уторак, 12. јун 2018.

Politika za decu Jovane Papan

Jesu li deca preopterećena kućnim poslovima ili staklenim zvonom pod koje ih gura prekomerna roditeljska briga? 
 
Da li su bezbednija ispred ekrana ili dok vise s drveta?
 
Zbirka eseja Jovane Papan prati uticaje globalizacije i tranzicije na srpsko društvo kroz obično zanemarenu perspektivu roditeljstva i odrastanja, a zahvaljujući sočnim primerima i duhovitim opaskama, čita se u dahu. Originalnom sintezom ličnih iskustava, porodične istorije i najnovijih istraživanja, ova kolekcija tekstova Jovane Papan sadrži neke od najboljih eseja na srpskom jeziku. 
 
 U ovoj zbirci hrabro se pretresaju važna pitanja savremenog društva i postulati dominantne ideologije političke korektnosti, koju autorka ubedljivo, argumentovano i neprenteciozno, stilski lako, kroz mnogo slikovitih primera i iz ličnog iskustva – duhovito ogoljuje i do srži raskrinkava.
 
SVE ŠTO NISTE NI ZNALI DA ŽELITE DA ZNATE O RODITELJSTVU DANAS

Ako se jednoga dana i pretvorimo u bića mnogo manje misleća i umešna nego što smo danas – značiće da nismo uspeli. Ipak, mi ćemo makar znati da smo bili tu, i to ne kao kakvi puki posmatrači civilizacijske nezgode, već kao nepokolebljivi borci, na pravoj strani. Dak le, draga Jovana, sve ovo što činiš za dobrobit naše dece nije i ne može biti uzalud!

Uroš Petrović, književnik
 
Jovana Papan rođena je 1977. у Beogradu. Završila je Fakultet muzičke umetnosti na Univerzitetu umetnosti u Beogradu.
 
Radila je kao novinar, kolumnista i urednik u časopisima Mama, Trudnoća, Roditelj & dete, NIN, Nova srpska politička misao. Autor je brojnih tekstova koji su pobudili pažnju javnosti, o temama popularne kulture, kulturne politike, medija, politike, obrazovanja, roditeljstva, pedagogije. 
 
Glavna je urednica portala Detinjarije koji redovno posećuje više od 120 hiljada čitalaca.

Нема коментара:

Постави коментар