четвртак, 14. јун 2018.

„Fantastični Šangaj“ u Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić“



Manifestacija „Fantastični Šangaj“, posvećena promociji ovog grada, kao i ojačavanju kulturne razmene između Kine i Srbije otvorena je danas i trajaće do 17. juna. 2018. Organizatori manifestacije „Fantastični Šangaj“ pripremili su za ovu priliku tri različite medijske forme kojima će u potpunosti otkriti izgled današnjeg Šangaja. 



U okviru ceremonije otvaranja dodeljene su i dve knjige našim kulturnim institucijama. 

Nedavno je na kineskom jeziku objavljena biografija Nikole Tesle pod nazivom „Teslina biografija“ i ovo izdanje poklonjeno je Muzeju Nikole Tesle. Čuvena spisateljica iz Kine, Danjan Čen, poklonila je svoju knjigu „Zemlja lovaca na snove – geografsko čitanje Hazarskog rečnika“ najstarijoj knjižari na Balkanu, knjižari izdavačke kuće Prosveta „Geca Kon“.
 

U drugom delu programa održan je dijalog na temu „Šangaj i Beograd u očima šangajskog pisca“, a Danjan Čen je govorila o sličnostima i razlikama između ova dva grada. 

„Šangaj i Beograd, dva miljama udaljena grada, ipak imaju mnogo čudesnih sličnosti. Geografski, oba grada se nalaze na mestu ukrštanja dve reke. Istorijski, oba grada su iskusila napade i sjedinjavanje sa različitim kulturama, ali zato način na koji su prihvatali strane kulture nije bio isti. Na osnovu svega toga razvili su svoj jedinstveni urbani temperament. Ovo je jedna veoma zanimljiva tema“, rekla je Čen.

Izložba fotografija u okviru ove manifestacije, koja se održava u Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić“, obuhvata oko 30 fotografija kineskih i inostranih fotografa i novinara, koje iz različitih uglova prikazuju krajolik i ljude savremenog Šangaja. 


U izložbenoj sali, biće ponuđene VR naočare kroz koje će publika moći da uživa u visoko tehnološkom, interaktivnom projektu pod imenom „Let iznad Šangaja“. Ovaj film predstavlja prvi kineski film snimljen VR tehnikom iz vazduha. 

Na drugoj lokaciji, u centru Beograda, u pešačkoj zoni Knez Mihailove ulice, odvija se izložba fotografija pod nazivom „Šangaj 360o“ koja će sigurno izazvati simpatije prolaznika zbog svog atraktivnog izgleda. Tim stvaralaca iz Nemačke, koristeći mali helikopter, napravio je fotografije predivnog krajolika obe obale reke Puđiang, povezao ih u jedinstven „Svod Šangaja“ stvorivši trodimenzionalni utisak i tzv. mehanizam valjkastog oblika pod nazivom „Šangaj 360o“. Ovo je potpuno novi snimak šarmantnog šangajskog predela pod nebeskim svodom koji ima za cilj da ljudima iz svih oblasti života Srbije prikaže harizmatičnost Šangaja kao međunarodne metropole. 

Dijalog na temu „Šangaj i Beograd u očima šangajskog pisaca“ su vodile spisateljjica Čen Danjan i voditeljka Radio-televizije Srbije Ljiljana Gajović. Istovremeno, u paviljonu „Cvijeta Zuzorić“, odvija se izložba fotografija (njih 16) na temu zapisa i osećanja spisateljice Čen povodom njenog života u Šangaju i Beogradu. Fotografije predstavljaju delikatnu perspektivu kroz koju su opisane impresije spisateljice prema ova dva grada. Delo su čuvene fotografkinje Ding Sjiaoven.


U proteklih četiri-pet godina, spisateljica Čen je posetila Srbiju mnogo puta. Njeno novo delo pod nazivom „Zemlja lovaca na snove“ svojevrsna je priča o Srbiji. Takođe njen film „Gde Sava teče“ urađen u saradnji Srbije i Kine je u intenzivnom procesu snimanja. Kao priznanje njenom doprinosu  kulturnoj razmeni Kine i Srbije, Srbija joj je dodelila titulu ambasadorke Turističke organizacije Srbije. 


Organizator manifestacije je Kancelarija za informisanje grada Šangaja i ona u Beogradu ima posebnu priliku i namenu. Srbija je u okviru inicijative „Put svile“ veoma važan partner Republici Kini. Nedavno, tačnije 21. maja 2018, Šangaj i Beograd su postali i zvanično gradovi pobratimi.

Pored Kancelarije za informisanje grada Šangaja, manifestacija je dobila i punu podršku Kancelarije za spoljne poslove grada Šangaja, Asocijacije za prijateljstvo sa stranim zemljama grada Šangaja i Biblioteke grada Šangaja, kao i ambasade NR Kine u Repulici Srbiji i Gradske uprave grada Beograda.


