субота, 9. јун 2018.

Program “BEOGRAD I KULTURA”

Tribinska sala – ponedeljak, 11. jun
19:00

Izložba digitalnih fotografija: NEUKUSU TREBA REĆI NE

Organizacija: Udruženje „Horizont 1“ i Sekretarijat za kulturu Grada Beograda

Projekat „Neukusu treba reći NE“ inspirisan je stihovima benda Disciplina kičme i promoviše borbu protiv neukusa i nekulture preko digitalnog beleženja svakodnevnih pojava u gradu koje autetentično ilustruju primere ukusa i neukusa u ponašanju naših sugrađana. Pažljivo birane slike stvarnosti koje dokumentuju priču biće predmet izložbe digitalne umetničke fotografije i kratkih dokumentarnih filmova. Ova forma dokumentarnog kratkog filma u kombinaciji sa digitalnom fotografijom dokumentarnog tipa ima angažovanu notu i obraća se širokim masama sa porukama u kojima se promoviše kulturno ponašanje i prava mera u svemu nasuprot nekulturi.

Cilj projekta je promovisanje kulture i kulturnog ponašanja nasuprot nekulturi i pojavnim oblicima neukusa i nekulture kojima svakodnevno svedočimo na ulicama prestonice.

Koordinator projekcije: Ana Martinović, montažer i filmski producent.

20:00

Tribina: RECI NE NEKULTURI
Organizacija: Udruženje „Persej“ i Sekretarijat za kulturu Grada Beograda
Govore: Danijela Đukić i Jasmina Franolić, profesorke književnosti, članovi žirija za odabir radova

Tribina „Reci NE nekulturi“ je završna faza programa namenjenog srednjoškolcima Beograda i ima za cilj podizanje svesti mladih o odupiranju poplavi nekulture i građenju dobrog ukusa. Na tribini će biti prikazani najbolji radovi prispeli na konkurs za najbolji video klip – film snimljen mobilnim telefonom (u trajanju od 60 do 120 sekundi), a na temu „Reci NE nekulturi“. Filmovi se bave (ne)kulturom u najširem mogućem smislu – masovna kultura, rijaliti programi i popularna muzika kao izrazi nekulture.

21:00

Prezentacija istraživanja: IZA KULISA MUZEJA
Organizacija: Udruženje „Org 21“ i  Sekretarijat za kulturu Grada Beograda
Govori: Jelena Stepanović

Projekat „Iza kulisa muzeja“ je istraživanje zanimljivosti muzeja Beograda i prezentovanje rezultata ovog istraživanja. Projekat je dobio naziv prema namerama autora da pronađu i prikažu javnosti nedovoljno poznate činjenice o gradskim muzejima – njihov istorijat, tajne koje kriju, retka dela koja čuvaju, anegdote o slavnim posetiocima.
Predavanje je namenjeno poznavaocima istorije umetnosti, ljubiteljima muzeja i tajni, ali i široj javnosti.

Jelena Stepanović je student završne godine istorije umetnosti na beogradskom Filozofskom fakultetu. Bavi se aktivizmom od 2010. g. Počela je kao volonter u KZM Kruševac, a zatim učestvuje na brojnim seminarima, treninzima i radionicama nevladinih organizacija i udruženja građana širom Srbije, kao i u BiH, Italiji, Poljskoj, Malti itd. Za nekoliko godina stekla je ozbiljno skustvo u držanju radionica iz oblasti kulture i aktivizma mladih, organizovanja višednevnih seminara, kao i međunarodnih partnerskih projekata pod pokroviteljstvom ERASMUS-a.

Jelena ima i novinarsko iskustvo u redakcijama IdejNet-a, Balkanroka, kao i na projektu Digitalizacija kulturnog nasleđa Kruševca. U 2014.g. koordinator je Omladinske grupe Helsinškog odbora za ljudska prava i trenutni koordinator u organizaciji civilnog društva IdejNet-a, kao i član CEMOKS-a u Beogradu.

Radno iskustvo u organizaciji i vođenju izložbi u okviru Likovne galerije KCB-a, Muzeja Jugoslavije kao i u manifestaciji Noć muzeja posebno je značajno za rukovođenje projektom Iza kulisa muzeja.

Tribinska sala – utorak, 12. jun

19:00


Predavanje: DIGITALIZACIJA KULTURNE BAŠTINE
Organizacija: Udruženje „Didakta“ i  Sekretarijat za kulturu Grada Beograda
Govore: Nenad Jončić i Ana Anđelković

Projekat se bavi popularizacijom nauke i kulturne baštine, a za cilj ima dokumentovanje, zaštitu i interpretaciju kulturnog nasleđa. Prisutni će biti upoznati sa značajem digitalizacije i vektorizacije podataka. Ovo uključuje predstavljanje određenih kompjuterskih programa pomoću kojih se izvodi sama digitalizacija, ali i izradu digitalizovane forme arheoloških podatka, zarad njene veće dostupnosti i primenljivosti, ali i zarad lakšeg upravljanja njome, kao i njenog lakšeg proučavanja.

Nenad Jončić, rođen 1980. godine, po je zanimanju arheolog, vlasnik agencije ArheoData koja se bavi poslovima 3D skeniranja i modelovanja, digitalizacije i vektorizacije dokumentacije i digitalizacije foto dokumentacije. Radio je na pozicijama specijaliste za 3D skeniranje i modelovanje i arheologa-konzervatora.

Ana Anđelković

Arheolog i student na master studijama Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.  Ana Anđelković je osnivač udruženja „Didakta“ i rukovodilac projekta.
Do sada je uspešno organizovala nekoliko manifestacija i projekata, vodila programe manifestacija, učestvovala u različitim javnim predstavljanjima Filozofskog fakulteta. Veoma je aktivna i u okviru organizacije KCS – Klub studenata arheologije, čiji je predsednik skupštine.

20:00


Radionica: Veštine komunikacije – Express yourself
Organizacija: Udruženje „Grupa 28“ i Sekretarijat za kulturu Grada Beograda
Radionicu vodi: Marija Milenković

Radionica se bavi edukacijom mladih od 17 do 27 godina o veštinama komunikacije.  Cilj programa je edukacija mladih u sferi veština komunikacije u koju spadaju osnove komunikacije, asertivnosti, etike, humanizacije odnosa, mirnog rešavanja konflikata, ali i veštine samoprezentovanja prilikom potrage za poslom, pisanje biografije za prijem u radni odnos i priprema za razgovor sa budućim poslodavcem, kao i poštovanje radne etike i odgovornosti posle zasnivanja radnog vremena.

Edukacija će se odvijati u formi slobodnog programa kome će moći putem prijave na mejla porodicnicentarkrug@gmail.com da prisustvuju svi zainteresovani mladi ljudi. Za izvođenje programa edukacije udruženje sarađuje sa psihološkim savetovalištem Krug. U okviru edukacije planirane su i onlajn radionice između dva predavanja.

Marija Milenković je pedagog, psihoterapeut i trener. Doktorand je na Menadžmentu ljudskih resursa na Filozofskom fakultetu u Beogradu.  Bogato iskustvo u radu sa decom, mladima i profesorima stekla je u obrazovnim ustanovama i u radu na projektima, kroz seminare, radionice, kao i u individualnom savetodavnom radu kroz psihoterapijski pristup u savetovalištu „Krug”, čiji je osnivač. Marija Milenković je u svojoj dugogodišnjoj stručnoj praksi razvila niz edukativnih programa namenjenih mladima.

Нема коментара:

Постави коментар