понедељак, 4. јун 2018.

Druženje sa Srđanom Tešinom u Poletu




Pisac Srđan V. Tešin čekaće vas u Poletovoj bašti (Cetinjska 15) u ponedeljak 4. juna, od 17 sati. Druženje sa Srđanom V. Tešinom u Poletu odlična je prilika da pisca pitate sve ono što do sada niste imali priliku, popijete s njim kafu, razgovarate, ali i kupite Srđanove knjige po promotivnoj ceni.

Druženje sa Srđanom V. Tešinom jedno je od prvih u Poletovom ciklusu druženja sa autorima domaće književnosti koji, u neformalnoj atmosferi, razgovaraju sa svojim čitaocima, druže se i potpisuju knjige. Svakog ponedeljka Polet postaje mesto kontakta pisaca i čitalaca, mesto druženja i okupljanja ljubitelja književnosti.

Srđan V. Tešin (Mokrin, 1971), pisac je jedanaest knjiga i priređivač šest antologija kratkih priča. Važniji naslovi: Antologija najboljih naslova, Kroz pustinju i prašinu, Kuvarove kletve i druge gadosti, Ispod crte, Priče s Marsa i Gori gori gori, koji je Prošle godine u izdanju Arhipelaga objavljen je Tešinov roman Gori gori gori, koji se u međuvremenu pojavio i u Hrvatskoj.

Napisan briljantnim stilom i jezikom, u istraživačkom duhu i uz korišćenje mnoštva modela pripovedanja, medijskog potencijala crnih hronika, Tešinov roman preispituje forme savremenog pripovedanja, ali i strukturu savremenog sveta razapetog između pseudodruštvenosti i spektakla, nasilja i aktivizma, otuđenosti i agresije, bekstva od stvarnosti i dramatičnog susreta sa stvarnošću crnih hronika i tabloida. Gori gori gori jeste „čeoni sudar sa činjenicama stvarnosti“. Roman Srđana V. Tešina Gori gori gori dolazi deset godina posle prethodnog piščevog romana Kuvarove kletve i druge gadosti i posle uspelih knjiga priča Ispod crte i Priče s Marsa.

Tešin je dobitnik nagrade „Borislav Pekić“, Nagrade Društva književnika Vojvodine za knjigu godine i Medalje kulture za multikulturalnost i interkulturalnost Zavoda za kulturu Vojvodine. Proza mu je prevođena na desetak evropskih jezika. Zastupljen je u domaćim i inostranim antologijama i izborima iz srpske savremene književnosti. Tešinova priča „Where Is Grandma, Where Do You Think She Hides?“, iz knjige Priče s Marsa, uvrštena je u Antologiju najbolje evropske priče američko-englesko-irskog izdavača Dalkey Archive Press. Član je Srpskog PEN centra.

Нема коментара:

Постави коментар