четвртак, 31. мај 2018.

Театар „Фјодор Волков“ из Русије гостује са Нушићевом „Ожалошћеном породицом“ у Народном позоришту у Београду




Руско државно академско драмско позориште „Фјодор Волков“ у Јарославу, гостоваће 4. јуна на Великој сцени са комедијом Бранислава Нушића „Ожалошћена породица“ у поставци талентованог српског редитеља млађе генерације Милана Нешковића.

"Има ли некога ко не сања о огромном наследству, које ће у тренутку решити све проблеме? Ожалошћена породица се такмичи у својој жалости док тугује за недавно преминулим рођаком. Свако од њих се труди да докаже како је покојног волео више од осталих, како је баш њему био најдражи и најближи. Наравно да знају да је покојни иза себе оставио знатно наследство. Више од тога, док чекају да се сазна последња воља преминулог, породица већ дели фантомско богатство. Ликови овог комада нису зли, нити су добри, нису грабљиви, нити невини. Само су обични људи који су се нашли у осетљивој ситуацији. Српски драматург Бранислав Нушић који је био под великим утиском Николаја Гогоља и Ивана Тургењева свој комад  Ожалошћена породица је написао средином тридесетих година прошлог века. То дело још увек није изгубило релевантност", написао је Нешковић у програму представе која је премијерно изведена 15. децембра прошле године.

Комад је адаптирала Маја Тодоровић, сценограф је Весна Поповић, костимограф Биљана Гргур, кореограф Ирина Љаховскаја, а дизајнер светла Димитриј Зименко Митрић.

У представи је коришћена музика Емира Кустурице & The No Smoking Orchestra као и оригинална музика Ирене Поповић.

Улоге тумаче Николај Зуборенко, Татјана Маљкова, Андреј Зубков, Ирина Сидорова, Николај Кудимов, Ана Ткачева, Наталија Асанкина, Семјон Иванов, Максим Подзин, Сергеј Карпов, Викторија Мирошникова, Николај Лавров и Аљона Тертова.
Руско државно академско драмско позориште Фјодор Волков у Јарославу је прво руско професионално позориште основано 1750. године.

Позориште је названо по свом оснивачу Фјодору Волкову, сину трговца, редитељу, глумцу, сценографу и бизнисмену који је извео свој театар на професионални ниво и био позван у Петроград да развија позоришни занат.

Нема коментара:

Постави коментар