четвртак, 28. јун 2018.

ДАНИ РУСКОГ ФИЛМА У СРБИЈИ



БЕОГРАД – НИШ
04-08 ЈУЛ 2018. ГОД.


Настављајући да развија историјске и културне везе између Русије и Србије, продуцентска кућа „Синемаријус“ уз учешће „Руског експреса“ и подршку Министарства културе Руске Федерације, Савеза кинематографа Руске Федерације, Националне фондације за подршку носиоцима права представљају  међународни филмски фестивал „Дани руског филма“ у Србији.



Као што су организатори на почетку конференције за медије истакли, само прошле године руска кинематографија је у самој земљи остварила приход од 200 милиона долара. Филм Кретање увис зарадило је 3 милијарде рубаља, а по гледаности је одмах после Аватара.

Ове године догађај ће се одржати у два највећа српска града, Београду и Нишу. На програму ће бити приказано 7 савремених руских филмова.



Церемонија отварања фестивала биће одржана у Београду, у Југословенској кинематеци 4. јула. Отварање ће својим присуством увеличати познати руски режисери, учесници делегације, представници руске амбасаде, Руског центра науке и културе, као и представници српске филмске индустрије и званични представници власти. 




Публика ће моћи да види и ратно - шпијунски филм режисера Павла Дроздова "Нећемо се поздравити", коју ће српска публика видети одмах након руске премијере (21. јун). Филм обрађује прве дане рата и људске реакције на новонасталу ситуацију.

Глумица из овог филма, Ана Чурина најављује још једну копродукцију с Јапаном и Кином  "Тајни печат змаја" у којој ће играти Арнолд Шварценегер и Џеки Чејн (који је и један од продуцената), а који  прати пут Џонсона Грима кроз Русију до Кине.



Њена колегиница,  Ирина-Љена Захарова, глуми у филму "Нећемо се поздравити", али не у рову с беретком, већ мајку. Већ је играла руску шпијунку али на јапанском језику. Каже не може да гледа руске филмове, а да не пусти сузу и истиче антиратну поруку овог филма.

У јесен 1941. године две хиљаде бораца без тенкова и артиљерије брани родни град Твер пред налетом наоружане немачке војске. Покушаваjући да се супротстави диверзантима, мајор Сисојев кога игра познаи руски глумац Андреј Мерзликин, и сам бива осумњичен. Филм је сниман на минус тридесет на аутентичном мосту на коме је први пут дозвољено снимање.



Филм "Гогољ, почетак", мрачнa готскa драмa, први je део трилогије, а славни писац је само почетна инспирација (његова збирка приповедака "Вечери на салашу крај Дикањке"), није у питању биографски филм, већ оно што га је надахњивало попут русланки, монструма и вампира. У почетку је планирана серија, али је од пар епизода направљен филм, који је био врло гледан и онда је одлучено да  и наставци буду припремани за биоскоп. Такав приступ није забележен  ни у Америци, поносно истиче Евгеније  Стичин, сматрајући да овим филмом утире пут новом жанру.


"Тренер" је сниман у Санкт Петербургу и у њему наступа и српски глумац, Иван Босиљчић. Режисер Данило Козловскиј дуго је боравио у Холандији. Филм прати један мали фудбалски клуб из Русије који покушава да се домогне врха националне лиге. 



И тако долазимо до  породичне комедије, "Ја мршавим" која баца светлост на нове култове попут здраве исхране и здравог живота. Филм почиње раскидом. Глумац из овог филма, хвалисави Роман Курцин каже да је филм зарадио 800 милиона рубаља јер је он 80 % филма без мајице. А за глумицу Александру Бортичкоју, која мршави каже да се прво, за потребе филма угојила 25 килограма, па после те килограме скидала. Смеју се док констатују да је "личила на прасенце", али додају да одлука о килограмима и њиховој нивелацији треба да буде лична, а не утицај дечка ма  како он изгледао. Комедија о одлучној девојци Ани која много воли да једе. Када је дечко остави због претераног апетита, Ана се у друштву познаника дебељка и потрази за новом срећом и љубављу упушта у узбудљиву авантуру. Надовезује се на своју предходницу и каже "плакаћете али од смеха!".   



Биће приказана још једна комедија "Здраво, Оксана Соколова!", у чијем је средишту јунак са лепим мушким гласом. Он добија посао на радију, али пред микрофоном губи глас. И уместо да му се после инјекције убризгане у лигаменте поврати глас, он постаје женски. Погледајте, насмејаћете се!


 
Најављује и филм "Балканска међа", Андреја Волгина о руском батаљону на приштинском аеродрому Слатина 1999. године, у којем он тумачи лик пуковника Патацког, који престиже НАТО трупе у заузимању овог стартешког положаја. У филму играју и српски глумци Милош Биковић (који је и копродуцент), Миодраг Радоњић, Милена Радуловић и Гојко Митић. Филм, за који је права на приказивање већ откупило преко 20 земаља, у биоскопима ће се појавити у другој половини 2018. године, у Русији је премијера заказана за 12. март 2018.


