четвртак, 7. јун 2018.

The Handsome Family prvi put sviraju u Srbiji!


Poznati američki sastav The Handsome Family, široj javnosti poznat po muzici za svetsku hit kriminalističku seriju „True Detective“, održaće prvi koncert u Srbiji, 17. oktobra 2018. u Domu omladine Beograda, koji je i organizator ovog ekskluzivnog gostovanja.


 
The Handsome Family se smatraju rodonačelnicima i kod nas popularne „Amerikane“ , te autorima nekih od najpopularnijih i najlepših pesama u ovom žanru. Tokom dvadesetpetogodišnje karijere, sastav koji vode muž i žena, Bret (Brett) i Reni (Rennie) Sparks, kreirao je jedinstveni country-noir zvuk i stvorio muziku koja pretvara pejsaž svakodnevice modernog života u mesto sa misterioznim predznakom.

Radnje pesama grupe The Handsome Family odvijaju se na parkinzima, u hipermarketima, ispod nadvožnjaka i na aerodromima, uobičajenim mestima na kojima se njihovim junacima dešavaju čudesne stvari. Bretova muzika, oslanja se na bogatstvo klasičnih uzora, od Baha i Brehta preko Boba Dilana do Bitlsa, dok Reni ističe da je njihov stil “slikanje rečima”, kojim stvaraju onaj specifičan, gorko-slatki ambijent kompozicija, po kojem su The Handsome Family postali poznati. Kao što je slavni kritičar Greil Marcus rekao: „njihov nadrealizam svakodnevice nema pandana u savremenom pisanju…”.



Tokom leta i jeseni bračni par Sparks napraviće pauzu u radu na jedanaestom albumu, kako bi odsvirali turneju posvećenu dvadesetogodišnjici izlaska njihovog revolucionarnog, trećeg albuma “Through the Trees”. Magazin “Mojo” uvrstio je tu ploču u jedno od 10 ključnih izdanja Amerikana zvuka svih vremena. Interesantno je da su ovu, danas legendarnu, ploču snimili na opremi koju im je pozajmio sjajni Jeff Tweedy (Uncle Tupelo, Wilco...), gost na nekoliko numera kao gitarista i vokal.

Koncerti grupe The Handsom Family su poznati po opuštenoj atmosferi – pesme koje sviraju mogu biti mračne, ali raspoloženje na bini je uvek dobro. Bret, sa svojim harizmatično dubokim, rezonantnim glasom i ogromnom bradom, na svim nastupima je moćna pojava u centralnom delu scene. Reni peva i svira bendžo, citru i ukulele-bas, uz specifične najave numera, uvodne priče koje često daju pesmama posebnu atmosferu.



Na predstojećim koncertima pridružiće im se Alex McMahon (gitare, klavijature) i Jason Toth (bubnjevi, klavijature, sempler). Ovih dana, pored fanova i redovne publike na njihovim koncertima može se videti i mnoštvo novih lica, zahvaljujući numeri “Far From Any Road”, koja je postala globalni hit nakon što je iskorišćena kao glavna muzička tema u prvoj sezoni popularne serije “True Detective”. Interesantno je da se ova pesma mogla čuti i sa razglasa u dvoranama pre početka koncerata Guns’N’Roses i Brusa Springstina, a često je puštaju i u poluvremenu hokej utakmica u Americi.

Verovali ili ne, u nedavno objavljenim poslednjim beleškama Dejvida Bouvija, zapisana je i jedna jednostavna rečenica: “Handsome Family”.

Ko zna šta bi to moglo da znači?


                                      Handsome Family • Far From Any Road 
 
 

The Handsome Family

Sreda, 17. oktobar 2018. u 21:00
Dom omladine Beograda
 

Нема коментара:

Постави коментар