недеља, 13. мај 2018.

PREDSTAVA UNOSNO MESTO SA VELIKIM USPEHOM IZVEDENA U MOSKVI




Predstava Unosno mesto A. N. Ostrovskog  u režiji Egona Savina, u subotu 12. maja je izvedena na festivalu „Ostrovski u kući Ostrovskog” koji se održava u teatru „Mali” u Moskvi. Publika, u kojoj su bili i predstavnici srpske ambasade i jedan broj ljudi iz Srbije koji žive i rade u Moskvi, sa oduševljenjem je prihvatila predstavu, a posle brojnih aplauza na otvorenoj sceni, usledio je višeminutni aplauz za ansambl predstave. Tom prilikom, Jugoslovenskom dramskom pozorištu uručene su plaketa i statua Festivala. Iste večeri održan je okrugli sto kome su prisustvovali pozorišni kritičari, novinari i publika.



Dan ranije, u petak 11. maja, na konferenciji za novinare koja je održana povodom otvaranja festivala „Ostrovski u kući Ostrovskog”, vladalo je veliko interesovanje za gostovanje Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Istog dana, u Muzeju velikog ruskog glumca Aleksandra Sumbatova-Uzhina, predstavnici Jugoslovenskog dramskog pozorišta prisustvovali su tribini na kojoj je sa velikim poštovanjem i poznavanjem, istoriju našeg pozorišta prisutnima predstavila ruska kritičarka Natalija Vagapova Mihailovna. Na tribini su govorili i direktorka JDP-a Tamara Vučković Manojlović i dramaturg Miloš Krečković koji su odgovarali na brojna pitanja prisutnih.



Teatar „Mali” je jedno od najstarijih pozorišnih kuća u Rusiji otvoreno 1824. godine. Od osnivanje igra ključnu ulogu u razvoju ruske nacionalne kulture. U ovom pozorištu izvođena su dela brojnih ruskih autora ali se za njega najviše vezuje ime Aleksandra Nikolajeviča Ostrovskog čiji spomenik se nalazi ispred zgrade teatra a 1993. godine osnovan je i festival „Ostrovski u kući Ostrovskog”. Teatar „Mali” je član Unije teatara Evrope od 2010. godine (JDP je član od 2006).

Gostovanje Jugoslovenskog dramskog pozorišta u Moskvi podržala je Skupština grada Beograda.

Нема коментара:

Постави коментар