уторак, 3. јул 2018.

Od Vizantije do street art-a: ovog leta priuštite sebi svež vazduh!


Arheološki lokalitet Caričin grad 1978-2018





Francusko-srpska arheološka istraživanja na lokalitetu Caričin grad, koja traju već 40 godina, svedoče o veoma plodnoj saradnji između francuskih i srpskih arheologa.

Zahvaljujući ovom izuzetnom partnerstvu, koje je započelo 1978. godine, ovaj lokalitet sa velikom sigurnošću odgovara vizantijskom gradu Justiniana Prima, koji je podigao car Justinijan (527-565.) sa željom da ovekoveči mesto svog rođenja, ali i potrebom da se unutrašnjost balkanskih provincija osnaži podizanjem novog duhovnog i  upravnog središta.

Ministarstvo za Evropu i spoljne poslove Republike Francuske kao i Ministarstvo kulture Republike Srbije pružaju finansijsku podršku ovom arheološkom istraživanju koje zajedničkim snagama sprovode Arheološki institut Srpske akademije nauka i umetnosti i Istraživački centar Arhimed Univerziteta u Strazburu, uz podršku Francuske arheološke škole u Rimu.

U čast ove dugogodišnje saradnje, Arheološki institut Srpske akademije nauka i umetnosti u saradnji sa Francuskim institutom u Srbiji, organizuje izložbu koja prati glavne etape zajedničkog iskopavanja na lokalitetu Caričin grad, kao i rezultate istraživanja, kako bi se šira javnost bolje upoznala sa ovim uzbudljivim arheološkim nalazištem na jugu Srbije.

Francuski institut u Srbiji, Beograd

Knez Mihailova 31 Od 3. do 13. jula 2018.
Otvaranje izložbe 3. jula u 18.00
Na francuskom i srpskom, ulaz slobodan


Apstrakcija na zidovima: Teo Lopez

 

Peti put za redom, Francuski instut u Srbiji podržava Street art rezidenture u saradnji sa Elektrikom. Ove godine, pozivju vas da se upoznate sa delom Tea Lopeza, mladog pariskog street art umetnika, koje se nalazi na granici između slikarstva, glitcha i digitalnih grafita.

Teo u svom opusu zadržava nekoliko stilskih konstanti, a to su bogat kolorit karakterističan za uličnu umetnost, futurističke, skoro konstruktivističke geometrijske strukture, uz konstantno igranje sa tehnikama karakterističnim za graffiti i uličnu. Konstantnim kretanjem između spontanosti, otvorenosti za slučajnost i elemenata kontrolisanog procesa, mnoštvom lejera i međusobnim dijalogom linija i boja, autor kreira slike nastanjene interesantnim vizuelnim i energetskim vibracijama.

Glitch je digitalni zvuk ili vizuelni element deformisan usled ditalne greške: destrukturisani piskseli ili oštećene boje, na primer. Iz tih grešaka je nastao Glitch art koji se sastoji od uništavanja određene slike ili prikaza radi stvaranje nove koja nastaje iz anomalije …


Nacionalni praznik Francuske



Dan Bastilje, 14. juli, je nacionalni praznik Francuske. To je podsećanje na pad Bastilje tokom Francuske revolucije 1798. godine.

Igranka 14. jula jedan je od najupečatljivijih narodnih manifestacija u godini. Nacionalni praznik je proslavljen igranjem do kasno u noć. Vatrogasci otvaraju vrata svojih kasarni i dočekuju narod radi sveopšteg slavlja..

Ove godine u Beogradu francuski praznik se slavi  u Dorćol Platzu sa DJ Evoksom!

Napravljen je izbor savremene francuske muzike, uz nekoliko nezaobilaznih klasika francuske šansone, kako biste plesali uz isti ritam u Beogradu kao i u Parizu.

