понедељак, 9. јул 2018.

⚠️ SISTEMSKA GREŠKA //JANA STOJAKOVIĆ⚠️ // Galerija Pro3or


                                        Otvaranje izložbe 12. jula u 19h
                                                     Galerija Pro3or


Sadašnjost se promenila. Svet se uskomešao, ustalasao i ubrzao. Za pola veka nekoliko se većih i mnoštvo manjih revolucija odigralo, nakon čega više ništa nije moglo da ostane isto. Ova izložba prati period od 60-ih prošlog veka, do poslednjih godina ovog mileniuma, uzimajući, kao repere, tadašnje i sadašnje muzičko-scenske ikone koje prenose dvostruku političku poruku. Svaki od izabranih likova je i sam, u određenom istoriskom trenutku bio, otvoreno ili indirektno angažovan politički. Autorka, sa druge strane namerno bira ove ličnosti, smeštajući ih u novi kontekst, sugerišući, tom intervencijom na nova čitanja ranijih poruka. Takođe, ona upućuje na implikacije poslednje velike revolucije (nakon one 60-ih), tehnološku i internet revoluciju. Kao što je ona prethodna imala za posledicu kompletnu promenu svesti, a nakon 50 godina to mogu da potvrde i generacije koje žive u jednom totalno drugačijem svetu, tako i ova potonja prožima živote sada već svakog pojedinca, omogućavajući mu istovremeno mnoštvo virtuelnih paralelnih života. Koji identitet je onda onaj pravi?

Osim ovih, autorka se osvrnula i na aktuelna pitanja političkih kriza i migranata u Evropi ali i na Holivud, Ameriku i manupulaciju predstavom. Kroz 12 radova ona dotiče skoro sva ključna pitanja i probleme savremenog sveta; od rata i diskriminacije, droga i prostitucije, migranata i siromaštva, do pitanja same strukture države i političkog sistema kao takvog.


Jana Stojaković rođena je 1981. godine u Beogradu, gde trenutno živi i radi. Diplomirala je slikarstvo u klasi profesora Čedomira Vasića na FLU (Fakultet Likovnih umetnosti )u Beogradu, 2006. godine. Kao studentkinja, dva puta je dobitnica državnih stipendija: 2006. - Stipendija Vlade - Fond za mlade talente Republike Srbije i2005. - Stipendija Ministarstva za obrazovanje i sport.Iste godine, stiče i diplomu osnovnih studija, Centra za Ženske Studije i istraživanje roda, FPN, BU (Fakultet Političkih Nauka Univerziteta u Beogradu).

2006. godine, Jana odlazi u Berlin, u klasu za slobodnu umetnost (Freie Kunst) profesorke Katarine Ziverding (Katharina Sieverding) na UDK (Universität Der Kunste). Dobija status gostujuće studentkinje ali u Berlinu ne ostaje već se odlučuje se za specijalizaciju iz likovnih umetnosti u trajanju od dve godine.

2007. godine upisuje Chelsea College of Art& Design, Univerziteta Umetnosti u Londonu.

Postgraduate diplomu stiče 2008. nakon prve godine poslediplomskih studija, u klasi Babak Gacija (Babak Ghazi);

2009. godine magistrira s najvećom ocenom, u klasi profesora Brajan Čaklija (Brian Chalkley).

Jana Stojaković bila je učesnica mnogih radionica, likovnih kolonija i letnjih škola, u zemlji i • ”MAGISTRALE Kulturnacht”- internacionalni, multimedijalni festival, Berlin, avgust/septembar, 2007. i 2006. (prezentacije i diskusije: performansi, radionice, izložbe, predavanja …)

• “Outside Project”, letnja umetnička škola, Beograd, jul/avgust 2006.
• „Outside project”, SACI (Studio Art Centers International), letnja umetnička škola, Firenca, jul/avgust, 2005.
• Radionica Jannisa Kounellisa, Fakultet likovnih umetnosti, Uiverzitet umetnosti u Beogradu, 2005.
• Scenografsko-rediteljska radionica „FIST”, Fakultet dramskih umetnosti, Beograd, 2005.
• Radionica za nove medije Jovana Čekića, Fakultet likovnih umetnosti, Beograd, 2004.

Нема коментара:

Постави коментар