петак, 11. мај 2018.

ZKM-ov „Hinkemann“ na programu Mittelfesta




od našeg stalnog dopisnika iz Zagreba


Predstavljajući ovogodišnji program Mittelfesta 2018., novi umetnički direktor tog uglednog srednjoeropskog festivala, Haris Pašović, istaknuo je da je u repertoar uvrstio same vrhunce sаvremene evropske umetničke produkcije, te da se festval u Cividaleu snažno bavi temom multikulturalnosti. Među njima je i  ZKM-ova višestruko nagrađivana predstava “Hinkemann”, u režiji Igora Vuka Turbice, koju Pašović označava kao jednu od najznačajnijih evropskih predstava današnjice, a koju je imala priliku da vidi i beogradska publika.


  „Hinkemann je besprekorna predstava u režiji Igora Vuka Torbice,  i u dramaturškom smislu što je zasluga Katarine Pejović, ali je to nezaboravna predstava svakako zaslugom i glumačkog ansambla ZKM-a koji je dajući život likovima iskazao snažnu umetničku estetiku, izuzetnu osećajnost i glumačku energiju. Također, Snježana Milković Abramović, kao upravnica ZKM-a hrabro je ušla u rizik ovog projekta s mladim režiserom Torbicom.  Takav rizik povlače samo ozbiljni pozorišni upravnik, a bez rizika i hrabrosti nema velike umetnosti ipozorišne energije. 

Hinkemann je velika predstava o kojoj se daleko čuje, a mladi režiser Igor Vuk Torbica na velika je vrata ušao na evropsku pozorišnu scenu. Dugo me ta predstava nije napuštala, jer je upravo sjajno ispričano sve što nam se dogodilo na Balkanu i drugde u svetu“, naglasio je Pašović odajući priznanje i prisutnim glumcima iz predstave Miji Biondić i Frani Maškoviću.


Ovim su Zagreb i ZKM prva evropska promocija ovogodišnjeg programa Mittelfesta 2018., jednog od najuglednijih pozorišnih  festivala koji se održava u Cividaleu, a nakon Zagreba slede predstavljanja u Milanu, Budimpešti, Ljubljani, Sarajevu. 



Dok se stara „MittelEuropa“ suočava s krizom identiteta, pitanjima globalizacije, imigracija, multikulturalnosti, Mittelfestu je ove godine u fokusu tema „Milenijalci“ (Millennials), generacija koja je rođena i odrasla s EU kao svojim prirodnim državnim okruženjem, koja nije opterećena evropskom prošlošću nego je otvorena prema budućnosti, odrasta s novim tehnologijama, i uglavnom s prijateljskim globalnim pogledom na svet.


Нема коментара:

Постави коментар