понедељак, 21. мај 2018.

Nedelja kulture – “Muzeji za 10”






izvor: UNS

Uz besplatan ulaz, publika je imala prilike da uživa u izložbama, predavanjima, promocijama, stručnim tumačenjima, projekcijama filmova, koncertima, radionicama za decu i u mnogim drugim zanimljivim sadržajima.

Manifestacija je uključena u Nacionalnu agendu za Evropsku godinu kulturnog nasleđa kao inicijativa koja promoviše kulturno nasleđe Srbije.

U renoviranoj zgradi Muzeja Savremene umetnosti na Ušću posetioci su svakog dana od 17 časova, u okviru programa „Šetnja kroz sekvence“ razgovarali sa mladim istoričarima i teoretičarima umetnosti o pojavama, pravcima, pojedincima i delima umetnosti XX i XXI veka.


Realizujući projekat Kabinet Jugoslavija Muzej Jugoslavije je u Muzeju primenjene umetnosti izložio srebrnu zdelu sa poklopcem, poklon Elizabet Tejlor i Ričarda Bartona Josipu Brozu Titu, iz 1971. godine.

U PTT muzeju, tokom evropske Noći muzeja, izložen je crni bakelitni telefon sa slikom bele Bele kuće na brojčaniku, koji je koristio američki predsednik Ričard Nikson specijalno izrađen za potrebe posete Jugoslaviji, septembra 1970. godine.


Veliki broj posetilaca je u Etnografskom muzeju u Beogradu pored stalne postavke uživao u pratećem programu Muzičari za 10. Svake večeri od 14-18. maja u 19 časova priređivani su koncerti nagrađenih učenika beogradskih muzičkih škola.


U Muzeju Vuka i Dositeja u Beogradu prava  Noć u muzeju , najhrabriji mališani su imali priliku da provedu čitavu noć u Muzeju u vrećama za spavanje.

Uz stručno vođenje kroz izložbu Smrt Karađorđa Petrovića u Istorijskom muzeju Srbije je posetioci su imali prilike da prisustvuju dramskom prikazu vožda Karađorđa u izvođenju Lepomira Ivkovića glumca Narodnog pozorišta.


U okviru projekta Škola za publiku, Muzej pozorišne umetnosti Srbije je organizovao ciklus radionica za decu od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, pod nazivom Kreiramo pozorište.

Učenici Srednje mašinske škole iz Novog Sada napravili su repliku mašine za hodanje od čelika, a svaki posetilac Muzeja Vojvodine je u Evropskoj noći muzeja mogao probati kakav je osećaj upravljati gvozdenim konjem.



Po prvi put u manifestaciji, Luka Novi Sad je u starom skladištu, u rustik ambijentu priredila izložbu starih automobila, motocikala i radnih mašina. Publika je uživala u preko 50 eksponata i razgovarala sa stručnim ljudima iz Old tajmer klubova.

Evropska noć muzeja u Ćupriji, tradicionalno je protekla u znaku velikog interesovanja publike za sadržaje koji su pripremljeni. Posebno ineteresovanje je izazvalo pucanje iz trešnjevog topa i izložba Dizajn iz doba Juge.


Narodni muzej u Leskovcu je organizovao brojne edukativne radionice za najmlađe, a takođe priređen je koncert učenika Muzičke škole Stanislav Binički.

Gostujuća izložba Zavičajnog muzeja Ruma, Kupinik - poslednja prestonica srpskih despota, u prostoru Zavičajnog muzeja Jagodina privukla je veliko interesovanje. Viteška družina Crni medved, trojica vitezova u oklopima sa mačevima, bojnim sekirama i buzdovanima, demonstrirali su svoju ratničku veštinu.

Na platou ispred Narodnog muzeja u Kraljevu priređena je jedinstvena multimedijalna izložba na itvorenom #SAMOSLIKANJE – SELFI KROZ SRPSKU UMETNOST. Uz pomoć moderne tehnologija publici je data mogućnost da poverenje u tradicionalno poimanu umetnost, njen značaj i valorizaciju.

U Narodnom muzeja u Kruševcu, pored stalne postavke, posetiocima je priređena postavka “Carski darovi” deo je fundusa Muzeja Jugoslavije, eksluzivan izbor darova koje je Tito dobijao prilikom susreta sa članovima vladarskih porodica iz zemalja Evrope, Azije i Afrike. Takođe, pažnju je privukla izložba Duh malih stvari u Kući Simića u Kruševcu, gde su izložene lične stvari kneginje Jelisavete Karađorđević, kao i njena umetnička dela.



foto: D. Dobrila

Нема коментара:

Постави коментар