понедељак, 28. мај 2018.

Festival italijanskog filma – Promena vremena/gostovanje Alesandra Bertolacija




Pretposlednjeg dana Festivala italijanskog filma posetioce je pozdravio i zadržao se u razgovoru s njima dobitnik Oskara (2017.), Alesandro Bertolaci, čuveni italijanski šminker u "Samoubilačkom odredu" (Suicide Squad). Laskav kao svaki pravi Latin kaže da je oduševljen lepim gradom, mladim ljudima, lepom salom i da može da vidi bolju budućnost ovde. Vidi se da je šminker, ume da zamacka i dotera! 

Kaže da film ne poznaje granice, barijere, nacije, boije kože, godine te da svi delimo istu strast prema njemu. Na pitanje Kulturnika gde vidi razlike između evropskog i holivudskog filma odgovara:

„Nema tu velike razlike, osim u budžetima i produkciji, sve je pompeznije, mnoštvo velikih kamiona natovarenih opremom.“

Kako ste i od koga učili?

„U školi sma bio loš đak. Učio sam izučavajaući umetnost, gledajući pozorišne predstave, slušajući muziku, gledajući zanatlije...“

Kako se pripremate?

„Traje to od 6-8 nedelja, to je timski i komleksan  rad, formira se baza, hvataju beleške, grade se likovi, 2-3 puta se čita scenario.“

Pa, koliko vas je u timu?

Od 7-12 osoba, a reditelj je dirigent takvog orkestra!“

Potom smo odgledali sjajnu političku komediju "Promenu vremena" (L'ora Legale, 2017.) koja nas je odvela na Siciliju, u mestašce Pjetramare i pokazala sve aspekte one čuvene kletve:

Dabogda ti se želja ispunila!



U tom i takvom, tipično sicilijaskom gradiću Pjetramare, tačno poput  letnjeg računanja vremena  stižu izbori za novog gradonačelnika.


Do tada ga je vodio Gaetano Patane, verna blazirana kopija nekadašnjeg italijanskog premijera. On je spreman da upotrebi sva politička sredstva kako bi postigao konsenzus. 


Rezultati njegovog rada: džubre svugde, rupe po putu, nepropisno parkiranje, niko ne plaća poreze, bratski se poslovi nameštaju, glasači se podmićuju, korupcija vlada čak i među rođacima. Drveće se seče radi proširenja bašta restorana. Zvuči poznato?


Njemu na crtu staje, podržan od strane liste građana i malobrojnih aktivista, ugledni profesor Pjerpaolo Natoli koji po prvi put ulazi u političku arenu kako bi  život učinio smislenijiim i uveo preko pšotrebni red. On ne želi da zažmuri na jedno oko, ne priznaje protekciju, svi su po njemu pred zakonom jednaki.

I pobeđuje. Slavi narod, slavi i crkvena vlast.


A kad su se probudili dočekali su ih povećani porezi, dozvole, red i disciplina, razvrstavanje džubreta po vrstama, pravilno parkiranje, opštinari su uposljeni, fabrika zatvorena dok ne zadovolji ekološke norme...



Stoga sveštenik organizuje pokret otpora, kojimu se pridružuju svi oni koje su nova pravila igre pogodila, a njih je više, čak i iz najbližeg okruženja profesora-gradonačelnika.



I zanima vas kakav je rasplet. Gledajte film i glasajte dok ne izaberete najmanje nepoštenog!



L’ora legale (Italija, 2017)

Režija: Salvatore Fikara, Valentino Pikone
Uloge: Salvatore Fikara, Valentino Pikone, Vinčenco Amato…
Žanr: komedija
Trajanje: 92’

Нема коментара:

Постави коментар