понедељак, 30. јул 2018.

Августовске изложбе у Културном центру Београд



Галерија Артгет – 17. година
Трг републике 5/I галерије Артгет



Галерија Артгет ће током месеца августа бити затворена због реновирања.

Ликовна галерија
Кнез Михаилова 6
Отварање: четвртак, 2. август у 20.00

2 – 25.  август  2018.



ИГОР БОШЊАК, ЕУтопија, видео и амбијентална инсталација

Игор Бошњак, визуелни уметник млађе генерације из Требиња, представиће се београдској публици самосталном изложбом у Ликовној галерији пројектом ЕУтопиа, који је своју премијеру имао током протекле две године у Дубровнику, Марсеју, Требињу и Новом Саду. У измењеном и галеријском простору прилагођеном облику ова изложба се састоји од принтова и видео радова који приказују мапу Европе, у стварном и измаштаном изгледу. Бошњак слика карту Европе традиционалном техником уља на платну, да би је затим трансформисао у непрепознатљиву форму којом посматрач може да се поиграва. У видео раду представља Европу као самодовољни облик постојања, као острво Еутопију. Реч је о уметниковој пројекцији идеје о Европи.

Бошњак користи и сателитске снимке реалног, познатог простора које јукстапозира са измаштаним или жељеним простором. На тај начин, он сугерише, како сам истиче, утопијску слику као нову представу старог простора. Говоримо о простору који је реалан, географски утврђен, са својим границама, рељефима, свим оним елементима који га чине поузданим за тумачење и представљање. Овај простор је стављен сада у нови контекст, без разумних тумачења, без цензурисаног погледа, али провучен кроз нов искуствени поступак. Овај простор се сада приказује као изолована целина у којој не постоје границе.

Игор Бошњак је рођен у Сарајеву, живи и ради у Требињу. Дипломирао је на Одсеку за сликарство на Академији ликовних уметности у Требињу, а завршио је интердисциплинарне мастер студије на одсеку Теорија уметности и медија на Универзитету уметносто у Београду. Предаје на Академији ликовних умјетности у Требиљу. У свом раду користи различите медије: филм, видео, фотографију. Његови радови су представљени на изложбама у Лондону, Бечу, Паризу, Копенхагену, Ослу, Москви, Хонгконгу, Верони, Риму, Болоњи, Букурешту, Марибору, Дубровнику, Сарајеву, Бања Луци, Новом Саду, Београду.

Галерија Подроом, Трг републике 5
Отварање: четвртак, 2. август у 20.00

2 – 25. август 8. 2018




ЛИЧНЕ ГЕОГРАФИЈЕ / PERSONAL GEOGRAPHIES

Изложба Личне географије / Personal Geographies обухвата радове седам интернационалних уметница: Ana Hoffner, Angela Melitopoulos, Angelika Levi, Лана Чмајчанин, Teresa Mulet, Virginia Villaplana  и Yara Haskiel. Кроз микро-историје различитих географских подручја од југоисточне Европе до Јужне Америке, ове уметнице истражују начине суочења са траговима прошлости који се уписују у пејзаже, у психе и у тела. Њихове критичке рефлексије из антирасистичке феминистичке и queer перспективе стављају у питање историографске категорије, линеарност историјског процеса и значење политичких идентитета и територија.

Визуелни есеји и инсталације у оквиру изложбе се баве питањем сећања и заборава везаним за сопствена порекла, темама расељавања/ миграција, насиља, ратова и трансгенерацијских траума, ослањајући се на анахронизме, контрадикције и процепе уместо на свеобухватне и закључене приче. Основни медиј у склопу изложбе јесте покретна слика, било да се ради о видео или филмском есеју (Angela Melitopoulos, Angelika Levi, Yara Haskiel), видео-инсталацији (Ana Hoffner, Лана Чмајчанин), документарном видео интервјуу (Virginia Villaplana) или видео документу у склопу ширег мултидисциплинарног пројекта (Teresa Mulet). Кључна тема је однос покретне слике и писаних, оралних и перформативних модела сведочанства у форми монолога, дијалога, геста, поема и мелодија. Фокус Личних географија је на истраживању болних простора која су истовремено и простори отпора, наде, емпатије, солидарности и утопијске имагинације.

Изложба је део дугорочног пројекта који је настао из пријатељства и чије су ауторице историчарка уметности Бранка Вујановић из Сарајева и визуелна уметница Yara Haskiel из Берлина. Концептуални оквир пројекта јесте пропитивање диспозитива—не само политичких, друштвених, културних и породичних диспозитива сећања којима се ови радови баве—него и самог простора у којем покретне слике успостављају комуникацију са посматрачима. Галеријски простор је један од диспозитива у којем се покретне слике представљају као део изложбе. Други начин представљања ће бити биоскопска пројекција у оквиру филмског програма, који је планиран за 2019. годину у концепцији филмске уметнице Angelika Levi из Берлина и теоретичарке филма Борјане Гаковић из Сарајева.

Пратећи програм у оквиру изложбе укључује презентације књига и разговоре са уметницама. Књига Ane Hoffner The Queerness of Memory у издању b_books из Берлина биће представљена уочи отворења изложбе, 2. августа, у 18.30 сати. У петак, 3. августа, у 18.30 сати, биће представљена књига као уметнички објекат венецуеланске уметнице Terese Mulet Informe 1999-2016. Након тога, са почетком у 19 сати биће уприличени разговори са уметницама Angelikom Levi, Ланом Чмајчанин и Yarom Haskiel.

Све информације на интернет страници пројекта

Организацију изложбе су подржали: Културни центар Београда и Град Београд, ifa-Institut für Auslandsbeziehungen, European Cultural Foundation-STEP, Compagnia di San Paolo, Аустријски културни форум Београд, Институт Сервантес Београд, Hamaca-Moving Image Platform.




Нема коментара:

Постави коментар