„Fantastični Šangaj“



Od 2000. godine, Kancelarija za informisanje grada Šangaja promoviše kulturu Šangaja, posebno tokom šangajskog Ekspo sajma kao važne prekretnice. Svake godine, promotivna kampanja grada Šangaja koju organizuje gradska vlada grada Šangaja održava se u kontinuitetu u mnogim zemljama. Posle više od deset godina prakse, nastao je „Fantastični Šangaj“, projekat kreiran sa ciljem promocije urbanog imidža grada Šangaja u inostranstvu. Napravljena je platforma koja za ciljnu grupu ima vodeće međunarodne društvene grupe i medije. Na primer: 2009. godine Kancelarija za informisanje grada Šangaja održala je izložbu u Britanskom muzeju pod nazivom „Umetnička izložba drevne kineske bronze i žada“ i događaj pod imenom „Dobro došli u kinesku Novu godinu“ na Trafalgarskom trgu. Blizu 300.000 pripadnika lokanog stanovništva i turista prisustvovalo je ovom događaju.

Poslednjih godina, održano je na desetine promotivnih aktivnosti u različitim formama kao što su: „Šangaj 360o“, izložba umetničkih fotografija „Fantastični Šangaj“, modne revije šangajskog dizajna, izložbe slika koje promovišu imidž Šangaja itd. Na primer: 2013. godine u Americi u prostoru „Rokfeler plaza“ održan je događaj pod imenom „Fantastični Šangaj“ u okviru koga su prikazani: izložba fotografija „Jevreji u Šangaju“, zatim izložba šangajskih umetnika, „Šangaj 360o“ itd.  Godine 2014. na 50. godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa Kine i Francuske, predsednik Si Đinping posetio je Francusku i sedište UNESCO-a. Tom prilikom je održana izložba urbanog dizajna pod nazivom „Ovog trenutka u Šangaju“.  



Godine 2015. u Milanu, za vreme Milanske Ekspo izložbe, održana je serija promotivnih aktivnosti pod nazivom „Nedelja Šangaja“ uključujući izložbu urbanih utisaka pod nazivom „Od Šangaja do Milana“, tematske forume i druge aktivnosti. Godine 2016. manifestacija „Fantastični Šangaj“ stigla je u London i dodala još malo sjaja zlatnoj eri odnosa između Kine i Engleske. Iste godine, ova manifestacija je održana u Kineskom kulturnom centru u Briselu u Belgiji i privukla ljude iz svih sfera Evropske unije da se pridruže. Godine 2017. u okviru manifestacije „Fantastični Šangaj“ održana je izložba fotografija „Šangaj - grad inovacija“ u Americi u Los Anđelesu, a zatim i Kinesko-američki Džangđiang inovativni forum. Bili su tu i Kulturni i kreativni forum u Tokiju, Japanu kao i u Mađarskoj, Šri lanci, Tajlandu i drugim zemljama uključenim u inicijativu „Put svile“ u kojima su takođe održane manifestacije koje promovišu Šangaj. Učestvovali smo i na kazahstanskoj Astana izložbi.  



Ove godine, manifestacija „Fantastični Šangaj“ se održava u Srbiji, Mađarskoj, Hrvatskoj, Americi i Japanu.




Čen Danjan




Rođena je 1958. godine u Pekingu, a odrasla u Šangaju. Od rane mladosti počela je da piše, prevodi, fotografiše i slika. Diplomirala je na Donghua univerzitetu, na katedri za kineski jezik. Njena glavna dela su: Šangajska trilogija: Šangajska  memorabilija, Šangajska princeza i Šangajska lepotica. Devedesetih godina postala je prva među kineskim piscima koji su izašli van granica zemlje. 

Vremenom je postala najznačajniji putujući kineski književnik. Kreirala je jedinstven metod na putovanjima, metod „geografskog čitanja književnih dela“. U poslednjih 30 godina njenih putovanja, detaljno istražila je i usavršila sopstvenu filozofiju putovanja. Njena istaknuta dela sa putovanja su: „Da li je kafa gorka?“, „Moj način putovanja“, „Moja filozofija putovanja“, „Dan Česijang“, „Geografsko čitanje Uliksa“ i „Zemlja lovaca na snove – geografsko čitanje Hazarskog rečnika“.



Godine 2016. dobila je titulu turističke ambasadorke Srbije u Kini od Turističke organizacije Srbije.  Sledeće godine je dobila nagradu za doprinos kulturnoj saradnji između Srbije i Kine od Turističke organizacije Srbije, a režira i prvi kinesko-srpski film pod imenom „Gde Sava teče“.





Нема коментара:

Постави коментар