петак, 29. јун 2018.

KRAJ SEZONE 2017/18 U POZORIŠTU NA TERAZIJAMA: OD FANTOMA DO TOTALNOG PREOKRETA



     



Izvođenjem mjuzikla “Mamma Mia!“ u nedelju 17. juna Pozorište na Terazijama je završilo sezonu 2017/18 na svojoj matičnoj sceni.

Zvanično, završili su je gostovanjem sa mjuziklom „Čikago“ 22. juna u Crnoj Gori- svečanim otvaranjem festivala „Purgatorije u Tivtu. Ovo je treća godina za redom gde Pozorištu na Terazijama pripada čast da ozvaniče početak ovog mediteranskog festivala.
U sezoni 2017/18 izveli su 138 predstava na matičnoj  sceni i realizovali 4 gostovanja. Aplauzom je ansamble predstava pozdravilo blizu 60 000 gledalaca.

Premijerno je izveden  dugo očekivani naslov „Fantom iz Opere“ u režiji Juga Radivojevića (7. oktobra) kojeg je u jednoj sezoni izvođenja videlo preko 11 000 ljudi.

Za ulogu Fantoma u ovom svetski poznatom mjuziklu, prvak Pozorišta na Terazijama Slobodan Stefanović dobio je nagradu grada Beograda za pozorišno stvaralaštvo za 2017. godinu.

Ovu sezonu su obeležili i brojni jubileji:

19.01.2018. DVA MIRISA RUŽE- 15 godina od premijere i poslednje izvođenje
21.01.2018. GRK ZORBA- 100. izvođenje
07.02.2018. NEKI TO VOLE VRUĆE- 150. izvođenje (od obnove 2007. godine)
10.03.2018. PRODUCENTI- 100. izvođenje
23.05.2018. ZONA ZAMFIROVA- 100. izvođenje
26.05.2018. CIGANI LETE U NEBO- 300. izvođenje

Trocifreni broj izvođenja većeg dela repertoara najveći je kompliment od publike koja se i više puta vraća da pogleda svoju omiljenu predstavu.

Početkom naredne sezone premijerno će biti izveden mjuzikl „Totalni preokret“ (Inside Out) u režiji mlade rediteljke Ane Grigorović.  Ovo je prva Anina saradnja sa Pozorištem na Terazijama.

Radnja može da se prepriča otprilike ovako: Šest žena se sreću na psihoterapiji kako bi se na što adekvatniji način suočile sa preprekama na koje nailaze u muškocentričnom svetu u kome žive. Bez obzira na to koliko su ostvarene kao poslovne žene, udate ili neudate, supruge ili majke, svaka od njih na sebi svojstven način pokušava da se izbori sa sterotipima koji su im nametnuti od strane savremenog sistema ili medijskog predstavljanja slike o idealnoj ženi kakve bi trebale da budu sve. 

Svaka od junakinja iznosi problem s kojim se suočava, sa nadom da će pronaći primereno rešenje, da će promeniti svoj pogled na svet, da će se smelije suočiti sa svojim strahom.

Uloge su poverene Jeleni Jovičić, Dušici Novaković, Suzani Lukić, Ivani Knežević, Ivani Popović Ilijin i Mini Lazarević. Učestvuje i balet i orkestar Pozorišta na Terazijama.
Autorski tim čine Slobodan Obradović (prevod i prepev songova), Milan Nedeljković (orkestracija i  dirigovanje), Marija Jevtić (scenografija), Dragica Laušević (kostimografija), Igor Koruga (koreografija).

ANA GRIGOROVIĆ je rođena je 1987. godine u Beogradu. Diplomirala je pozorišnu i radio režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, u klasi profesorke Ivane Vujić. Završila je interdisciplinarne master studije teorije umetnosti i medija na Univerzitetu umetnosti u Beogradu. 

Predstave: Dom Bernarde Albe (Narodno pozorište u Beogradu), Magično popodne, Pedeset udaraca (Atelje 212), Đani Skiki, Bastijen i Bastijena (Narodno pozorište u Beogradu), Igra,  Lepotica i zver (Pozorište ”Bora Stanković”, Vranje), Gozba, Petar (Bitef teatar), Rađanje jednog zapisnika (Narodno pozorište Pirot), Biti (Ustanova kulture Parobrod), Nacionalna klasa, Dečaci Pavlove ulice, North Force (Omladinsko pozorište Dadov), Pet dečaka (Malo pozorište ”Duško Radović”), Ako mi se zviždi, zviždim (Narodno pozorište ”Sterija”, Vršac), Bekstvo (Ustanova kulture ”Vuk Karadžić”), After Sun (SKC Beograd).  

Dobitnica je nagrade ”Hugo Klajn” za najboljeg studenta pozorišne režije u generaciji, nagrade ”Zoran Ratković” za režiju, nagrade grada Beograda za umetničko stvaralaštvo mladih za 2009. godinu, nagradu Narodnog pozorišta za najbolju predstavu u sezoni 2016/17 i pohvalu Narodnog pozorišta za režiju opere Đani Skiki.  


Нема коментара:

Постави коментар