петак, 15. јун 2018.

Пети Нови Тврђава театар у Чортановцима: Пре но што роботи преузму свет





Позоришни фестивал “Нови тврђава театар” биће пети пут одржан од 3. до 8. јула и вили Станковић у Чортановцима, где ће публика на отвореном простору моћи да погледа шест представа.

Фестивал се ове године одржава под слоганом „Пре но што роботи преузму свет”, јер, како Вида Огњеновић каже, „робот и глумац су бинарна опозиција, јер је позориште сигурна кућа за хумано доживљавање и схватање света”.

Фестивал ће отворити представа „Баруфе” (Рибарске свађе) Голдонија, рађеном у копродукцији четири позоришта (Гледалишче Копер, Словенско гледалишче Трст, Градско позориште Пула и Позориште Нова Горица), у одличној адаптацији Предрага Луцића (1964.-2018.), рекла је на конференцији за новинаре уметничка директорка и селекторка овог фестивала Вида Огњеновић,  уз напомену да ово вече посвећују овом рано преминулом хрватском редитељу и новинару.  Комад је режирао  Вито Тауфер.

На овогодишњем програму су и представе: „Шупљи камен” Николаја Кољаде, режија Татјана Мандић Ригонат, Установа културе “Вук Караџић”; плесна „Простор за револуцију” ауторке концепта и кореографкиње Исидоре Станишић, Битеф денс компани; „Евгеније Оњегин” Пушкина, режија Борис Лијешевић, Новосадско Позориште младих;  „Парада” Александра Галина, режија Козмин Крету, Тудор Виану театар Ђурђу / Румунија;  и Краљ Лир” Шекспира, режија Диего де Бреа, Народно позориште Сарајево.

О наградама ће ове године одлучивати жири у којем су: редитељ Филип Марковиновић, директор Новосадског позоришта / Ујвидеки синхаз Валентин Венцел и глумица Гордана Ђурђевић Димић.
Карте за представе коштају 700 динара (комплет 3.500). У цену карте је урачунатим превозом аутобусом до Чортановаца. Продаја отпочиње 18. јуна у “Гигстиксу”. 

Аутобус ће кретати сваког дана у 19:30 часова са стајалишта испред Српског народног позоришта, а представе почињу у 21 час у Чортановцима.

За продукцију фестивала задужени су Удружење грађана „Нови тврђава театар” и Студентски културни центар Нови Сад, а организатор је “Лауреат”, новосадска агенција за менаџмент и заступање аутора и глумаца.   

Покровитељ фестивала је Покрајинска влада, а генерални спонзор је Војвођанска банка.


Стара вила Раденка Станковића, министра просвете за време владавине краља Александра Првог и намесника краља Петра Другог, кардиолога, саграђена је 1930. године по пројектима Драгише Брашована. Израђена у стилу српских, средњовковних двораца, смештена у чортановачкој шуму, уз Дунаб, на имању јоје обухвата 35 јутара. 

Након Другог светског рата, нове власти хапсе Раденка Станковића и осуђују на 12 година „због сарадње с окупатором“.




Novi tvrđava teatar
Vila “Stanković”/ Čortanovci
Od 3. do 8. jula 2018.
V festival pod sloganom:
“Pre no što roboti preuzmu svet”



3. jul 21h- “Baruffe”

Gledališče Koper, Slovensko gledališče Trst, Gradsko pozorište Pula, Pozoriše Nova Gorica/Slovenija
(Reditelj: Vito Taufer)


4. jul  21h -“Šuplji kamen”

UK “Vuk Karadžić”
(Rediteljka: Tatjana Mandić Rigonat)

5. jul 21 h-"Prostor za revoluciju”


Bitef dance company
(Koreografkinja i autorka koncepta: Isidora Stanišić)

6. jul 21h- “Evgenije Onjegin”

Pozorište mladih Novi Sad
(Reditelj: Boris Liješević)

7. jul 21h - “Parada”


Tudor Vianu teatar Giurgiu/Rumunija
(Reditelj: Kozmin Kretu)

8. jul - “Kralj Lir”

Narodno pozorište Sarajevo/BiH
(Reditelj: Diego de Brea)





Žiri V NTT-a


U ovogodišnjem žiriju su: reditelj Filip Markovinović, direktor Novosadskog pozorišta/Ujvideki Szinhaz Valentin Vencel i glumica Gordana Đurđević Dimić.

Pod vedrim čortanovačkim nebom
Predstave počinju u 21 sat.
(U slučaju kiše, predstava se sele u Novosadsko pozorište/Ujvideki Szinhaz)

Cene i prodaja karata
Karte se prodaju u Gigstix-u.
Prodaja počinje 18. juna.
Pojedinačna karta je 700 dinara.
Komplet za svih šest predstavaje 3500 dinara.
U cenu karte uračunat je prevoz do Čortanovaca.
Kod kupovine karte bitno je naglasiti da li je potreban prevoz?

Polazak za Čortanovce: Autobus će svake večeri biti postavljen na stajalištu isped Srpskog narodnog pozorišta. Za Čortanovce kreće u 19.30 sati.

Produkcija festivala: Udruženje građana "Novi tvrđava teatar" Novi Sad i Studentski kulturni centar Novi Sad

Organizator: "Laureat" doo za menadžment i zastupanje autora i glumaca Novi Sad

Umetnički direktor i selektor: Vida Ognjenović

Sponzor: “Minaqua”

Generalni sponzor: Vojvođanska banka

Pokrovitelj: Pokrajinska vlada


Vida Ognjenović o V NTT-u: Pozorište kao nepokoreni vrt nekodiranih čuda


„Suština pozorišta je u živoj umetničkoj igri u određenom prostoru, pred publikom čija je pozornost sastavni deo tog čina. To se događanje pak ne može digitalizovati zato što njegovi činioci nisu jodirani, nego promenljivi. Sačinjeni su od mnoštva jednokratnih, jedinstvenih pojava koje su neponovljive, neizrecive i bezimene. Stvore se i zaiskre za tren negde u virtuelnom prostoru između osećanja igrača i gledaočeve svesti o njemu i deluju u oba pravca, neznano kako i koliko. Šta tu da traži jadni zalutali robot. Za njega tu posla nema. Čime da se pozabavi tako siguran, besprekoran, hladan i tačan kad ne može da razazna ni šta jeste zapravo, a šta kao bajagi. Mislio je, pošto je sam imitacija čoveka, da će u pozorištu naći srodnike po oponašanju. Prevario se. Robot i glumac su binarna opozicija, jer je pozorište sigurna kuća za humano doživljavanje i shvatanje sveta. Zato i kad roboti pobede i veštačka inteligencija preuzme na sebe osmišljavanje svega, i tada će, uz poeziju i neke druge umetnosti, pozorište ostati izvan njenih moći, kao nepokoreni vrt nekodiranih čuda. Evo i ovaj naš, peti po redu, festival Novi tvrdjava teatar nastoji da za to bude dobar primer.”







Нема коментара:

Постави коментар