среда, 27. јун 2018.

SOFEST 2018 -Sve naše varljive godine




47. SOFEST nastavlja praksu prikazivanja domaćih filmova koji su stigli u bioskope između dva festivalska izdanja.  

Dokumentarni filmovi koje se bave 68-om i njenim odjecima, najatraktivniji srpski i koprodukcijski filmovi (Kultuirnik izdavaja "Prokletog psa" sa Žikom Todorovićem i "Osnove ubijanja"), pa i svetska premijera filma "Sistem", izložba plakata 1968/2018, koncert, tradicionalni defile fijakera, nastup KUD "Kosmaj"...

Ove godine je taj vidokrug  proširen uključivanjem ostvarenja iz drugih država u kojiima je Srbija manjinski koporducent. Tako se publici i stručnoj javnosti pruža mogućnost uvida u tematske i umetničke tokove i komparacije dosega pre svega  u regionu. 


Za pet festivalskih dana od 3-7 jula 2018. u Centru za kulturu Sopot biće prikazana 23 filma. U takmičarskoj konkurenciji je 15 ostvarenja, najmlađe očekuju 3 naslova, koliko ima i dokumentarnih, a na kraju, u čast nagrađenih, po jedan dugometražni i jedan kratkometražni igrani film.

U ovom drugom, pod naslovom: “Poziv”, reditelja Miloša Ljubomirovića,  glavnu ulogu, prvi put na filmu, igra višedecenijski partner i prijatelj i dobra duša Festivala - Nada Savkić, legenda kafane: “Kod Nade i Tome” u Tresijama.

Ona je zaslužila posebnu zahvalnicu - u ime decenija dobrote.

Nema takmičenja, pa ni filmskog, bez žirija. Specifičnost ovogodišnjeg je u tome što je njegove članove praktično izabrao prošlogodišnji žiri jer su oni dobitnici nagrada na 46. SOFESTU.

Predsednica  Hristina Popović je tumačila glavnu ulogu u pobedničkoj  “Jeseni samuraja”, a članovi  su dobitnici nagrada za najbolju mušku ulogu Igor Đorđević (“Slepi putnik na brodu ludaka”)  i za režiju Bojan Vuletić (“Rekvijem za gospođu J”).

Vojkan Borisavljević će, na otvaranju, primiti od Festivala Počasnu nagradu za muzičko stvaralaštvo i veliki doprinos filmskoj umetnosti  i našem kulturnom nasleđu. Pošto nagrada nije novčana, svečanom dodelom pred okupljenom publikom biće nagrađeno njegovo dirigovanje Umetničkim ansamblom Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“. Koncert je, naravno, besplatan, a moći ćete da čujete numere iz legendarne „Kose“ i neizostavnog „Flojda“, uz podršku  glumca Igora Pervića.

Kompletan program 47. SOFEST –a možete pogledati OVDE.

Za sve one koji nemaju blagodet da su na Kosmaju vikendaši, sledi bonus u vidu festivalske novosti :

SOFEST-a PLUS tj. FILMSKOG MARATONA NA POKLON BEOGRADU.

SOFEST i Dom omladine u Beogradu pozivaju Beograđane da u ponedeljak, 9. jula u 15:00 časova, dođu u ovaj hram kulture u centru glavnog grada. U velikoj sali očekuju ih dobitnici nagrada 4-5 filmova: publike, za najbolju žensku (Mira Stupica), mušku ulogu (Velimir-Bata Živojinović) i za režiju, kao i pobednik - grand pri za najbolji film Festivala.

Ulaz na ovu manifestaciju je besplatan.
                                                                               

Uvodna reč  Aleksandar Avramović, član Odbora SOFESTA

 



Značajna odrednica Festivala je i obeležavanje značajnih  godišnjica i događaja koji su bitno uticali na srpski, jugoslovenski i svetski film. To je i povod da se podseti i iskaže poštovanje najznačajnijim stvaraocima domaćeg filma.

Upravo se navršilo pet decenija od velikih studentskih nemira koji su  1968. zahvatili skoro ceo svet. U našoj ondašnjoj zemlji studentske demonstracije sui male specifičnu  društveno-političku boju, uglavnom crvenu.

U kratkom vremenskom periodu, kao brzi voz su protutnjale  putanjom -  od snažnog, skoro tektonskog društvenog pokreta do svečanog simboličnog vraćanja ključeva fakulteta njihovim dekanima i Kozaračkog kola sa vlastima. Refleksije tih snažno kontrolisanih zbivanja i apsolutne pobede Josipa Broza lično u srpskom i jugoslovenskom filmu nisu ni izbliza imale takve nežne i svečarske konotacije. Naprotiv.

Ali, to je tema panel diskusije u kojoj ćemo dobiti bar neke relevantne odgovore o ovoj temi u koju se, praktično, ni posle pedeset godina, nije dublje zaronilo.

Autor ovih redova  (Aleksandar Avramović, član Odbora SOFESTA) podržava stav  kritičara Dejana Dabića, jednog od učesnika našeg panela:

„Prilikom obeležavanja četrdeset godina od studentskih demonstracija u socijalističkoj Jugoslaviji, primećeno je utrkivanje ne samo medija, nego i nekih od aktera tih događaja, da u petooktobarskoj Srbiji nametnu kao dominantno mišljenje kako je '68 bila moderni građanski protest, a ne bunt unutar sistema, ideološki, između Nove levice i klasika marksizma. Sudeći po tome, još ćemo čekati  ne samo na pravu istinu o '68-oj koja će sada biti predmet (doduše mnogo manjeg) tabua i to iz drugih razloga, a verovatno nećemo uskoro dobiti ni jedno celovito i autentično filmsko ostvarenje, pogotovo u rodu igranog filma.“ (GRADINA, br. 38-39, januar 2011.)

