уторак, 12. јун 2018.

XX Festival nitratnog filma – Noć osvete


Danski film iz 1916. godine “Noć osvete” (Slepa pravda/Pravda je slepa), koji će biti prikazan na XX Festivalu nitratnog filma 13. juna u Muzeju kinoteke, zadivio je publiku tehničkim dostignućima izuzetnim za vreme u kojem je nastao.


Autor ove melodrame s motivima bega, osvete i odmazde Benjamin Kristensen briljira kao reditelj, scenarista i glavni glumac u liku cirkuskog akrobate Henrija.

Lucidni perfekcionista, majstor straha i saspensa i autor arhetipskih “Veštica” (1922), Kristensen je već u svojim ranim filmovima nagovestio obilje inventivnih i do tada neviđenih rešenja. Kao i u filmu “Tajanstveni X” iz 1913. (koji je prikazan na Nitratnom festivalu 2008.), on je u “Noći osvete” stvorio uzavrelu atmosferu punu tenzije i teskobe.



Daleko ispred svog vremena bili su njegova upotreba kamere, svetlosni efekti i vizuelna rešenja, koja i danas izazivaju divljenje. Koliko je vodio računa o detaljima govori čuvena scena u kojoj kamera suptilnim kretanjem prikazuje kako dečak, zarobljen u ostavi, pomoću štapa pomaže očuhu da se dokopa telefona, a glumac koji tumači očuha nije samo snimljen kamerom već se u stvarnosti putem „subjektivnog kadra” vidi kroz nju.


                   Savremena kritika ocenjuje da Kristensen “uspeva da gledaoce drži prikovanim za platno nudeći rasplet ništa manje napet i uzbudljiv od onih koje možete naći u današnjim holivudskim akcionim blokbasterima”. 

Glavni junak Henri, osuđen za ubistvo koje nije počinio, beži iz zatvora, otima svog sina iz sirotišta i u potrazi za skrovištem provaljuje u jednu kuću, u kojoj devojka Eva, pošto je čula njegovu tužnu priču, odluči da im pomogne. Ipak, potera stiže i Henri ponovo završava u zatvoru.


Verujući da ga je Eva odala, zakune se da će joj se osvetiti. Posle 14 godina, uz pomoć novih dokaza, Henri je oslobođen. Ostareo i psihički slomljen, ipak nalazi Evu, sada udatu za doktora s kojim je usvojila Henrijevog sina. Upada u njihov dom s namerom da se razračuna s Evom, ali njegov sin, ne znajući da mu je to otac, zove policiju, koja stiže i smrtno ranjava Henrija. Sledećeg jutra, dok leži na samrtničkoj postelji, Henri dobija oproštaj od Eve i konačno se ponovo susreće sa sinom.

Нема коментара:

Постави коментар