петак, 15. јун 2018.

XX Festival nitratnog filma – “Šerlok Holms”


Jubilarni, XX Festival nitratnog filma biće zatvoren 16. juna u Svečanoj sali Jugoslovenske kinoteke projekcijom američkog filma “Šerlok Holms” iz 1916. godine. Bila je to prva u dugoj seriji ekranizacija koje su do danas snimljene prema književnom delu Artura Konana Dojla.


Decenijama izgubljen, “Šerlok Holms” reditelja Artura Berteleta i autora pozorišnog komada i glavnog glumca Vilijama Džileta pronađen je 2014. godine u Francuskoj kinoteci. Restaurisana verzija doživela je trijumf 2015. na festivalu u Pordenoneu.


Ako je Artur Konan Dojl stvorio lik nezaboravnog detektiva koji pomoću logike i naučnih metoda razrešava najzamršenije kriminalne slučajeve, Vilijam Džilet zaslužan je za Holmsov pozorišni život (igrao ga je više od tri stotine puta) i definitivni filmski izgled. 



“Dojl je iznedrio junaka, zamislio njegove avanture i brusio ga uvodeći u priču najprepredenije zlikovce, ali Džilet ga je oživeo, razvio njegov izgled i manire, stavio mu u usta zakrivljenu lulu i postavio mu na glavu, poput krune, prepoznatljivi šešir”, navodi Robert Birn u publikaciji “Le Giornate del Cinema Muto”.


Komplikovana priča puna detalja omogućila je Džiletu da do kraja razvije svoje glumačko umeće, u čemu je imao veliku pomoć danas zaboravljenog reditelja Artura Berteleta. 


U filmskom smislu posebnu pažnju plene krajnje inventivna upotreba osvetljenja i virtuozni pokreti kamere, gotovo pionirski za vreme u kome je nastalo ovo izuzetno ostvarenje. 


Scenario za prvi slučaj Šerloka Holmsa na velikom ekranu napisao je H. S. Šeldon. 

Zaplet počinje kada mlada žena Alis dođe u posed pisama inkriminišućih po jednog evropskog plemića. Ona je poštena i ne namerava da ga ucenjuje, ali njeni pohlepni sustanari, par Larabi nastoji da se domogne pisama. U međuvremenu, plemić i određeni visoki britanski zvaničnici traže usluge Šerloka Holmsa da bi dobili pisma od Alis. Holms upoznaje Alis, koja mu se dopadne, te upozorava Larabijeve da ne smeju da je povrede. Zabrinuti zbog Holmsovog mešanja, Larabijevi zatraže pomoć profesora Morijartija, vođe londonskog kriminalnog podzemlja. Morijarti pokušava da ukloni Holmsa, ali detektiv je uvek nekoliko koraka ispred njega.


Na XX Festivalu nitratnog filma, koji je svečano otvoren 6. juna, prikazano je 50 filmova, a učestvovala su 34 arhiva iz celog sveta.

 

Нема коментара:

Постави коментар