уторак, 10. јул 2018.

II Festival ekološkog i turističkog filma ”Vrmdža fest”




U subotu 14. jula, održaće se Drugi festival ekološko-turističko-dokumentarnog filma Vrmdža Fest, u istoimenom selu pokraj Soko Banje ispod Rtanj planine, saopštio je na današnjoj konferenciji za medije u Filmskom centru Srbije Slaviša Krstić, predsednik mesne zajednice “ Vrmdža“ i direktor Vrmdža festa 2018. Selekciju filmova izvršio je Velimir Stojanović, Festival je takmičarskog karaktera, dok celokupan program sadrži i revijalni deo.


U večernjem delu programa biće prikazani nagrađeni filmovi, dodeljene plakete, kao i Grand Prix statua festivala Latin grad, o kojima je odlučivao žiri u sastavu: Dejan Stojiljković (pisac i scenarista), Dejan Vučenović (novinar) i Marijan Cvetanović (reditelj i filmski kritičar).

„Najveća novina ove godine biće ustanovljenje specijalne nagrade za izuzetan doprinos dokumentarnom filmu iz oblasti ekologije i očuvanja životne sredine, koja nosi naziv našeg čuvenog režisera Petra Lalovića. Dobitnik ove godine biće novinar i dokumentarista Dejan Đurović“, ističu organizatori.


Program počinje u 20 časova, voditelj će biti filmski kritičar Dejan Dabić, a pokrovitelj festivala su Mesna kancelarija Vrmdža i Opština Sokobanja.

Za najbolje su predviđene sledeće nagrade:

za najbolji televizijski film Grand Prix Latin grada Vrmdža Fest 2018;
za najbolji film Grand Prix Latin grada Vrmdža Fest 2018;
za najbolji televizijski film oblast turizam;
za najbolji film oblast turizam;
za najbolji televizijski film oblast ekologija;
za najbolji film oblast ekologija;
za najbolji televizijski film oblast etno kultura života srpskog sela;
za najbolji film oblast etno kultura života srpskog sela
za najbolji inostrani film.



MEMORIЈALNA NAGRADA „PETAR LALOVIĆ“


Organizacioni odbor Drugog po redu Internacionalnog festivala ekološkog i turističkog filma – VRMDžA FEST 2018, doneo јe odluku o ustanovljavanju memoriјalne nagrade “ Petar Lalović “ kao priznanja za naročiti doprinos podizanju ekološke svesti na filmu.

Nagrada nosi ime јednog od naјvećih evropskih i svetskih snimatelja, scenarista i reditelja filmova o prirodi Petra Lalovića, a koјi nas јe nažalost napustio 2015.godine.

Prvi dobitnik ove nagrade biće glumac i novinar Deјan Đurović, koji se dokazao kao narator u filmovima i televizijskim emisija o prirodi. Šira publika pamti ga po sinhronizacije čuvene naučno-obrazovne serije „Opstanak“. Bio je i član glumačke ekipe serije „Neven“, gde su ga gledaoci zapazili u ulozi Čika Petronija i voditelja daštanja. Od osamdesetih godina poznat je i po odličnom vođenju emisija posvećenih popularizaciji klasične muzike Televizije Beograd. Već više od tri i po decenije vodi popularnu emisju „Dragstor ozbiljne muzike“ na radiju Beograd 202. Dobitnik je nagrade za lepotu govora „Radmila Vidak“ 2016.


Нема коментара:

Постави коментар