понедељак, 21. мај 2018.

Премијере представе за младе о лепом понашању „БОНТОН“




Представа „Бонтон“ по мотивима истоимене књиге Јасминке Петровић настала је са циљем да деци школског узраста укаже на правила лепог понашања, прихватљиве комуникације, поштовања туђих права и слобода, као и буђењу духа добросуседства и емпатије према другима. Кроз ликове какве можемо срести на сваком месту и у сваком тренутку, а који су осликани у комично-гротескним карактерима госпође Финић (Јована Цветковић) и господина Простића (Милош Самолов), група тинејџера: девојчице Буца (Ивана  Аџић) и Цака (Катарина Димитријевић), и њихов друг Рака (Никола  Малбаша), упадају у разне пријатне и не тако пријатне ситуације. Излаз из сваке од ових авантура начин је да се ликови као и публика опамете и оплемене, али и да се замисле о томе како нечији добронамеран или злонамеран гест заправо изгледа у очима других.

Ауторску екипу ове представе чине редитељка Исидора Гонцић, текст драматизације написала је Мила Машовић-Николић, Владислава Јолџић (костим), Нађа Антић (сцена) и Јован Марић (музика).

Премијера представе одржаће се у Малом позоришту „Душко Радовић“ у петак 25. маја у 20 сати, а прва реприза у недељу 27. маја у 12 сати.



Јасминка Петровић



„БОНТОН“

Драматизација: Мила Машовић Николић
Режија: Исидора Гонцић
Костим: Владислава Јолџић
Сцена: Нађа Антић
Mузика: Јован Марић

Играју:

Финићка...................................ЈОВАНА  ЦВЕТКОВИЋ
Простић.....................................МИЛОШ  САМОЛОВ
Буца..................................ИВАНА  АЏИЋ
Рака.....................................НИКОЛА  МАЛБАША
Цака......................................КАТАРИНА ДИМИТРИЈЕВИЋ


Узраст: 11+
Трајање: 60'
Аутор: Јасминка Петровић / Мила Машовић Николић
Сцена: Вечерња/Тинејџ сцена


REČ UREDNIKA KULTURNIKA

Junaci predstave su oslikani u komično-grotesknim karakterima gospođe Finić (Jovana Cvetković); gospodina Prostića (Miloš Samolov); tu su i devojčice Buca (Ivana Adžić) i Caka (Katarina Dimitrijević); njihov drug Raka (Nikola Malbaša). Likovi upadaju u razne prijatne i ne tako prijatne situacije. Izlaz iz svake od ovih avantura način je da se likovi kao i publika opamete i oplemene, ali i da se zamisle o tome kako nečiji dobronameran ili zlonameran gest zapravo izgleda u očima drugih.

Autorsku ekipu ove predstave čine rediteljka Isidora Goncić; tekst dramatizacije napisala je Mila Mašović-Nikolić; Vladislava Joldžić (kostim); Nađa Antić (scena); i Jovan Marić (muzika).

"Ideju za knjigu „Bonton“ dobila sam od sina. „Ali napiši tako da bude duhovito, a ne smarački“, posavetovao me je. Otišla sam u biblioteku i potražila sve knjige sa ovom tematikom. Bilo ih je zaista mnogo. Kada sam ih iščitala pojavila su se brojna pitanja: ko sam ja da nekome govorim o bontonu? Kako o lepom ponašanju pisati duhovito, a ne smarački? Da li se ja ponašam u svakoj situaciji ispravno? Zar je potrebna još jedna knjiga o bontonu, pored svih ovih ostalih?", objasnila je autorka knjige Jasminka Petrović.

"A onda naletim na poznati tekst Artura Šopenhauera: „Kada je hladno, bodljikavo prase traži drugu bodljikavu prasad da leže zajedno, da se zbiju, jer im je tako toplije. Da nemaju bodlje, to bi bilo lako. Ali, bodljikava prasad imaju duge i oštre bodlje. Kad se zbiju u gomilu, bodu jedno drugo. To nije dobro. A nije dobro ni kad im je hladno. Zato se bodljikava prasad dugo muče dok ne nađu neko zgodno rastojanje: da budu jedno uz drugo, a da se ne bodu. To rastojanje zove se lepo ponašanje. To je lepo ponašanje: da ja ne povredim tebe, da ti ne povrediš mene; da pomognemo jedno drugom, da i meni i tebi bude dobro.“ Najednom mi se otvorilo pred očima. „To neće biti knjiga o lepim manirima, već o toleranciji“. I tako, uz podršku izdavačke kuće „Kreativni centar“ i sjajnih ilustracija Boba Živkovića, knjiga „Bonton“ je ugledala svetlost dana. Do sada je objavljeno sedam izdanja, knjiga je prevedena na nekoliko jezika, delovi teksta su ušli u školske udžbenike, a upravo ima premijeru i na pozorišnim daskama. Izgleda da ipak nije smaračka!", izjavila je Jasminka Petrović.

Нема коментара:

Постави коментар