среда, 30. мај 2018.

XVIII MEĐUNARODNI FESTIVAL „DANI ORGULJA – DIES ORGANORUM“


24. jun – 4. jul 2018. u 20:30
Katedrala Blažene Djevice Marije, Hadži Milentijeva 75
Muzej nauke i tehnike, Skender-begova 51



Ovogodišnji XVIII međunarodni festival „Dani orgulja – DIES ORGANORUM“ će se održati u periodu od 24. juna do 4. jula u organizaciji Kulturnog centra Beograda, a bogatstvo zvuka i mogućnosti ovog velikog instrumenta svake godine publici nudi dinamičan program iz neiscrpnog blaga muzičkog nasleđa, obuhvatajući periode od baroka do savremenog doba.

Programska koncepcija XVIII izdanja Festivala bazira se na koncertima resitalskog tipa i ovom prilikom Beograd će posetiti i predstaviti se publici, neki od najtraženijih koncertnih orguljaša današnjice, među kojima su Kalevi Kiviniemi (Finska), Kristijan Šmit (Nemačka), Marko Paolači (Austrija), Danijel Zarecki (Rusija), Rikardo Kosi (Italija), Nenad Đukić (Srbija/Švajcarska) i Aurora Bal (Francuska/Švajcarska).

Veliki značaj dat je edukativnom programu Festivala, kao i koncertima za decu, dok će se prateći programi, koncerti za najmlađe, majstorske radionice i predavanja gostujućih orguljaša, odvijati u Muzeju nauke i tehnike.

Kalevi Kiviniemi

Фестивал ће у недељу, 24. јуна свечано отворити Калеви Кивиниеми, светски познати концертни оргуљаш из Финске који је само током прошле године одржао око 100 концерата. Међународна критика убраја овог оргуљаша међу најутицајније музичаре нашег доба, а београдској публици ће се представити познатим делима А. Хачатурјана, Ј. Сибелијуса, М. де Фаље и других аутора.


Marko Paolači

У сарадњи са Аустријским културним форумом реализоваћемо концерт оргуљаша млађе генерације Марка Паолачија (Marco Paolacci), који ради на Конзерваторијуму за црквену музику у Санкт Пелтену. За програм београдског концерта у понедељак, 25. јуна одабрао је остварења Букстехудеа и Моцарта, као и композиције Перта и оргуљаша Данксагмилера, познатог београдској публици са претходних издања Фестивала.




Kristijan Šmit

Наредног дана, у уторак 26. јуна наступиће немачки оргуљаш, добитник награде Ецхо (ECHO), Кристијан Шмит (Christian Schmitt), један од најтраженијих концертних оргуљаша данашњице, о чему сведоче и позиви из Берлинске филхармоније, Салцбуршког фестивала и бечког Музикферајна. Шмит ће у Београду извести дела Ј. С. Баха, Арва Перта, али и дела мање познатог немачког оргуљаша и композитора, Густава Меркела. Концерт реализујемо у сарадњи са Гете-институтом у Београду.



Danijel Zarecki

Након концерта у Загребу, руски оргуљаш Данијел Зарецки (Daniel Zaretsky), шеф одсека за оргуље и чембало на Државном конзерваторијуму Санкт Петербурга Римски-Корсаков, представиће програм под називом Бах и музика француских и руских катедрала, у четвртак 28. јуна у Београду. Програм ће обухватити дела Баха, Видора, Вијерна, Прокофјева, Чајковског и других француских и руских композитора.



Martin Šturm

Субота, 30. јун је посвећена џезу и импровизацији. Немачки оргуљаш Мартин Штурм (Martin Sturm) чија је специјалност импровизација на овом инструменту, заједно са нашим познатим композитором и саксофонистом Борисом Ковачем и перкусионистом Лавом Ковачем, извешће програм под Испитивање граница звука оргуља џезом и другим имптовизацијама. Публика ће имати прилику да ужива у мелодијама џез стандарда.



Rikardo Kosi

У понедељак 2. јула наступиће италијански оргуљаш Рикардо Коси (Ricardo Cossi) из Трста, који је наступао широм Европе. Коси ће свирати дела Шумана, Франка, Босија, Рахмањинова и Шредера. Концерт реализујемо у сарадњи са Италијанским институтом за културу у Београду.