Mi smo pokušali da izvestan metaforički odgovor damo malom izložbom plakata i postera u Galeriji Kulturnog centra u Sopotu:  „1968/2018“, gde našu savremenost predstavlja plakat filma „NIGDE“, kojim se otvara 47. SOFEST.

Mozaik ove teme će dopuniti i sjajni dokumentarni filmovi: najnoviji:  Ideal 68“, autora Almira Šećkanovića i Marka Subotića i nešto stariji: „Zabranjeni bez zabrane“, Milana Nikodijevića i Dinka Tucakovića. Za svečano otvaranje su se pobrinule Filmske novosti, od kojih smo dobili 12 minuta filmskih  dokumenata iz 1968.

Zahvaljujemo producentima na besplatno ustupljenim filmovima, a All Jazeeri Balkans i što nam se pridružila kao medijski partner. Zahvalnost za podršku dugujemo i Ministarstvu kulture i Filmskom centru Srbije.

****

Žao nam je što ove godine nećemo moći da neposredno pozdravimo  Gorana Paskaljevića, „krivca“ za ovogodišnju tematsku boju Festivala, ali se radujemo što će on biti pored svog malog unuka, NEGDE u dalekoj Kanadi. Publika će, svakako, još jednom uživati u njegovom „Varljivom letu '68“, koje prikazujemo u čast nagrađenih.

Radujemo se i što ćemo imati priliku da, zajedno sa hiljadama gledalaca, proslavimo redak stvaralački jubilej maestra Vojkana Borisavljevića, koji je pre pola veka svojom muzikom oplemenio svoj prvi film: „Višnja na Tašmajdanu“.

Festival će njemu darovati Počasnu nagradu za muzičko stvaralaštvo i veliki doprinos filmskoj umetnosti  i našem kulturnom nasleđu, a on će, zajedno sa sjanim muzičarima Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“, uzvratiti svojim kompozicijama, ali i muzikom iz legendarne „Kose“ i neizostavnim „Flojdom“, u čemu će im se pridružiti i glumac Igor Pervić.

****
Spremni su i konji vrani i pouzdani fijakeristi, podmazani fijakeri  i majstori vatrometa...
Glumci , filmski stvaraoci i radnici su uvek rado dolazili u Sopot gde su ih srdačno dočekivale hiljade Sopoćana i povremenih Kosmajaca iz Beograda i drugih mesta. 

Tako će biti i ove godine.


Istorijat Sofesta

 


Skupština opštine Sopot osnovala je Slobodarske filmske svečanosti svojom odlukom od 3. novambra 1972. godine. Slobodarske filmske svečanosti bile su festival filmskog stvaralaštva koji se po karakteru i ciljevima razlikovao od većine do tada postojećih. 

Osnovni cilj ovog festivala bio je da okupi filmske stvaraoce čiji su filmovi prožeti slobodarskim i humanim porukama, uz prikazivanje filmova sa idejnom i umetničkom sadržinom kojom se bitno doprinosi reafirmaciji ideja slobode i opštedruštvenog progresa. 

Prve filmske svečanosti su održane od 20. do 24. decembra 1972. godine, a kasnije je ta manifestacija preneta u mesec jul od 01. do 07. jula - obuhvatajući istovremeno 2. juli (Dan opštine Sopot), 4. juli (Dan borca) i 7. juli (Dan ustanka naroda Srbije). 

Tokom svog postojanja, Slobodarske filmske svečanosti su postale međunarodna filmska manifestacija, na kojoj su predstavljene i kinematografije zemalja za koje se u svetu jedva i zna (Obala Slonovače, Zanzibar, Vijetnam). Naravno, najviše su bile zastupljene kinematografije i autori koji u svetu filma dosežu same vrhove te umetnosti i zanata. 

Žiri za vrednovanje filmova i glumačkih ostvarenja sačinjavalo je Veće narodnih heroja (iz svih republika i pokrajina) i jedan broj kulturnih i javnih radnika. 

****

Od 1990. godine žiri čine isključivo filmski i kulturni radnici. 

Na slobodarskim svečanostima godinama su prisustvovale delegacije filmskih stvaralaca iz inostranstva (Sovjetskog Saveza, Madjarske, Kine, Austrije, Bugarske i drugih zemalja). 

Jedan od dana na svečanostima sve do devedesetih godina posvećivan je poznatim rediteljima: Miomiru-Mikiju Stamenkoviću, Stoletu Jankoviću, Aleksandru-Saši Petroviću, Kosti Gavrasu, Mihailu Ptašuku, Mladomiru-Puriši Đorđeviću, Sergeju Bondarčuku, Grigoriju Čuhraju, Krsti Škanati). 

Godine 1989. grad Beograd je uvrstio Slobodarske filmske svečanosti u red svojih manifestacija. U skladu sa promenama u društvu tokom devedesetih godina prošlog veka i Slobodarske filmske svečanosti su preimenovane u Filmski festival Sopot, a zbog ekonomskih teškoća i izolacije zemlje, Festival je od međunarodne manifestacije postao festival domaćeg filma. 

****

Godine 1996. organizaciju Filmskog festivala ponovo preuzima Skupština opštine Sopot sve do 2007. godine, kada festival ponovo postaje manifestacija u oblasti kulture od značaja za grad Beograd.



Нема коментара:

Постави коментар