понедељак, 23. јул 2018.

LETNJA ŠKOLA & SUMMER SAXPERIENCE FESTIVAL SAKSOFONA


Međunarodni festival saksofona Belgrade SAXperience organizuje Treću međunarodnu letnju školu saksofona Summer SAXperience od 5. do 15. avgusta 2018. godine u Herceg Novom.


Međunarodna letnja škola saksofona Summer SAXperience održava se svakog avgusta u jednom od najlepših gradova na Jadranu, Herceg Novom. Letnja škola ima za cilj da mladim i talentovanim saksofonistima pruži jedinstvenu priliku da, u letnjoj afmosferi, uz letnju zabavu i druženje, na atraktivan i jednistven način, uče od najeminentnijih saksofonista, koji dolaze iz različitih delova Evrope i sveta. 



U saradnji sa Francuskim institutom i Italijanskim centrom za kulturu profesori ovogodišnje Letnje škole su najistaknutiji i vrhunski saksofonisti. Profesori Francesco Santucci (RAI Radiotelevisione orchestra - Roma Big Band), Nicolas Arsenijević (Concervatoire de Chaville - Paris), Uki Ovaskainen (Finland, FMU Beograd) i Milan Savić (Belgrade SAXperience) koji tokom Letnje škole drže časove mladim saksofonistima. Summer Saxperience omogućava učesnicima Letnje škole da naučeno znanje prikažu na nastupu na završnom koncertu na Trgu Mića Pavlovića kod Muzičke škole Herceg Novi.



U toku Letnje škole organizuje se i Međunarodni festival saksofona Summer SAXperience, na kome nastupaju profesori škole sa gostima, pa je tako, ovaj događaj, postao jedan od najznačajnijh letnjih kulturnih događaja u Herceg Novom.


V Belgrade Saxperience




Peti međunarodni festival saksofona - Belgrade SAXperience biće održan od 2. do 6. oktobra u nekoliko koncertnih dvorana i na otvorenom u Beogradu. Festival je do sada ugostio preko 50 najeminentnijih saksofonista iz 11 zemalja, inicirao 6 premijera i 44 koncerata. I ove godine na festivalu će nastupiti najznačajnija svetska i domaća imena saksofona. Belgrade SAXperience je specifičan po tome što prati savremene tokove i nastoji da dopre do najširih slojeva publike, pa tako osim klasičnih koncerata u najvažnijim beogradskim dvoranama, publika ima priliku da prisustvuje dnevnim nastupima najmlađih saksofonista na otvorenom i večernjim klupskim svirkama sa popularnim repertoarom za saksofon. 


U cilju promocije i decentralizacije kulture, umetnosti i zvuka saksofona, ali i obogaćivanja kulturne scene Srbije, važan deo Belgrade SAXperience festivala jeste Le Tour de Sax. Gradovi koji će ugostiti Le Tour de Sax 2018. su Pirot, Leskovac, Niš, Smederevo, Kraljevo i Sombor. Koncerti će biti održani u najznačajnijim koncertnim salama ovih gradova.


Belgrade SAXperience je ponosni nosilac priznanja EFFE Label za 2017. i 2018. godinu koje se dodeljuje manifestacijama koje imaju izuzetan nacionalni, lokalni i internacionalni značaj, kao i nagrade Zvezde Beograda koju dodelje Kancelarija za mlade grada Beograda.

Svake godine u fokus stavljamo promociju novih kompozicija za saksofon, te pojedini kompozitori po porudžbini pišu delo koje se premijerno izvodi upravo na festivalu.

Osim beogradskog festivala, priliku da čuje izuzetne saksofoniste ima i publika širom Srbije i to u okviru turneja Le Tour de Sax. Značajno je istaći i letnju školu saksofona Summer Saxperience koja se održava u Herceg Novom, a koja za cilj ima da svojim polaznicima omogući jedinstvenu priliku da u letnjoj afmosferi uče od istaknutih  saksofonista, kao i da okupi učenike saksofona iz regiona i tako im omogući buduću saradnju.


BANDA SAKSOFONISTA


Ansambl Banda saksofonista čine učenici Osnovne i Srednje muzičke škole Josip Slavenski – Antonela Ilijić, Lazar Đorđević, Katarina Tolić, Mateja Blažić i Lazar Đurić. Sastav je okupljen sa ciljem da mladi izvođači steknu iskustvo kamernog muziciranja. Ističu se njihovi nastupi na manifestacijama na otvorenom, koji doprinose popularizaciji saksofona među širokom publikom. Banda saksofonista nastupa pod vođstvom saksofoniste profesora Milana Savića i izvodi popularnu muziku u aranžmanu za ansambl saksofona. Osim na festivalu Belgrade SAXperience, ovaj atraktivan i jedini omladinski orkestar saksofona iz Srbije nastupa i na Mini Saxperience koji se održava svake godine uoči beogradskog festivala, u sali Kolarčeve zadužbine.



Banda je, do sada, nastupala i na Cvetnom trgu, ispred Kulturnog centra Beograda, ispred Francuskog instituta u Beogradu, u klubu Svratišta za decu… Javni nastupi Bande saksofonista su neponovljivo iskustvo i uvek izazivaju veliko interesovanje kod publike.


Više informacija na:

https://www.facebook.com/summersaxperience/

Нема коментара:

Постави коментар