четвртак, 28. јун 2018.

Projekcija filma “KLATKI – Skrivene farme Evrope”


“Klatki” je dokumentarni film koji otkriva šta se to sve krije iza farmskog uzgoja životinja radi proizvodnje krzna. Aktivisti za prava životinja iz Velike Britanije, Češke, Litvanije i Poljske tokom 2017. godine snimali su i analizirali rad farmi krznašica u Evropi, a zatim sve to preneli na ovaj film.
Udruženje za zaštitu i prava životinja „Sloboda za životinje“ će 30. juna publici u DOB-u predstaviti ovaj film u okviru svoje kampanje FurFree Serbia, a koja je deo regionalnog projekta FurFree Forever. Volonteri udruženja organizovaće i diskusiju na temu zabrane uzgoja krznašica u Srbiji, a koja je zakonski propisana i sprovodiće se od 01. januara 2019. godine.


Srpska premijera filma „Klatki - Skrivene farme Evrope“ je deo kampanje „Za Srbiju bez krzna“ koju realizuje Udruženje za zaštitu i prava životinja „Sloboda za životinje“.



Ulaz je slobodan!




Klatki - Skrivene farme Evrope: Gorak ukus crvene pilule*



Klatki- Skrivene farme Evrope je dokumentarni film nastao uz pomoć neprofitne organizacije Open Cages/Otvoreni kavezi (pratite ih na stranici https://www.facebook.com/opencages/ ) , a koji je režirao  C.M. Jackson i koji je ove godine izašao iz postprodukcije. Tridesetominutni film prikazuje upravo ono što strukture koje profitiraju nad surovim mučenjem i eksploatacijom krznenih životinja ne žele da vidimo- a to je kako zaista izgleda život i smrt bića koje se kasnije prodaju kao “krzneni modni detalji”. Film Klatki- Skrivene farme Evrope, prikazuje grupu aktivista koji su tajno snimali dve velike farme u Poljskoj: farmu lisica i farmu kanadskih kuna. 

Nakon incognito infiltriranja u farme, aktivisti imali direktan pristup farmama i svoja saznanja i impresije prenose za film u seriji intervjua. Slično kao i sa klanicama, krznene farme predstavljaju organizovane strukture totalnog nasilja nad životinjama zarad isključivo ljudskog profita. Kad su u pitanju krznene životinje, taj profit se prikazuje u vidu modnih predmeta od krzna. Međutim, većina modnih brendova su već odustali ili odustaju od korišćenja krzna u svojim proizvodima – pre svega zato što su i sami suočeni sa uslovima u kojima su živele odrane životinje, ali još više zbog sve češćih i upornijih bojkota i kritika od strane potencijalnih konzumenata i klijenata. Poslednji bedem na putu potpunog ukidanja farmi krznašica predstavljaju same farme, odnosno vlasnici i drugi direktni profiteri farmi krznašica. Njihovo funkcionisanje je praktično nelegalno u Evropi, zato što se kosi sa evropskim Zakonom o dobrobiti životinja, međutim one i dalje postoje u zemljama poput Danske i Poljske, a izvoze se širom Evrope. 

Klatki je skoro prikazan i u Engleskoj, i to u okviru peticije protiv zabrane uvoza krzna. Za Srbiju je ovaj film posebno važan, imajući u vidu da smo i mi kao zemlja trenutno suočeni sa otporima među političkim strujama koje profitiraju od farmi krznašica i koje zbog toga osporavaju sprovođenje zabrane uzgoja krznašica zarad krzna, a koje smo kao zemlja obavezni da sprovedemo u okviru Zakona o dobrobiti životinja. Podupret statistikama koje su potpuno dostupne u svim medijima, ovaj istraživački film prikazuje nešto drugo- realnost surovosti totalnog nasilja kojima su izložene krznene životinje zarad profita koji se može i po etičkim, ekološkim i ekonomskim načelima dovesti u pitanje.

Da, ovaj film prikazuje ono što verovatno svi očekujemo da vidimo: odsečeni od svog prirodnog habitusa, kopneni i vodeni krznaši žive svoje prestrašne živote daleko od pogleda bilo koga ko bi mogao da ih spasi, u majušnim kavezima, izgladneli, bez svetlosti, bez uslova za razvoj- nervno rastrojeni, tražeći spas u samo-uništenju tako što udaraju besomučno svojim telima u zidove kaveza, ili pak izjedaju jedni druge od gladi, tako stvarajući infektivne dekubituse. Možda se pitate: zašto da gledam ovaj film, zašto da se mučim? Zato što, bez obzira na očekivanja, surovu realnost sa kojom nas suočava film Klatki- Skrivene farme Evrope, ne možemo da aniticipiramo. Treba da pogledamo ovaj film zato što nam daje uvid u istinu, koju mnogi ne žele da vidimo. Treba da pogledamo ovaj film, zato što istina obavezuje da uradimo sve što je u našoj mogućnosti, da stanemo na put ovim surovim i potpuno nepotrebnim praksama. 

Ako ne stižete u Dom omladine, pogledajte film online- odaberite crvenu pilulu uprkos gorkom ukusu koji ostavlja za sobom.


Neda Radulović-dramaturškinja, doktorantkinja Fakulteta Dramskih Umetnosti, katedra za istoriju i teoriju


* U filmu Matrix sestara Wachowski, Morpheus daje glavnom junaku izbor dve pilule, plava pilula će ga ostaviti u svetu iluzija, a crvena će mu otkriti istinu koju različite strukture žele da ostanu sakrivene.


Нема коментара:

Постави коментар