среда, 16. мај 2018.

Svečano otvoren XI Španski metar


Svečanom projekcijom filmova „Đavolja kičma“ Giljerma del Tora i „Svet moje tajne“ Pedra Almodovara, u kojim je zapažene uloge ostvarila čuvena španska glumica Marisa Paredes, u Muzeju jugoslovenske kinoteke otvoren XI po redu Španski metar.

Omiljenu špansku filmsku poslasticu, koja Beograđanima svakog proleća donosi najbolja ostvarenja na španskom jeziku, ove godine otvorio ciklus „Počasna Goja nagrada: Marisa Paredes“ u čast jedne od najpoznatijih španskih glumica. Direktor Instituta Servantes u Beogradu Enrike Kamaćo Garsija proveo je publiku kroz nekoliko decenija dugu karijeru Marise Paredes, podsećajući kako na njeno debitantsko ostvarenje „091 Policija zove“ sa 14 godina tako i na brojne kultne filmove koje je snimila sa Pedrom Almodovarom i drugim španskim rediteljima, ali i na saradnju sa brojnim filmskim umetnicima iz Italije, Francuske, Argentine... Jedan od njenih najpoznatijih filmova je i „Život je lep“ Roberta Beninjija. Marisa Paredes je dobila ovogodišnju počasnu nagrada Goja za svoj doprinos španskoj kinematografiji. 

Posetioce je pozdravio i konzul Ambasade Španije u Beogradu Emilio Ramos, koji je priznao da se uvek iznova iznenadi kada vidi koliko veliko interesovanje vlada za španskom kulturom, što ga čini posebno ponosnim. 

U ime Jugoslovenske kinoteke, domaćina ciklusa filmova posvećenih Marisi Paredes, upravnik ove ustanove Marjan Vujović podsetio je publiku na devedesete godine godine prošlog veka kada se domaća publika zaljubila u Marisu Paredes kroz brojne španske filmove koji su, uprkos lošoj situaciji u zemlji, stizali na reperotare domaćih bioskopa.

Na programu Kinoteke 17. maja naći će filmovi „Divlja deca“ i „Hladno sunce zimi“, dok je 18. maj rezervisan za ostvarenja „Sve o mojoj majci“ i „Pukovniku nema ko da piše“. Španski metar se potom prvi put seli u Dom omladine Beograda, gde će tokom 23. i 24. maja, predstaviti posebno osmišljen ciklus filmova „Ženski ugao“. Ovaj ciklus sastavni je deo  redovnog programa Instituta Servantes i odraz je želje da se istakne specifičnost ženske vizure u različitim oblastima španske filmske produkcije. Beogradska publika tako će biti u prilici da pogleda filmove „Mlada“, „Šta sve moraš da uradiš da bi bio normalan“, „Marija Moliner. Širenje reči“ i „Migel i Vilijam“, kao i selekciju kratkometražnih ostvarenja „Riot Girls: Španjolke na kratkom metru“.

Glavni festivalski program „Savremeni film“, koji donosi deset premijernih ostvarenja iz Španije i Latinske Amerike biće otvoren 25. maja u Dvorani Kulturnog centra Beograda projekcijom filma „Noć u kojoj je moja majka ubila mog oca“ slavne španske rediteljke Ines Paris. Nakon filma, Ines Paris će pozdraviti sve posetioce i razgovarati sa njima kako o ovom ostvarenju, tako i o njenoj bogatoj karijeri ali i položaju žena u španskoj, ali i evropskoj filmskoj industriji. Do kraja ovog ciklusa publici će biti predstavljena ostvarenja „Showroom“ i „Prevrtljivi sjaj“ (26. maj); „Obespravljeni“ i „Nevidljiva ruka“ (27. maj); „Stari prijatelji“ i „10.000 km“ (28. maj); „Iluzije d.o.o“ i „Spajanja“ (29. maj); „Ludi od ljubavi“ (30. maj).

Program XI Španskog metra podržale su ambasade Španije, Argentine, Meksika, Perua i Venecuele u Beogradu. Ulaznice za sve programe u prodaji su na blagajnama ustanova u kojima se filmovi prikazuju, a sve informacije nalaze se na zvaničnom sajtu festivala.

Нема коментара:

Постави коментар