субота, 14. јул 2018.

Realne Utopije Gordana Vrencoska u KC Gradu

                                                      
                                                17. – 30. septembar 2018.

Nakon letnje pauze redovni izlagački program Velike galerije nastavlja se izložbom Realne utopije umetnice i dizajnerke Gordane Vrencoske iz Skoplja. Svečano otvaranje u ponedeljak 17. septembra od 20 časova otkriva publici tematsku kompilaciju pet različitih projekata autorke koji imaju interdisciplinarni, istraživački i konceptualni pristup, ali i veliku dozu kritike.

Vrencoska time poručuje da ono što nam se danas čini utopijom, sutra može postati neočekivana realnost. Upotrebom imaginacije i dizajna nudi nove konceptualno-umetničke perspektive i solucije realnih problema političkog, društvenog i kulturnog karaktera. U pitanju su problemi koje društvo i vlast često ne žele priznati, a umetnost i dizajn ih mogu anticipirati i reflektovati, međutim često nailaze na barijere, cenzure, nerazumevanja: projekat "Soft Barrier" bavi se problemom nemarnosti prema kulturnoj baštini, "Kingdom for Everyone" problemom nacionalnih identiteta, kosmopolitizma, multietničnosti razvijenih država na primeru Velike Britanije, a "United under the Sun" analizira problem spornog identiteta malih država na primeru Republike Makedonije. Projekti "Equestrian lane" i "Skopje" bave se problematikom ideoloških kulturnih politika i njihovom dominacijom javnim prostorima.

Projekti datiraju iz perioda 2001 – 2014. Izložba prikazuje proces istraživanja, ponuđene koncepte, komunikacija sa nadležnim institucijama, medijumske prezentacije i reakcije šire publike, i na taj način obuhvata širi diskurs koji umetnost i dizajn imaju u današnjem društvenom životu.

Gordana Vrencoska je završila Fakultet likovnih umetnosti u Skoplju, a magistrirala je dizajn na Central Saint Martins’ College of Art & Design u Londonu. Doktorat je odbranila na Institutu za folklor “Marko Cepenkov” u Skoplju. Svoje radove je dosad izlagala u gradovima kao Skoplje, Krakov, Napulj, London, Berlin, Brisel, Beograd, Peking, Njujork, Zagreb, Beč, Podgorica. Bila je stipendist britanske vlade, kao i dobitnik prestižnog granta za umetnike fondacije Pollock-Krasner iz Njujorka. Ove godine je regionalni dobitnik UK Alumni Entrepreneurial Award, koju dodeluje British Council London, za svoj doprinos u razvoju dizajna u Makedoniji. Radi kao profesor na Fakultetu za art i dizajn – EURM Skoplje.

Нема коментара:

Постави коментар