Dorćol Platz 

Dobračina 59

Subota 14. jul od 21:30
Ulaz slobodan, konsomacije se naplaćuju

Festival ArtFemine


 


U okviru festivala ArtFemine Centar za devojke u saradnji sa Francuskim institutom iz Niša organizuje radionicu Ulična umetnost. Radionicu će voditi umetnica prepoznatljiva po muralima koje slika pod pseudonimom TKV (The Kraljica Vila). Ona se već 10 godina bavi oslikavanjem javnog prostora portretima žena.

Ova radionica odgovara na pitanje: 

Kako svaka od nas može da prenese  borbu za ženska prava u javni prostor?
“Estetika šablona je uvek bila vezana za razne pokrete otpora i punk estetiku i predstavlja jedan od najjednostavnijih oblika štampe. Umetnost je živi deo umetnosti koji pripada društvu i čini sastavni deo svake urbane sredine. Intervencije u javnom prostoru mogu uticati na društvo, a ulična umetnost može biti alat kojim se promena stvara“, objašnjava TKV.
Radionica se sastoji iz dva dela i održaće se 14. jula u terminima od 10-14h prvi , a od 16-20h drugi deo radionice.

Zbog ograničenog broja učesnica potrebno je prijaviti se na radionicu putem mail-a na centarzadevojke@gmail.com.

Dan ranije, 13. jula TKV će biti jedna od govornica panela: “Ironije, istine, borbe i forme”  na kome će umetnice govoriti o svojim iskustvima i problemima sa kojima se susreću. Ovaj panel će biti otvoren za javnost i održaće se u galeriji Art55  ul. Ćirila i Metodija 17a)  i trajaće od 18 -19:30h.

Festivalom ArtFemine otvara se feministički prostor za povezivanje, osnaživanje, delovanje, druženje aktivistkinja, teoretičarki, umetnica, sugrađana/ki i gošći iz zemlje i regiona. Posebno važan aspekt u okviru ArtFemine festivala je povezivanje i osnaživanje feminističkog podmladka u zemlji i regionu. Festival promoviše žensku umetnost, ženski aktivizam i stvaralaštvo.

Ovogodišnji festival održava se pod sloganom “One dolaze” od 12. do 15. jula.

 Pozdravna poruka Žan-Batist Kizena



U svojoj pozdravnoj poruci  direktor Francuskog instituta u Beogradu Žan-Batist Kizen kaže:

Da li ste već imali tu sreću da posetite arheološko nalazište Caričin grad, koje se veličanstveno prostire na jugu Srbije, nedaleko od Leskovca i Lebana? Caričin grad je najverovatnije onaj divni vizantijski grad Justiniana Prima, sagrađen za cara Justinijana. Vekovima je bio zaboravljen, no poslednjih 40 godina, ekipe srpskih i francuskih istraživača (kojima su se poslednjih nekoliko godina pridružile nemačke ekipe) zajedno rade na njegovom iskopavanju. Sve što je iskopano i otkriveno upućuje nas na to da Srbija stoji  na raskršću velikih puteva izumrlih carstava. Od utorka 3. jula pozivamo Vas da nas posetite i, zahvaljujući Arheološkom institutu u Beogradu, pogledate izložbu koja će vam otkriti najnovija saznanja.

Ovog leta otkrijte i nova street art dela  u Beogradu i Nišu, a pozivamo vas i da izađete, da dolazak noći dočekate napolju, na primer da biste pogledali dobre francuske komedije na obali Dunava u Novom Sadu, ili prošetali duž Nišave u Nišu (Dođi na Amfi!).

Ponekad je potrebno de se udaljimo kako bismo bolje shvatili kako se treba boriti protiv klimatskih promena. Došao je red na Valjevo, u koje vas, zahvaljujući saradnji sa Istraživačkom stanicom Petnica, odvodi naš Karavan za klimu.


Želite li da proslavite sa nama 14. juli, uz već poznate, ili uz sasvim nove zvuke, u istom ritmu kojim će zaigrati svi gradovi u Francuskoj? Dođite na bal 14. jula od 21h30 u Dorćol Platz (Beograd)!

Neka vas ovo leto iznenadi i opčini!

Нема коментара:

Постави коментар