понедељак, 9. јул 2018.

Nišvil 2018




Od 3. do 12. avgusta na festivalu Nišville 2018 biće izvedeno 250 programa i nastupiće 1.000 izvođača na 20 festivalskih scena. Po sitemu merakliski megalomanski pored muzike biće pozorišnih predstava, filmova, slikara i vajara, stripova (dolazi Supermen), a neće izostati ni ića i pića.  Ovnovnom muzičkom festivalu pridružuje se Nišville jazz teatarski festivalu (Južno od Bitefa) i filmskom festivalu Nišville Movie Summit. Nišvil intezivno radi da se konačno pobratimi sa ametičkim Nešvilom.


Na ovogodišnjem niškom džez festivalu  koji će se održati od 9-12. avgust 2018. nastupiće "Gipsy kings", "Manhattan Transfer", "Inner Circle", Lisa Simon i mnogi drugi poznati svetski izvođači, ali i kineski kvintet kojeg predvodi trubač i kompozitor Li Xiaochuan. On je dobitnik nagrade za najbolji džez album u Kini na prvoj dodeli CMA nagrada, i jedini je džez muzičar koji je dobio priznanje od strane Centralne kineske televizije. Ovaj kvintet nastupiće na završnoj večeri Nišvila - 12. avgusta.


Te večeri moći će da se čuju i hitovi Bamboleo, Volare, You've got a friend in me. Izvešće ih kraljevi romske muzike Gipsy Kings, koji ove godine slave 25 godina rada, predvođeni gitaristom Pakom Baliardom. U Nišu će im biti dodeljena najveća festivalska nagrada džez festivala – Grand pri koji se svake godine dodeljuje najznačajnijim svetskim muzičarima za fuziju džeza sa drugim muzičkim pravcima.


Samo dan ranije nastupiće američka pevačica i glumica Lisa Simon i tom prilikom obeležiti 85 godina od rođenja svoje majke Nine Simon, najveće džez, soul, ritam i bluz pevačice svih vremena.  Zanimljivo je da je ona re početka umetničke karijere službovala kao pomoćnik inženjera u vazduhoplovstvu SAD u jedinicima stancioniranim u Nemačkoj.


Organizatori pregovaraju da Lisa Simon, osim radionica za pevače, održi i radionicu za mlade glumce. Besplatne radionice na kojima će polaznici učiti da sviraju neki od džez instrumenata i slušaju predavanja o improvizaciji, kompoziciji i aranžiranju, održaće se i na ovogodišnjem Nišvilu, ali za razliku od prethodnih godina oni neće dobiti propusnice za festival, već će moći da ih kupe jeftinije.


Nišville Jazz Theatre 2018


 
Međunarodni Nisville jazz teatarski festival održaće se u sklopu Nisville jazz festivala i trajaće od 3. do 12. avgusta.

U glavnom programu, koji će biti presek interkontinentalnih pozorišnih tendencija, učestvuje 16 predstava, sa 4 kontinenta (Evropa, Azija, Afrika i Severna Amerika) uz 3 nacionalna teatra iz Egipta, Rumunije i Srbije.

Nisville publika će biti u prilici, da između ostalog, pogleda predstave „Orfej i Euridika“ (Krit), „Plavi slon “(Nacionalni balet i opera Kairo), „Bolivud“ (Narodno pozorište Beograd), „Erotizam“ (grupa VROOOM, Beograd), „Isplači se” (New Orleans), „Sve o Moro“ (Marsej), „Legenda o beloj dami“ (Šangaj), “Nacionalna čarolija” (Nacionalni Teatar Bukurešt).

Teatarski festival se ove godine realizuje pod sloganom SANJAJ PLAVO! odnosno SANJAJ PLAVE (blue) TONOVE! koji su pomalo tužni, ali poseduju u sebi čežnju i dubinu neophodnu za umetničku kreaciju i pogled na vreme u kome živimo .

U selekciji predstava, rukovodilo se principima jazza u bilo kom njenom segmentu i sve pripadaju izrazu savremenog teatra koji je nastao krajem XIX i početkom XX veka, u istom periodu kada i jazz.

Ta veza teatar – jazz ne podrazumeva samo istorijske početke i uticaje, već i princip rada kao što je improvizacija, montaža i dramaturgija savremene izvođačke tehnike.

Etika i angažovanost tema kojima se bavi određena predstava u savremenom izrazu, je na istoj osnovi koju neguje i jazz koji promoviše različitost, slobodu i međusobno razumevanje.

O nagradama odlučuje stručni žiri u sledećem sastavu: predsednik žirija je reditelj dramskih i muzičkih predstava iz Litvanije Linas Zaikauskas, a članovi su pozorišna kritičarka Ana Tasić, direktor Jugoslovenskog pozorišnog festivala Zoran Stamatović i dirigent Nisville big benda Dragan Petrović.

Program će se odvijati uz stručne razgovore, radionice, koncerte, filmske radove, flash mobove i savremeni teatarski festival na svim mogućim otvorenim i zatvorenim lokacijama Niša.

Kompletan program pogledajte OVDE.


Nišvill Movie Summit 2018




Čuvena slovenačka grupa Lajbah, nastupiće u Nišu 5. avgusta, na otvaranju Nišvill Movie Summit-a, posle projekcije filma "Liberation day" o koncertu slovenačke grupe Lajbah u Severnoj Koreji.  prisustvovaće i kompletna postava grupe, koja će posle filma održati celovečernji koncert.  Filmski deo festivala, pre toga otvoriće srpska premijera dokumentarca o operskoj pevačici Mariji Kalas. Izuzev za otvaranje 5. avgusta, dodaju, projekcije svih ostalih filmova na ostalim scenama biće besplatne.

Iz Nišvila kažu da je više od 300 muzičkih filmova iz 40 zemalja u nekoliko kategorija pristiglo poslednjih meseci na konkurs festivala, a selekciona komisija odabrala je njih 80. U revijalnom delu biće prikazano još 20 filmova, a svi će se oni takmičiti za najbolje izvođenje filmske muzike.

U sklopu Drive - in Movie programa, dodaju, svi vlasnici automobila moći će na parkingu niške auto pijace da pogledaju i filmove o Dejvidu Boviju, Morisiju i Grejs Džons.

Nemi filmovi će se tradicionalno prikazivati uz džez improvizacije mladih pijanista na "Kristina stejdžu" (asocijacija na scenu iz filma "Maratonci trče počasni krug"). Prvi put ove godine biće prikazani i filmovi snimljeni mobilnim telefonima koji su se javili na konkurs.

Treba napomenuti da će ulaznice za glavni festivalski program (Earth & Sky stage) važiti i za Midnight Jazzdance stage, kao i za deo programa na Nišville jazz teatarskom festivalu i filmskom festivalu Nišville Movie Summit.

Ulaznice se mogu kupiti na svim prodajnim mestima u mreži CS Eventim, kao i na sledećim lokacijama u Nišu: knjižara Indigo – Obrenovićeva 39, Energy music shop – TPC Kalča – prizemlje, Vintage shop – Davidova 9.

Više informacija na oficijalnom sajtu Festivala.

Нема коментара:

Постави коментар