четвртак, 28. јун 2018.

Izložba povodom 70 godina Rezolucije Informbiroa

Izvor: klix



Na današnji dan 28. juna 1948. godine Staljin i rukovodstvo SSSR-a optužili su Komunističku partiju Jugoslavije za nepravilnu unutrašnju i spoljnu politiku, tj. za odstupanje od marksizma /lenjinizma.



Tada, 28. juna, nakon optuženičkog pisma koje stiže iz Moskve usledio je jugoslavenski odgovor Staljinu, poznat i kao istorijsko NE.

Nakon višegodišnje kampanje protiv Jugoslavije politika Informbiroa je poražena pedesetih godina prošlog veka.


Autor izložbe, direktor Arhiva Federacije BiH Ademir Jerković rekao je da se izložba sastoji od devet panoa na kojima je jasno kazana istorija Informbiroa - borba naroda tadašnje Jugoslavije za slobodu i na kraju pobeda jugoslavenske države.


Jerković je istaknuo da je ova izložba važna zato što govori o zajedničkim naporima svih građana, naroda Bosne i Hercegovine, Jugoslavije, da izađu iz teškoća, za razliku od današnjeg vremena.

 Prilikom otvaranja izložbe osvrnuo se na period Rezolucije Informbiroa, teškoće s kojima se tadašnja Jugoslavija susretala, pomirenjem kao i o ulozi Jugoslavije na međunarodnoj sceni do devedesetih godina prošlog veka.


"Izložba je podsećanje na slavne dane prošlosti kad smo hodili uspravno, a mladima nauk kako da prevladaju međunacionalne podele i žive dostojanstveno", rekao je Jerković na otvaranju izložbe.

Foto: N. G./Klix.ba

Нема коментара:

Постави коментар