петак, 13. јул 2018.

У чувеном античком театру у Епидаурусу премијерно изведена Аристофанова комедија „Плуто“





Аристофанова комедија „Плуто“ у адаптацији и поставци једног од најзначајнијих српских редитеља Никите Миливојевића, премијерно је одиграна 13. јула у чувеном античком театру у Епидаурусу на Пелопонезу, у оквиру престижног „Атинског фестивала“.

Представа је настала на основу протокола о дугорочној сарадњи између Народног позоришта у Београду и Националног театра Грчке из Атине, који су у октобру прошле године у српској престоници потписали управници Дејан Савић и Статис Ливатинос.

Овај изузетни позоришни подухват, између осталог, остаће упамћен и по томе што се са те, за Грке свете сцене, старе 2500 година, први пут зачуо и српски језик захваљујући глумцу Ненаду Хаџи Маричићу који је тумачио улогу Хоровође.
У тој и данас веома актуелној причи, коју је велики комедиограф старе Грчке и оштар критичар свога доба написао као бритку сатиру на политичке прилике, све остале роле играли су глумци Националног театра из Атине.


У овом пројекту, из Народног позоришта у Београду, у чијим радионицама су урађени костими, учествовали су и костимограф Марина Меденица и продуцент Вук Милетић.

Сценографију је урадио Кени Меклален, кореографију Амалија Бенет, а музику Ангелос Тријандафилу.

Више од 12.000 гледалаца, у препуном и величанственом Епидаурусу, с одушевљењем и бурним аплаузима наградило је комплетну глумачку и ауторску екипу ове представе чија се београдска премијера очекује крајем септембра.

Плуто је бог новца, обиља, а прича о њему је, као и све Аристофанове приче, поучна: два Атињана огорчени због чињенице да се лоши људи лако и брзо богате док вредни и поштени остају сиромашни, иду у пророчиште Делфе да затраже савет.
Добију поруку да првог човека ког сретну у повратку треба да поведу са собом. И сретну слепца. Зачуде се, збуне, међутим, кроз разговор открију да је то, у ствари, Плуто. Пренеражени су: откуд је бог новца слеп, дроњав, никакав?! А он им каже да га је то Зевс ослепео, казнио га након што су се посвађали око тога како да се деле паре, те они закључе да ствари стоје рђаво и наопако јер је бог новца слеп.

Реше да га излече, да му врате вид, сматрајући да ће тада све бити боље. Међутим, испостави се да је све постало још горе...

Нема коментара:

Постави коментар