субота, 9. јун 2018.

СОПРАН КЛЕР КУЛЕН И БАРИТОН АЛБЕРТО ГАЗАЛЕ ГОСТИ У ХУМАНИТАРНОЈ „ЛУЧИЈИ ОД ЛАМЕРМУРА“, ПОВОДОМ НАЦИОНАЛНОГ ДАНА СУВЕРЕНОГ МАЛТЕШКОГ РЕДА




На Великој сцени у уторак, 12.јуна (20:00) биће изведена Доницетијева „Лучија од Ламермура“ са гостима из Канаде и Италије, Клер Кулен и Алберто Газале, под диригентском палицом Дејана Савића, поводом Националног дана Сувереног Малтешког Реда који и ове године има хуманитарни карактер.

Сопран Кулен представиће се у насловној роли, док ће баритон Алберто Газале бити у улози Енрика, а тенор Дејан Максимовић као Едгардо.

У подели су и Дарко Ђорђевић (Артуро), Иван Томашев (Рајмондо), Ивана Живадиновић (Алиса) и Игор Матвејев (Нормано).

У представи учествују Оркестар и Хор  Народног позоришта у Београду, као и чланови Дечјег хора “Хориславци“.

Трагичну оперу у три чина режирао је гост Џон Рамстер.

Сценограф Борис Максимовић. Костимограф Марина Вукасовић Меденица.Видео продукција Петар Антоновић

Премијера на сцени Народног позоришта била  је 29. маја 2010. године

Радња опере, која се према либрету догађа око 1700. године, у овој поставци смештена је у 1930. годину, у време великих промена у Шкотској, нарочито по питању положаја жена.

Део прихода од продатих улазница биће издвојен за хуманитарну акцију "Make a Wish to the Sovereign Order of Malta“, намењену деци и одраслима са физичким и менталним инвалидитетом.

КЛЕР КУЛЕН  је рођена  у Новој Шкотској, Канада. Студирала је певање у Музичкој школи на Менхетну у Њујорку. Сарађивала је, између осталих, са Ренатом Ското, Мартином Аројо, Пласидом Домингом и Ричардом Бонингом. Своје улоге тренутно припрема уз помоћ Антонија Манолија. Критика је хвали због њеног „дивног гласа и импресивне контроле“, „кристалног гласа“ и „снажног присуства на сцени“. Недавно је певала улогу Гилде у Вердијевом Риголету у Опери у Тампи, Флорида. Њене остале запажене улоге су: Сестра Констанца у Разговорима кармелићанки, Мизета у Боемима, Мејбел у Гусарима из Пензанса, Памина у Чаробној фрули, Нанета у Фалстафу, Мари у Кћи пука, Папагена у Чаробној фрули, Доринда у Орланду и Гувернанта у Окретају завртња, за коју је добила Награду од Краљевске банке Канаде 2010. године. Тумачила је и Хану у новој опери Мартина Бресника, Прича мојих пријатеља, и г-ђу Винемилер на првом снимку Лето и дим (који је проглашен компакт диском године за 2011, према магазину Оперске вести). Учествовала је у радио емисијама у САД (WQXR) и у Италији (RAI 3), а снимила и улогу Мизете за филм Боеми, модерну адаптацију Пучинијевих Боема, који треба да изађе 2018. Ускоро је очекује улога Сузане у Фигаровој женидби у Опери у Тампи, Флорида.

АЛБЕРТО ГАЗАЛЕ  Сматра се једним од највећих уметника своје генераци¬је, са више од седамдесет главних улога на највећим позоришним сценама света и  широким репертоаром, од Монтевердија до Далапиколе. Завршио је Музички конзерваторијум у Верони, а дипломирао је и књижевност. Усавршавао се код једног од највећих тенора XX века, Карла Бергонција. Његов међународни деби – Ренато у опери Бал под маскама на отварању се¬зо¬не 1998. у Арени у Верони, отворио му је пут ка новим ангажманима. Више пута је наступао под диригентском палицом Рикарда Мутија, на сцени миланске Скале: Макбет, Риголето, Трубадур (отварање сезоне у годишњици рођења Вердија), Отело. На истој позорници је три сезоне наступао у Мадам Батерфлај и у Далапиколеовом Одисеју, потом у опери Андре Шеније, а на турнеји у Токију наступа као члан Скале у операма Риголето, Магбет, Отело. Редовни је гост Бечке државне опере где наступа у операма Травијата, Набуко, Моћ судбине, Тоска.

Певао је и на другим значајним сценама, међу којима су: Карнеги Хол у Њујорку (Отело, са Карлом Бергонцијем), Мадридској краљевској опери, оперским кућама у Риму, Цириху, Берлину, Барселони, Тел Авиву, Монте Карлу, Парми, а учествовао је на престижној музичкој манифестацији „Фирентински музички мај“ (Maggio Musicale Fiorentino).

Сарађивао је са значајним диригентима: Рикардом Шаијем, Џејмсом Конлоном, Зубином Мехтом, Рикардом Мутијем, Данијелом Ореном, Карлом Рицијем, Гаријем Бертинијем, Робертом Рицијем Брињолијем...

Скорији наступи: Кавалерија рустикана и Пајаци у Болоњи, Девојка са Запада у Опери у Монте Карлу, Гусар у Театру „Верди“ у Трсту, Риголето у Ђенови, Трубадур у Сао Паулу, Пајаци у Театру „Петруцели“ у Барију, Аида (у режији Зефирелија) у Астани у Казахстану, Атила на сцени Бастиљске опере, Набуко у Тел Авиву (диригент Данијел Орен), Аида и Набуко у Каљарију, Риголето у Театру „Белини“, Симон Боканегра са Краљевским позориштем из Торина у Хонг Конгу; затим Кавалерија рустикана у Позоришту „Карло Феличе“ у Ђенови, на Фестивалу у Мачерати (у режији Александра Талевија), у Позоришту „Мухаиловски“ у Санкт Петербургу и на Фестивалу „Пучини“ у месту Торе дел Лаго; Андре Шеније у Шведској краљевској опери у Стокхолму, у Позоришту „Карло Феличе“ у Ђенови и у Пекингу...

Награде: Специјална награда „Еторе Бастијанини“ у Сијени (2012), Оскар у свету опере на Међународној манифестацији International  Opera Awards, у амфитеатру у Дохи, Катар (2014).

Нема коментара:

Постави коментар