivani krtatki dokumentarni film Sve što raste rediteljke Milene Grujić.

Osim toga. u  programima „Kino kraj mora“ i „P. S. Pula“ biće prikazano srpsko-crnogorsko ostvarenje Biser Bojane Milana Karadžića.

Više o festivalu možete pronaći ovde.

Нема коментара:

Постави коментар