Nenad Đukić i Aurora Bal

Након неколико година паузе, на фестивалу ћемо поново слушати музику за оргуље четвороручно. На затварању, у среду, 4. јула ће нам се представити оргуљаш Ненад Ђукић (из Србије, који живи и ради у Швајцарској), заједно са француском оргуљашицом Аурором Бал. Главни део репертоара је чувена свита Крцко Орашчић П. И. Чајковског, али су на репертоару и композиције Моцарта и других аутора. Концерт реализујемо у сарадњи са Амбасадом Швајцарске у Србији.

Концертни програм намењен едукацији најмлађе публике ће се одвијати у Музеју науке и технике и у Катедрали.


У недељу, 1. јула у Музеју науке и технике, оргуљашица Вишња Димитријевић и удружење Artish:lab представиће програм за децу од 2 до 5 година. Након тога, концерт ће одржати Марија Дружијанић са својим ученицима из МШ Станковић за децу предшколског и школског узраста. Ове године за децу школског и предшколског по први пут биће приређен концерт у Катедрали Блажене Ђевице Марије. Овај концерт, под називом Сусрет са краљицом инструмената, биће одржан 3. јула у уторак, а на њему ће наступити Ненад Ђукић и Аурора Бал, који су за децу припремили неке од најпопуларнијих мелодија за оргуље како би им што боље дочарали инструмент.

Улаз на концерте Фестивала је слободан и доступан свим заинтересованим грађанима.

Program:


Nedelja, 24. jun 2018. u 20:30

Katedrala Blažene Djevice Marije, Hadži Milentijevoj ulici 75
Svečano otvaranje festivala – Kalevi Kivinemi (Finska), orgulje

Ponedeljak, 25. jun 2018. u 20:30

Katedrala Blažene Djevice Marije, Hadži Milentijevoj ulici 75.
Marko Paolači (Austrija), orgulje

Utorak, 26. jun 2018. u 20:30

Katedrala Blažene Djevice Marije, Hadži Milentijevoj ulici 75.
Kristijan Šmit (Nemačka)

Četvrtak, 28. jun 2018. u 20:30

Katedrala Blažene Djevice Marije, Hadži Milentijevoj ulici 75.
Danijel Zarecki (Rusija), orgulje – Bah i muzika francuskih i ruskih katedrala

Subota, 30. jun 2018. u 20:30

Katedrala Blažene Djevice Marije, Hadži Milentijevoj ulici 75.
Martin Šturm (Nemačka), orgulje i ansambl – Ispitivanje granica zvuka orgulja džezom i drugim improvizacijama.

Nedelja, 1. jul 2018.

Muzej nauke i tehnike
Koncerti za decu
10:00 – Orgulje u Artiš labu – za decu od 2 do 5 godina
Višnja Dimitrijević, orgulje i Artysh:lab

11:30 – Susret sa kraljicom instrumenata – za decu predškolskog i školskog uzrasta
Marija Družijanić, orgulje i učenici MŠ Stanković.

Ponedeljak, 2. jul 2018. u 20:30

Katedrala Blažene Djevice Marije, Hadži Milentijevoj ulici 75.
Rikardo Kosi (Italija), orgulje.

Utorak, 3. jul 2018. u 11:00

Katedrala Blažene Djevice Marije, Hadži Milentijevoj ulici 75.
Susret sa kraljicom instrumenata – koncert za decu predškolskog i školskog uzrasta
Duo Nenad Đukić i Aurora Bal, orgulje.

Sreda, 4. jul 2018. u 20:30

Katedrala Blažene Djevice Marije, Hadži Milentijevoj ulici 75.
Zatvaranje festivala

Duo Nenad Đukić (Srbija/Švajcarska)  i Aurora Bal (Francuska/Švajcarska), orgulje.


Podršku festivalu pružili su: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Goethe institut u Beogradu, Austrijski kulturni forum u Beogradu, Italijanski institut za kulturu u Beogradu, Ambasada Švajcarske u Beogradu, kao i brojni prijatelji festivala.
Festival se održava zahvaljujući gostoprimstvu i saradnji sa Beogradskom nadbiskupijom i Župom Uznesenja Blažene Djevice Marije gde se nalazi Katedrala, kao i sa Muzejem nauke i tehnike.

Ulaz na koncerte tokom festivala je slobodan.

Нема коментара:

Постави коментар