уторак, 5. јун 2018.

Svečano uručenje Književne nagrade „Isidora Sekulić“ Uglješi Šajtincu za Ženu iz Huareza



Žena iz Huareza Uglješе Šajtinca po mišljenju žirija Književne nagrade „Isidora Sekulić“ u sastavu: Radinka Stojković (član), Majo Danilović (član) i Petar V. Arbutina (predsednik žirija) od pristiglih 62 knjige proglašena je za najbolju u 2017. godini. Svečano uručenje nagrade je 6. juna 2018. u 18 časova u Svečanoj sali Sakupštine grada, Dragoslava Jovanovića 2.

Žena iz Huareza je zbirka od sedam priča koje se tematski, poetički i kompoziciono nastavljaju na zbirku Banatorijum i ina proza, no njeni intertekstualni tragovi korespondiraju sa celim opusom Uglješe Šajtinca i idu u prošlost sve do romana Vok on!
 
U pitanju je knjiga snažnih priča o migracijama, bekstvima i izmeštenosti – od splina banatske svakodnevice, preko junaka koji beže iz stvarnosti koju poznaju u stvarnost koja im je potpuno nepoznata, migranata koji se na svom putu sreću sa opasnostima i izazovima, pretnjama i prevarama, bodljikavim žicama i opasnim ljudima, do susreta sa granicama i graničarima, uključujući i epsko proterivanje iz Tunisa.

Sedam priča zbirke Žena iz Huareza čitaoca vode na konkretna putovanja od evropskih metropola do afričkih pustinja, ali i na imaginarne, unutrašnje avanture kojima se uviđa sposobnost mentalnog i emotivnog kapaciteta modernog čoveka.

Opština Savski venac Književnu nagradu „Isidora Sekulić“ dodeljuje već 50 godina. Žena iz Huareza Uglješе Šajtinca izdao je Arhipelag.
 
Uglješa Šajtinac (1971, Zrenjanin) je dramski pisac, pripovedač, romansijer. Diplomirao na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, na odseku Dramaturgija, 1999. godine. Od 2005. predaje dramaturgiju na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Objavio je romane Čuda prirode (1993), Nada stanuje na kraju grada (2002), Vok on! (2007) i Sasvim skromni darovi (2011), romane za decu Vetruškina ledina (2006), Čarna i Nesvet (2013), Banda neželjenih ljubimaca (2017), knjige priča Čemer (1997), Banatorijum i ina proza (2014) i Žena iz Huareza (2017), kao i drame Rekviziter (1999), Pravo na Rusa (2001), Govorite li australijski? (2002), Hudersfild (2005), Banat (2007), Vetruškina ledina (2008), Lepet mojih plućnih krila (2009) i Četiri komada (2014, izbor drama: Animals, Banat, Hudersfild i Origijanke), te radio drame U bunaru (1998) i Đakon Bogorodične crkve (dramatizacija romana Isidore Sekulić, 1999).

Predstave po dramama Uglješe Šajtinca, osim u srpskim, igrane su i u britanskim i američkim pozorištima, a po drami Hudersfild nastao je istoimeni igrani film (2007). Za tu dramu dobio je Sterijinu nagradu za najbolji savremeni dramski tekst na Sterijinom pozorju 2005.

Za roman Vok on! dobio je Nagradu „Biljana Jovanović“ za knjigu godine. Za roman Sasvim skromni darovi dobio je Evropsku nagradu za književnost, Vitalovu nagradu za najbolju knjigu godine i Nagradu „Bora Stanković“. Zbirka priča Banatorijum i ina proza dobila je „Andrićevu nagradu“.
 
Živi u Zrenjaninu.

Нема коментара:

Постави коментар