уторак, 26. јун 2018.

ŽIVOT SRPSKIH VLADARKI U KONAKU KNJEGINJE LJUBICE


Izložba koja je prvobino bila pripremljena za Noć muzeja, pošto je dobro primljena kod publike, organizator - Muzej grada Beograda je odlučio da je preko leta postavi u Konaku knjeginje Ljubice.Ljubica, Persida, Julija, Draga i dve Marije, kneginje i kraljice, žene srpskih vladara iz XIX i XX veka, pripovedaju svoje životne priče radoznalim posetiocima izložbe "Vladarke i supruge."



Posetiocima su predstavljeni detalji o životu kneginje Ljubice Obrenović (1785-1843), udate za kneza Miloša, kneginje Julije Obrenović (1831-1919), supruge kneza Mihaila, kneginje, a potom i kraljice Natalije Obrenović (1859-1941), žene kralja Milana, kao i kraljice Drage (1866-1903), udate za kralja Aleksandra.

Od vladarki iz doma Karađorđevića na izložbi su Persida Karađorđević (1813-1873), žena kneza Aleksandra, kao i jedina jugoslovenska kraljica, Marija (1900-1961), supruga kralja Aleksandra Karađorđevića. Kneginja Zorka, žena Petra Prvog Karađorđevića, nije obuhvaćena izložbom s obzirom na to da je preminula 1890, četrnaest godina pre nego što je njen suprug postao kralj Srbije.

Većina žena predstavljenih na izložbi nisu bile samo supruge iz senke, već su aktivno učestvovale u vođenju politike.



To što su bile kruinisane glave nije bila tapija na sreću. Doduše, kneginja Persida i kraljica Marija imale su srećne brakove pune ljubavi i uzajamnog razumevanja, za raliku od kraljice Natalije čiji su razmirice s suprugom počele vrlo brzo posle venčanja. Ni knjeginja Julija nije imala sreće sa knezom Mihailom. Kneginja Ljubica je , čak,  ubila Miloševu ljubavnicu.

Rumunska princeza a srpska kraljica, Marija Karađorđević se bavila umetnošću, ali i vozila automobil, za razliju od supruga, Aleksandra. o tome svedoče i neke fotografije.

A ako se vratimo još dalje u istoriju i prisetimo srpskih vlastelinki na raspolaganju vam stoji istomena knjiga NikoleMoravčevića.

  Foto: Vladimir Živojinović / RAS Srbija

Нема коментара:

Постави коментар