субота, 19. мај 2018.

XI Španski metar- Pukovniku nema ko da piše u Kinoteci




Svi mi čekamo petak ili koverat petkom ili pobedu petla.

Film sniman po kultnom romanu nobelovca Gabrijela Garsije Markesa „Pukovniku nema ko da piše“ (pisan 1957. u Parizu objavljen 1961.), vodi nas u jedno domaćinstvo nekadašnjeg pukovnika kojem je obećana penzija, koju bezuspešno čeka već godinama. 

Svakog petka, svečano obučen odlazi do pristaništa i iščekuje pismo sa potvrdom o odobrenju penzije. Roman i film govore o ­velikoj usamljenosti, ali i o najdubljoj ljubavi. Govori i o nepokolebljivosti, istrajnosti, kao i beznadežnom poštenju. Koji je put u pakao. 

Svi u selu znaju da uzaludno čeka. Zna to i njegova žena, koja ga svakog petka gleda kako se pred ogledalom sređuje i odlazi da čeka pismo koje nikada neće stići. Za razliku od mnogih drugih Markesovih dela ovaj roman nema podlogu u magijskom realizmu. Glavni likovi nemaju svoja imena, tako da čitalac stiče utisak neznatnosti i beznačaja određenih delova života pojedinaca. Markes je ovu knjigu smatrao svojim najboljim delom,




Bežeći od sumorne realnosti, svakodnevne borbe za puko preživlajvanje, pukovnik radije zatvara oči pred istinom i okreće se svom snu. Jer, šta mu je drugo preostalo?

Cela radnja vrti se oko izubljenog sina i jednog petla. Istina dolazi s poslednjim kadrom.

 "Reci mi, šta ćemo jesti."
  Oćuti se uzvišenim, jasnim, nepokolebljivim, kad je odvratio:
   "Govna."



Pukovniku nema ko da piše

Režiija: Arturo Ripstajn, 1999, 118 min.
Scenario: Pas Alisija Garsijadijego (prema istoimenom romanu Gabrijela Garsije Markesa)
Uloge: Fernando Luhan, Marisa Paredes, Selma Hajek, Rafael Inklan, Ernesto Janes, Danijel Himenes Kaćo, Patrisija Rejes Spindola, Odiseo Bićir, Esteban Soberanes, Hulijan Pastor
Žanr: Drama
Filmski festival u Kanu: nominacija za Zlatnu palmu (najbolji film)






 

Gabrijel Hose Garsija Markes bio je kolumbijski pisac, novinar, izdavač i politički aktivista.

Rodio se u gradu Arakataka, u oblasti Magdalena. Uglavnom je živeo u Meksiku i Evropi. Najveći deo svog vremena provodio je u gradu Meksiko Siti.

Garsija Markes se smatra najpoznatijim piscem magičnog realizma, žanra u kome se prepliću mitovi i magija sa realnošću svakodnevne egzistencije. Najviše je doprineo tome da latinoamerička literatura dođe u centar pažnje svetske kulturne javnosti šezdesetih godina XX veka. 

Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1982. godine.

Нема коментара:

Постави коментар