петак, 1. јун 2018.

VII Beogradski festival evropske književnosti





Sedam čitanja poznatih svetskih i domaćih pisaca, četiri projekcije filmova, panel o kulturi u tranziciji, izložbu crteža i fotografija 12 autora različitih generacija. Glavna književna zvezda VII Beogradskog festivala evropske književnosti je veliki španski i svetski pisac Havijer Serkas.




Izdavačka kuća Arhipelag, u saradnji sa Domom omladine Beograda, organizuje VII Beogradski festival evropske književnosti od 26. do 29. juna 2018. godine.


Beogradski festival evropske književnosti jedan je od najposećenijih književnih događaja u Srbiji.



Zamišljen kao nedelja vrhunske književnosti, VII Beogradski festival evropske književnosti odvija se pod motom: „Najbolje od svega. Najbolje za sve.“


Čitaoce na VII Beogradskom festivalu evropske književnosti očekuje uzbudljiva književna, filmska i likovna nedelja.



Sedmi Beogradski festival evropske književnosti donosi četiri celovečernja multimedijalna književna programa: sedam čitanja poznatih svetskih i domaćih pisaca, četiri projekcije filmova u okviru retrospektive Književnost na filmu, panel o kulturi u tranziciji, izložbu crteža i fotografija 12 autora različitih generacija i poetika posvećenu prozi „rumunskog Kafke“ Maksa Blehera „Iz neposredne nestvarnosti“. 
 


Sedmo izdanje Beogradskog festivala evropske književnosti biće ptvpreno izložbom crteža i fotografija Iz neposredne nestvarnosti u Domu omladine Beograda. Izložba Iz neposredne nestvarnosti predstaviće crteže i fotografije 12 autora različitih generacija i poetika. Izložba je posvećena prozi „rumunskog Kafke“ Maksa Blehera koji poslednjih godina, posle decenija gotovo potpunog zaborava, doživljava, svetsku slavu. Na izložbi će biti predstavljeni radovi Marka Jobsta, Marije Ćalić, Mirona Mutaovića, Hane Rajković, Magdalene Miočinović Andrić, Natalije Mijatović, Davida Pužadoa, Milice Lapčević, Ileane Kac, Tijane Fišić i Dunje Ožegović.




Među piscima koji učestvuju na VII. Beogradskom festivalu evropske književnosti nalaze se poznati španski pisac Havijer Serkas, britanska pesnikinja Fiona Sampson, jedan od najčitanijih makedonskih pisaca Venko Andonovski, nemačka književnica turskog porekla Hatidže Akin ili jedna od najčitanijih srpskih autorki Jelena Lengold.

Havijer Serkas je autor slavnih knjiga Salaminski vojnici, Anatomija jedne pobune i Hohštapler, koje su doživele više svetskih izdanja. Havijer Serkas će razgovarati sa publikom i potpisivati primerke svojih knjiga. Srpsko izdanje romana Hohštapler imaće svoju premijeru upravo na Festivalu. Hohštapler je roman o stvarnom junaku koji je decenijama bio moralna vertikala španskog društva, predstavljajući se kao hrabar čovek i neustrašivi borac za demokratiju, žrtva frankizma i nacističkih logora, da bi se onda pokazalo da je reč o čoveku koji je izmislio čitavu svoju biografiju.





Teoretičarka kulture i medija Milena Dragićević Šešić, umetnik Saša Rakezić i filmski reditelj Stevan Filipović će na panelu Kultura u tranziciji razgovarati o promenama koje su zahvatile kulturu tokom društvene i ekonomske tranzicije, ali i tokom medijske i tehnološke tranzicije modernog doba.

U okviru programa Književnost na filmu biće prikazan španski film Mlada Paula Ortisa, nastao po drami Federika Garsije Lorke Krvava svadba, nemački film Buketa Alakusa Jednog Hansa sa ljutim sosom, po istoimenom romanu Hatidže Akin, francuski film Dominika Kabrere Isceliti žive, po istoimenom romanu Majlis de Kerangal, kao i italijanski film Enrika Paua Anđeo milosti koji je nastao po istoimenom romanu Mikele Murđije.


Na VII Beogradskom festivalu evropske književnosti gostuje Literatur Cafe Goethe-Instituta Beograd.


Beogradski festival evropske književnosti je otvoreni i multimedijalni događaj u kome se književnost predstavlja kroz različite forme: od knjige i javnih čitanja, preko razgovora pisaca s publikom, do izložbi, retrospektiva savremenih igranih ili dokumentarnih filmova poteklih iz književnosti, kao i video prezentacija i drugih događaja.


VII Beogradski festival evropske književnosti održava se u Velikoj sali Doma omladine Beograda: svakog dana u 19 i u 20 časova su čitanja poznatih domaćih i stranih pisaca, a u 21 čas je besplatna projekcija filma iz festivalskog programa Književnost na filmu.



 

Program:



 


Utorak 26. jun

19 h: Otvaranje Festivala i otvaranje Izložbe crteža i fotografija 12 autora: Iz neposredne nestvarnosti (po motivima romana Maksa Blehera Zbivanja u neposrednoj nestvarnosti)
20 h: Na sceni: Havijer Serkas
21 h: Književnost na filmu: Paula Ortis Mlada (po drami Federika Garsije Lorke Krvava svadba)

Sreda 27. jun

19 h: Panel: Kultura u tranziciji
Milena Dragićević Šešić, Saša Rakezić, Stevan Filipović; moderator: Marija Nenezić
20 h: Na sceni: Hatidže Akin
21 h: Književnost na filmu: Buket Alakus Jednog Hansa sa ljutim sosom (po istoimenom romanu Hatidže Akin)

Četvrtak 28. jun

19 h: Na sceni: Venko Andonovski
20 h: Na sceni: Piter Salmon
21 h: Književnost na filmu: Dominik Kabrera Isceliti žive (po istoimenom romanu Majlis de Kerangal)

Petak 29. jun

19 h: Na sceni: Fiona Sampson
20 h: Na sceni: Jelena Lengold
21 h: Književnost na filmu: Enriko Pau Anđeo milosti (po istoimenom romanu Mikele Murđije)


Нема коментара:

Постави коментар