петак, 13. јул 2018.

IFTR: Mi žene //: Pozor// Performans We Women //: Trigger Warning




U četvrtak između fudbalskog polufinala i finala, između dve kiše u Dom omladine Beograda u Sali Amerikana posle kraćeg kašnjenja izazvanog tehničkim razlozima odigrao se performans  Mi žene //: Pozor, indijskih umetnika Aste Gandi i Ankuša Gupte. U pet plesnih priča  autorski tim proučava  poziciju žene u Indiji kroz istraživanje koncepta tela, požude i seksualnosi. Umetnica koristi elemente tradicionalnog ali i savremenog indijskog plesa u istraživanju navedenih tema. 

 

Telo je arhiv pamćenja i prosvetljuje ga svesno/podsvesno. Svaki gest, svaka tišina, svaka slika ima život. Ovaj rad je ispitivanje subjektivnosti i kretanja. Sećanja su lična, ali istorija se deli. Ove istorije prelaze u slike, ali žive u pokretima. Zapravo, toliko su gusto prepletena da ne znamo da li je pokret vuče lične i deli ih ili da ih dalje vezuju. Ono što znamo je da telo želi. Da li je ta želja društveni konstrukt? Da li telo reaguje na najmanju provokaciju, ili telo provocira? 



Preispitujući  koncept samog tela, imetnici uvode digitalne pejzaže i virtuelne slike koje razgovaraju, bore se i pregovaraju jedni s drugima, stvarajući složeno iskustvo. Trigger warning nije ono što vidite, jer slike ne zahtevaju diskreciju - oni vas ne uznemiravaju, oni nisu grafičke; ali usred proliferacije pokreta u ovoj izvedbi, ne znamo koji će vas uznemiri, uvrediti, pokrenuti vas.Predstava ima pet epizoda - oni nisu delovi slagalice, već su vizije stalne promene krajolika - san o neverovatnom snu, znoja koji nikada ne zaustavlja Sizifa. 



Tim:

Aastha Gandhi: koreograf, izvođač
Ankush: dramaturg, muzički umetnik
Shivani Monga, Najmus Saqib: video instalacija, menadžeri produkcije
Deepa Dharamadhikari: dizajn svetla
Nimit Gandhi: publikacija, grafički i scenski dizajn
Nitendra Singh, Neal Karthik: kamera i grafika
Abbas Shamael Rizvi: poezija i glasovni umetnik


Нема коментара:

Постави коментар