понедељак, 25. јун 2018.

6. Бољшој фестивал на Мећавнику




Фестивал руске музике „Бољшој“  шести по реду одржаће се од  14. до 17. јула на Мећавнику. Покренут је са идејом да промовише што већи број младих талентованих музичара из музичких школа и академија са жељом да се овај музички догађај уврсти међу најзначајније европске и светске фестивале класичне музике.

Ово је  идејно пројекат пројекат познатог српског режисера Емира Кустурице уз значајну подршку компаније „Гаспром њефт“. Током четири  фестивалска дана млади музичари ће се такмичити у вештини извођења руске класичне музике у две категоријама од две старосне категорије од 13 – 17 година и од 18 – 25 година, за главну награду фестивала Златну матрјошку. Селектор такмичарског програма је Дејан Спаравало.


Извођаче ће оцењивати угледни жири: председник жирија Дражан Косорић, декан Музичке академије Универзитета Источно Сарајево, као и познати руски пијаниста Јуриј Розум и професор Зоран Комадина.

Мајсторске курсеве младим талентима одржаће познати музичари који су гости фестивала, док ће пијаниста Денис Мацуев одржати јавни час свим заинтересованим музичарима.

Специјални гости фестивала 2018. године биће виолинисти Немања Радуловић, Јулијан Рахлин и Роман Симович и пијаниста кога називају наследником чувеног  Хоровица, Денис Мацујев. Наступиће и Камерни оркестар школе музичких талената из Ћуприје у част обележавања јубилеја, 50 година од оснивања ове јединствене школе, затим Квинтет Симфонијског оркестра „Бољшој“, као и амерички гитариста Гери Лукас.

Симфонијски оркестар „Бољшој“ наступиће под диригентском палицом маестра Србољуба Динића.




Фестивал ће отворити оснивач фестивала, Емир Кустурица и Александар Дибаљ, Гаспром њефт, а на свечаном отварању наступиће балетски првак Констатин Костјуков уз пратњу првака Јовице Бегојева и солиста Милоша Маријана и Татјане Татић. Након званичне церемоније отварања, концерт ће одржати наш прослављени виолиниста Немања Радуловић са својим ансамблом „Дабл Сенс“.

Другог фестивалског дана гости вечерњег програма биће амерички гитариста Гери Лукас који ће својим музицирањем оживети нему филмску комедију „Шаховска грозница“ редитеља Всеволда Пудовкина из 1925. године, као и сопран Елена Устаева, виолончелиста Драган Ђорђевић Сузуки и Велики оркестар Школе за музичке таленте из Ћуприје.

Један од тренутно најбољих пијаниста света, Денис Мацујев наступиће треће фестивалске вечери који на Бољшој фестивал долази право са Светског првенства у фудбалу на коме је имао титулу Амбасадора. Денис Мацујев извешће концерт за клавир и оркестар бр. 2, це-мол, Оп. 18, Сергеја Рахмањинова и Рапсодију у плавом, Џорџа Гершвина уз Симфонијски оркестар Бољшој под диригентском палицом маестра Ивана Јосипа Скендера.

На завршној фестивалској вечери наступиће виолинисти Јулијан Рахлин и Роман Симовић. Јулијан Рахлин је један од најпоштованијих и најузбудљивијих виолиниста али и свестрани музичар, диригент и виолиста. Јулијан Рахлин наступиће са секстетом оформљеним специјално за фестивал Бољшој који чине Роман Симовић, Сара Мекелрејви, Милена Симовић, Борис Андријанов и Драган Ђорђевић.

После наступа у оквиру секстета, Роман Симовић, један од најбољих виолиниста своје генерације и концертмајстор чувеног Лондонског симфонијског оркестра, извешће „Mузичке илустрације“ Свиридова и Концерт за виолину и оркестар, це мол, Јоханеса Брамса.

Као посебно изненађење за учеснике и посетиоце фестивала на Мећавнику, последње вечери фестивала 17. јула, биће одржан концерт групе „Леб и сол“.

 „Ми смо се потрудили да једно брдо добије најбоље музичаре света и да медведи, вукови и лисице чују најбољу музику. Постоји та стална идеја да се манифестације одржавају на трговима и у великим градовима и та илузије је несношљива јер ја мислим да се 60-70% одсто живота данашњег човека претворио у фикцију. Да ли се један диван догађај догодио испред 300 или 300.000 људи, потпуно је свеједно. Ово што ће чути људи, али и медведи на Мећавнику, представља један корак ка хуманости, очувању животне средине и одрживог живота“, изјавио је Емир Кустурица.


„Посебно смо срећни што „Бољшој“ представља јединствену платформу на којој се хармоничнo преплићу различити музички стилови, на којој можете, на истој сцени, лако упознати Валерија Гергиева и Дениса Мацујева. Главни симбол фестивала је Матрјошка направљена у бојама руске и српске националне заставе, и представља симбол пријатељства и уједињења два народа – руског и српског“,  констатовала је Сања Лубардић испред компаније „Гаспром њефт“.


Нема коментара:

Постави коментар