понедељак, 28. мај 2018.

Preminuo Dušan Đoković, osnivač i predsednik Akademije umetnosti u Beogradu

Dušan Đoković, osnivač i predsednik Akademije umetnosti u Beogradu i Fondacije „Milan Đoković“ preminuo je noćas u Beogradu u 73. godini.

Dušan Đoković je rođen 1945. godine u Beogradu, u porodici Milana Đokovića, pisca, prevodioca, direktora Drame Narodnog pozorišta i upravnika JDP i Divne Đoković, prvakinje Drame Narodnog pozorišta. Diplomirao je Filmsku i televizijsku organizaciju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Afirmaciju je stekao kao urednik i menadžer u programima Radio Beograda. Bio je organizator filmske produkcije i producent mnogih igranih filmova. Kao producent potpisao je osamnaest igranih filmova, od čega četiri koprodukciona, tri sa producentima iz SAD i jedan u koprodukciji sa MOSEKSPORT filmom.

Osnivač je prve privatne Akademije u Srbiji 1995. godine, koja je stasala u reprezentativnu ustanovu, u kojoj je vršio funkciju predsednika, a bio je i predsednik njenog Saveta. Pored toga, bavio se neposredno produkcijom i promocijom mladih autora, koji su školovani u ovoj Akademiji.

Bio je nosilac velikog broja priznanja, između ostalih, Ordena Svetog Save, Vukove nagrade, Zlatnog viteza, Zlatnog beočuga, Zlatne značke Kulturno prosvetne zajednice i član Evropske filmske akademije.

Osnivač je „Fondacije Milan Đoković“, 2005. godine, koja radi na unapređenju kulture, prosvete i nauke i pomaganju stvaralaštva studenata i postdiplomaca.

Komemoracija Dušanu Đokoviću će biti održana u subotu, 2. juna, u 10 časova u Velikoj sali Akademije 28, Nemanjina 28, Beograd.

Sahrana će se održati u subotu, 2. juna, na Novom groblju u Beogradu, okupljanje počinje u 12 časova u sali za kremacije, opelo je u 12.30 časova.

Knjiga žalosti je otvorena u Profesorskoj sobi u Akademiji umetnosti, Nemanjina 28, od 9 do 16 časova.

Нема коментара:

Постави коментар