среда, 11. јул 2018.

Изложба фотографија МИЛЕНА у ПулиПоводом 65. филмског фестивала у Пули, Културни центар Београда у сарадњи са Југословенском кинотеком, Удружењем драмских уметника Србије, Српским културним центром Пула – СКУЦ и Клубом Срба Истарске жупаније, а под покровитељством Града Пуле и Истарске жупаније, организује изложбу фотографија и представљање монографије посвећене изузетном опусу хероине српске, југословенске и кинематографије и глумишта региона – Милене Дравић, која ће учествовати у оба програма уз приређиваче и представнике београдских и пулских организатора.

Изложба фотографија МИЛЕНА, коју су приредили Маја Медић и Стефан Арсенијевић, биће отворена у четвртак, 12. јула у 20 сати у галерији СКУЦ-а (Максимијанова 12) и трајаће до 27. јула. Део изложбене поставке обухвата и документарни филма Мали филм о великој Милени, чији је аутор и редитељ Милош Радовић.


Већ после првог филма, Врата остају отворена (1959) Франтишека Чапа, критика је писала: Звезда је рођена. Од тада до данас, Милена Дравић континуирано плени вансеријским талентом, лепотом и шармом. Од спектакуларних ратних епопеја до субверзивних филмова црног таласа, од екранизација народне поезије до савремених драма, од великих трагедија до популарних комедија, Милена је увек аутентична хероина српске, југословенске и кинематографије региона.

У скоро шездесет година дугој каријери играла је у преко стотину филмова (Јутро, Прекобројна, Хороскоп, Рондо, Хасанагиница, Њ.Р. Мистерије организма…) и освојила бројне филмске награде, међу којима су највеће Златна палма у Кану за улогу у филму Посебан третман Горана Паскаљевића, две Златне и пет Сребрних арена на Филмском фестивалу у Пули. Добитница је и неколико награда за животно дело: Велика Жанка, Нушићева награда, Павле Вуисић и Добричин прстен.

Ова изложба представља тек део тог фасцинантног и разноврсног филмског опуса.
У петак, 13. јула у 20 сати у Кину Валли, у склопу 65. филмског фестивала у Пули, биће представљена монографија Милена Дравић, коју је приредила Татјана Њежић, а објавило Удружење драмских уметника Србије као своју 22. књигу посвећену добитницима Добричиног прстена, чији је Милена 30. лауреат 2017. године.

Монографија обухвата 250 страна, подељених у неколико целина.

У првој, „Драгуљ у сва три медија“, о њеном позоришном, филмском и телевизијском опусу пишу Душан Ковачевић, Александар Милосављевић, Ранко Мунитић (из књиге Глума као судбина и сазнање), Радослав Зеленовић, Бранка Оташевић и Зорица Пашић.

Део „Милена Дравић – градови, људи, тренуци“ садржи њена сећања, приче, утиске, ставове, доживљаје…

Следи „Милиони су је волели“, део у коме о уметности Милене Дравић, посебно из фокуса датих средина говоре Харис Пашовић (Наша босанска цура), Варја Мочник из Кинотеке Словеније (Кад стигне лавица – Милена Дравић у словеначком филму) и Даниел Рафаелић, челник ХАВЦ-а (Као цвијет у тамном пољу).

Део „Стихови за Милену“ садржи њој посвећене песме Арсена Дедића, Душана Макавејева и Љубише Бачића.

Последњи део „Шта је то у њој… “ обухвата текстове Дејана Мијача, Паола Мађелија, Јагоша Марковића, Бранке Криловић, Горана Паскаљевића, Пурише Ђорђевића, Ренате Улмански, Борке Павићевић, Здравка Шотре, Радета Шербеџије, Желимира Жилника, Мире Фурлан, Ивана Меденице, Јелене Ђокић, Јелисавете Секе Саблић, Милана Караџића, Бранке Петрић, Милана Влајчића.


Књига је богато илустрована са око 100 фотографија и садржи попис филмских, телевизијских, позоришних улога, награда и признања Милене Дравић.

Организација и партнери: Културни центар Београда, Југословенска кинотека, Удружење драмских уметника Србије, СКУЦ – Српски културни центар Пула, Клуб Срба Истарске жупаније

Покровитељи: Град Пула, Истарска жупанија

Медијски покровитељи: Глас Истре, Regional Express, ТВ Нова, ТВ Истра, Радио Пула, Радио Маестра.

Спонзори: Медит, Тискара Нова, Грга, Бистро Алигхиери, Navatetta

Нема коментара:

Постави коментар