петак, 27. април 2018.

VLADO ŠKAFAR GOST XI BELDOKSA

Restrospektiva filmova jednog od najvažnijih reditelja iz regiona

Slovenački reditelj Vlado Škafar biće specijalni gost XI Beldoks festival na kojem je organizovana retrospektiva njegovih dokumentarnih filmova.
 

U okviru retrospektive prikazaćemo filmove ''Deca'' (2008) i ''Devojka i drvo'' (2012) u novoj Kinoteci u Uzun Mirkovoj, kao i kratki film ''Noćni razgovori sa Mojicom'' (2009) u video sali Muzeja savremene umetnosti.

Škafar je autor sa izraženim rediteljskim stilom, meditativnim kadrovima i velikom žudnjom za humanijim svetom. Poznat je po trilogiji ''Deca'', ''Oča'' i ''Mama'' koja se bavi intimnim međuljudskim, porodičnim odnosima - kroz slike pre nego kroz reči, konstantno ispitivajući različite filmske forme.

Pored bogate filmografije koju je ostavio iza sebe, Škafar je takođe i jedan od osnivača Slovenačke Kinoteke i filmskog festivala u Izoli.

Kao specijalni gost boraviće u Beogradu od 9. do 13. maja, dok su filmovi na repertoaru 11. i 12. maja:
 

  • Devojka i drvo  - 11.05 / 20.00 / Jugoslovenska kinoteka - Uzun Mirkova
  • Noćni razgovori s Mojcom - 12.05 / 17.30 / Muzej savremene umetnosti Beograd
  • Deca - 12.05 / 16.00 / Jugoslovenska kinoteka - Uzun Mirkova

 

Festival Beldocs je tokom minule decenije postao najvoljeniji prolećni festival dokumentarnog filma koji okuplja najbolja ostvarenja savremene dokumentaristike. Većina značajnih naslova savremene dokumentaristike doživela je svoje premijere upravo na Beldocsu. I ove godine biće organizovan market dokumentarnih filmova, po drugi put podržan od strane Evropske Unije, kroz program – Kreativna Evropa, potprogram Mediji.
I ove godine, Beldocs nastavlja da kvalitetnim i premijernim programom izgrađuje i edukuje svoju publiku, nudeći sem domaće i međunarodnu selekciju, kao i brojne prateće programe. 

 

 

Ovogodišnje XI izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs domaćoj publici predstaviće čak 98 filmova u 14 programa, u 11 bioskopih sala sa više od 100 gostiju i bogatim programom namenjenim filmskim profesionalcima. Beldocs festival biće održan od 7-14. maja u u sledećim dvoranama: Sava centar, Dom omladine Beograda, Dvorana kulturnog centra Beograda, Dom sindikata, Jugoslovenska kinoteka, Muzej jugoslovenske kinoteke, Muzej savremene umetnosti Beograda, bioskop Fontana, Centar za kulturu ”Vlada Divljan”, Cineplexx Ušće, art bioskop Kolarac.


Filmski centar Srbije obezbedio je nagrade za najbolje filmove na predstojećem Beldocs festivalu, kao i podršku u iznosu od 2.000EUR za podršku pobedniku konkursa Beldocs in Progress, za domaći film u fazi razvoja.

Нема коментара:

Постави коментар