Биће приказан и анимирани филм "Вукови и овце" Максима Волова и Андреја Галата.  Предводник вучјег чопора, како би се допао главној лепотици испија чаробни напитак и претвара се у овна. Како ће се извући из те сложене ситуације?



"Последњи витез" Дмитрија Дјаченка је најгледаније остварење прошле године у руским биоскопима. Ова фантазија заснована на руским бајкама и легендама води нас у чаробни свет маште. Руски младић Иван пребацује се из данашње Москве у свет руских бајки, у коме се сви проблеми решавају мачевима. Иван ће се наћи у центру борбе између сила светлости и таме. Ово је други по реду руски филм у продукцији студија Дизни. Остаће забележено да су глумци шминкани сатима, а накит за главну јунакињу обезбедила кућа Axenoff Jewellery.





Поред пројекција филмова, током фестивала одржаће се и сусрети глумаца и редитеља са публиком, конференције за штампу, стручне расправе.

"Дани руског филма" у Србији имају за циљ развијање нових веза са креативном и економском елитом земље, јачањем сарадње у области филмске индустрије, ширење културних размена и обликовањем позитивног имиџа Русије као стратешког партнера Србије.

Поред пројекција филмова, током фестивала биће одржани и сусрети глумаца и редитеља са публиком, конференције за штампу, стручне расправе.

Занимљиво је да су филмове за ову смотру изабрали глумци и продуценти. На питање новинара која врста филма ће бити занимљива српској публици, уз ограду да су се тек распаковали кажу:

"Сматрамо да ће сви бити. Различити су жанровски, а обрађују универзалне теме. Чак и онај из совјетског периода (Довилов, њега је изабрао Берлински филмски фестивал), а и ви сте живели у социјализму."

Занимљивост везана за овај филм: Целокупна сценографија, сав намештај, одећа, посуђе, аутомобили, аутентични су и потичу из седамдесетих година прошлог века.

 

Улаз на пројекције се не наплаћује. 
 

ПРОГРАМ ДАНИ РУСКОГ ФИЛМА У СРБИЈИ
 

Среда, 4.7.



19:50 ТРЕНЕР (РУС, 2018)
Тренер (спортска драма)
Ул: Данила Козловский, Ирина Горбачёва
Р: Данила Козловский

Четвртак, 5.7.



19:00 НЕЋЕМО СЕ ОПРАШТАТИ (РУС, 2018)
Прощаться не будем (ратни трилер)
Ул: Андрей Мерзликин, Егор Бероев
Р: Павел Дроздов


21:30 ЈА МРШАВИМ (РУС, 2018)
Я худею (комедија)
Ул: Александра Бортич, Роман Курцын
Р: Алексей Нужный

Петак, 6.7.



18:00 ГОГОЉ. ПОЧЕТАК (РУС, 2017)




Гоголь. Начало (трилер)
Ул: Александр Петров, Олег Меньшиков
Р: Егор Баранов



20:30 ДОВЛАТОВ (РУС, 2018)



Довлатов (драма)
Ул: Милан Марић, Светлана Ходченкова
Р: Алексей Герман-младший


Субота 7.7.



17:30 ПОСЛЕДЊИ ВИТЕЗ (РУС, 2017)
Последний богатырь (фантастика)
Ул: Виктор Хориняк, Мила Сивацкая
Р: Дмитрий Дьяченко


20:00 ЗДРАВО, ОКСАНА СОКОЛОВА (РУС, 2018)
Ну, здравствуй, Оксана Соколова (комедија)
Ул: Виктор Добронравов, Валентина Мазунина
Р: Кирилл Васильев

Продуцент фестивала, саветник у Савезу филмских аутора Руске Федерације, главни и одговорни уредник «The Hollywood Reporter. Руско издање»  Марија Лемешева напомиње:" 

„Историјске и културне везе између Србије и Русије имају вековну традицију. И без обзира на промене и тешкоће, до којих је дошло је у нашој земљи у новијој историји, ми смо још увек веома близу једни другима. Ово је веома важно и овај блиски однос треба одржавати. Дају нам јединствену прилику да разговарамо са српском публиком на језику културе, језику филма, језику емоција и утисака. Због тога смо пажљиво одабрали филмове како бисмо представили најјаче емоционално разумљиве савремене филмове српској публици. И, наравно, очекујемо да ће уз наши помоћ, сарадња руске и српске филмске индустрије развијати динамичније. "



Организатори: "Синемарус" доо, Руски експресе уз подршку Министарства културе Руске Федерације, Савеза кинематографа Руске Федерације, Националне фондације за подршку носиоцима права.

Нема коментара:

Постави коментар