понедељак, 21. мај 2018.

Boba Jelčić režira u JDP


U Jugoslovenskom dramskom pozorištu u toku su probe predstave – autorskog projekta hrvatskog reditelja Bobe Jelčića po motivima filma Zašto je poludeo gospodin R… Rainera Vernera Fasbindera i Mihaela Fenglera
U njenoj pripremi učestvuju glumci Boris Isaković, Nataša Tapušković, Dubravka Kovjanić, Milan Marić, Bojan Dimitrijević, Branko Cvejić, Vesna Čipčić, Jelena Stupljanin, Pavle Korać. Scenograf je Aleksandar Denić a kostimograf Maja Mirković.

Premijera predstave zakazana je za 20. jun.

Bobo Jelčić je rođen 1964. godine u Mostaru. Diplomirao je režiju na Akademiji dramske umetnosti u Zagrebu. Režirao je u svim većim pozorištima u Hrvatskoj, kao i u Nemačkoj, Švajcarskoj, Austriji i u Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru. Profesor je glume na Akademiji dramske umetnosti u Zagrebu. Od 1995. godine sarađuje sa Natašom Rajković, koristeći nove metode u radu s glumcima. Reč je o specifičnom procesu tokom kog glumci, zajedno sa rediteljem, na probama razvijaju postavljene teme, postajući tako koautori predstava.

Za svoje predstave Bobo Jelčić je dobio brojna priznanja. On prvi put režira u Jugoslovenskom dramskom pozorištu i Srbiji uopšte.

Godine 2005, tandem Rajković-Jelčić završava svoj prvi eksperimentalni film Ono sve što znaš o meni, koji je imao premijeru na Filmskom festivalu u Motovunu. Prvi samostalni dugometražni igrani film Bobe Jelčića Obrana i zaštita premijerno je prikazan na Filmskom festivalu u Berlinu (2013) a na Filmskom festivalu u Puli dobio je sedam Arena. Usledila su ostvarenja Promatrač (2014) i Sam samcit (2017).

Film Rainera Vernera Fasbindera i Mihaela Fenglera Zašto je poludeo gospodin R… (Warum läuft Herr R. Amok), snimljen je 1970. godine. Pored ostalih nagrada, osvojio je Zlatnog medveda na Filmskom festivalu u Berlinu.

Нема коментара:

Постави коментар